Četvrt stoljeća najelitnije hrvatske postrojbe

Slika topvijesti/2015/rujan/Atj Lucko_obljetnica/TV_lucko1.jpg

Antiteroristička jedinica Lučko danas je obilježila 25. obljetnicu osnutka. Svečanost je započela prijavkom predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga gđi

Foto: MUP

Najelitnija hrvatska postrojba Antiteroristička jedinica Lučko danas je obilježila 25. obljetnicu osnutka. Svečanost je započela prijavkom predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga gđi Kolindi Grabar Kitarović. Uz predsjednicu države, svečanost su svojom nazočnošću uveličale obitelji poginuli, stradalih i umrlih pripadnika Jedinice, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, savjetnici predsjednice Josip Buljević i Ante Deur, ratni predsjednik Vlade Franjo Gregurić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, zamjenici glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez i Zvonimir Vnučec, ratni i aktivni pripadnici i zapovjednici Antiterorističke jedinice Lučko.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot zahvalio je svima što su došli u velikom broju uveličati ovu proslavu. „Danas, uz osjećaj slave i ponosa, posebno naše misli moraju biti uz naše poginule vitezove koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Hrvatske. To je naša dužnost i obaveza i ta žrtva ne smije se nikada zaboraviti. Svako putovanje započinje prvim korakom. Put do samostalne i suverene Hrvatske bio je dug. Jedan od prvih koraka na tom putu zasigurno je napravljen 7. rujna 1990. godine upravo ovdje, zasnivanjem ATJ Lučko“, istaknuo je.

Predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko „90“ Mladen Grgić podsjetio je na posebne uvjete koji su te 90-te godine bili postavljeni za primitak u ATJ Lučko: nekažnjavanje pred hrvatskim zakonom, dobrovoljni pristup i posebna psihofizička provjera. „Jedinica s takvim probranim ljudstvom i snagom je jamčila pobjedu od samog početka. Uz sve ratne, Jedinica je dobivala i izvršavala posebne zadatke kao što je direktno sudjelovanje u nabavci oružja i dopremanje oružja svim ostalim oružanim snagama RH te osiguravanje prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, visokih predstavnika hrvatske vlasti i svih vitalnih objekata u državi. Jedinica je bila začetak oružanih snaga u RH, u svakom pogledu je bila začetnik i uzor svim ostalim dijelovima spomenutih snaga koje su privele rat kraju i pobjedi. Ratni put ove jedince bio je jedinstven i besprijekoran. Danas sa žaljenjem promatramo sve podjele na društvenoj sceni, a posebno onoj političkoj. Niti jedna podjela nikad nije donijela ništa dobro, niti onima koji dijele, a niti onima koji su podijeljeni. Stoga s ovog mjesta upućujem poziv na jedinstvo u pogledu nacionalnih interesa koje često zamjene osobni i stranački interesi. Žrtva naših poginuli suboraca i svih koji su položili svoje živote nas obavezuju na to“, poručio je Grgić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, podsjetio je na četrnaestoricu pripadnika koji su položili svoje živote za ostvarenje hrvatskog sna o samostalnosti.  „Sjećamo ih se svih s ponosom na njihove zasluge te s dubokom zahvalnošću. Očuvati sjećanja na herojska djela i žrtve, zbog kojih imamo Republiku Hrvatsku, danas članicu EU, obveza je svih nas! Takvo povijesno nasljeđe čvrst je temelj novim naraštajima da bismo ih mogli uspješno usmjeravati u profesionalnom pristupu policijskom poslu i svakodnevnom odgovornom i doličnom obavljanju policijskih zadaća“, rekao je ministar i dodao kako su ratni put, tadašnje odvažne i požrtvovne akcije te najsloženije borbene operacije nadahnuće za izazove koji stoje pred Jedinicom u sadašnjem mirnodopskom vremenu. „Ti izazovi nisu ništa manji nego izazovi podviga iz slavne ratne prošlosti. Upravo su vaši pripadnici u prvom redu izvrsno obučeni policajci, vrsni stručnjaci, vješti i hrabri pripadnici snaga specijalne policije. Oboružani ste potrebnim znanjima i vještinama, a kod spašavanja života ljudi i njihove imovine često suočeni sa situacijama koje su za prosječnog pojedinca pogibeljne. Sve ovo što sam istaknuo razlozi su da, s ponosom se osvrnuvši na ovih 25 vaših godina, zajednički radimo na razvijanju i ostvarenju vizije Jedinice i u budućnosti. U tom smislu želim ovdje ponovno istaknuti kako se od vas očekuje da nastavite na istom tragu svoje dosad neupitne prošlosti“, poručio je pripadnicima ove specijalne postrojbe. „Nastavite sudjelovati u suradnji i izgradnji ATLAS-a, mreže elitnih specijalnih postrojbi. Kroz situaciju sadašnjih kriznih migracijskih žarišta i pogotovo rastućih terorističkih prijetnji, vidljivo je da bez združenog djelovanja svih snaga unutar EU, zajedničkih akcija i koordinacija, nema pomaka. Osobno sam uvjeren da će svi ovi, ali i budući novi izazovi u nacionalnom i međunarodnom kontekstu ponovno biti prilika za vas, pripadnike ATJ Lučko, da kao najistaknutiji pripadnici hrvatske policije posvjedočite o njezinoj profesionalnosti, osposobljenosti, odlučnosti i etičnosti.“

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako upravo zahtjevnost i složenost zadaća koje je ATJ Lučko izvršavala u teškim ratnim vremenima govori o povjerenju koje su njeni pripadnici imali kod prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i njegovih najbližih suradnika. „Vi to povjerenje nikada niste iznevjerili, štoviše vaši su rezultati često i nadmašivali sama očekivanja nadređenih. Stoga vam ovom prigodom želim posebno zahvaliti i zahvaliti svim zapovjednicima ATJ Lučko, a posebno našem generalu Mladenu Markaču na uspješnom vođenju ove postrojbe koja je na neki način postala brend u cijeloj Hrvatskoj i snažan simbol borbe protiv terorizma. Vašoj jasnoj nacionalnoj, ali i međunarodnoj prepoznatljivosti svakako pridonosi i činjenica kako kao organizirana postrojba istog naziva i pod istim znakom djelujete svih ovih 25 godina, ali toj prepoznatljivosti ipak najviše doprinosite vi svojim radom, postupanjem na terenu kojim hrvatskim građanima ulijevate osjećaj sigurnosti i ponosa. Vaša hrabrost i neustrašivost u obavljanju zadaća i visoka razina vaše uspješnosti svakako su utemeljene na zahtjevnoj obuci, uvježbanosti, vašem predanom svakodnevnom radu i profesionalizmu. Ponosni smo na vas“, poručila je predsjednica pripadnicima Jedinice. „Danas, u ovim vremenima kada nam u prvi plan ponovo dolazi u pitanje nacionalna sigurnosti i borba protiv terorizma moramo se zapitati činimo li dovoljno kako bi naši građani bili sigurni. RH jest članica EU i NATO-a što nam daje određena jamstva sigurnosti, no odgovornost za našu nacionalnu sigurnost prije svega je na nama samima. Na ulaganja u sigurnost, prvenstveno u vojsku i policiju, treba gledati kao na investiciju koja nam mora omogućiti što veću razinu sigurnosti jer bez toga nema ni dugoročnih pretpostavki za toliko željeni gospodarski rast i razvoj“, kazala je Kitarović izrazivši uvjerenje kako će ATJ Lučko i dalje biti jedna od ključnih, operativnih, udarnih igala u borbi protiv terorizma, ali i u suzbijanju najtežih oblika kriminaliteta te rješavanju najsloženijih situacija.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred Spomen obilježja poginulim pripadnicima ATJ Lučko, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac predvodio je svetu misu. Na kraju svečanosti uzvanici su imali priliku pogledati atraktivnu pokazno-taktičku vježbu pripadnika Jedinice koja je izazvala pravo oduševljenje.

Antiteroristička jedinica Lučko ustrojena je 07. rujna 1990. godine te je kao prva oružana formacija novostvorene Hrvatske države bila temelj na kojem je ustrojena specijalna policija u cjelini i hrvatska vojska. Nastala je od biranih pripadnika tečaja Prvi hrvatski redarstvenik i pripadnika Jedinice za posebne namjene, a brojila je 225 djelatnika. Tijekom Domovinskog rata, Jedinica je sudjelovala u svim akcijama, na svim ratištima diljem Republike Hrvatske, izvršavajući najteže i najkompleksnije zadaće. Danas je ATJ Lučko moderna postrojba, ustrojena i osposobljena prema svjetskim standardima. Osnovna joj je namjena borba protiv svih oblika terorizma, rješavanje svih oblika kriznih situacija, a posebice talačkih situacija, otmice osoba, zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava, uhićenja visokog rizika, osiguranja štićenih osoba, ronilačko-pirotehničkih intervencija, pratnja i osiguranje novčanih sredstava, uspostava narušenog javnog reda i mira u najtežim oblicima, akcije potrage i spašavanja. Pripadnici ATJ Lučko osposobljeni su za djelovanje u svim situacijama na kopnu, vodi i u zraku. Jedinica ima vrlo važnu ulogu za Ministarstvo unutarnjih poslova jer može brzo, pravovremeno i učinkovito odgovoriti na razne nepredviđene situacije koje ponekad i nisu klasični policijski posao. Takav široki spektar djelovanja omogućava joj njezin ustroj, visoka razina osposobljenosti u raznim specijalnostima te specijalistička oprema i naoružanje koje posjeduje. Upravo iz tog razloga njeni pripadnici imaju najviši beneficirani radni staž koji se računa 18 mjeseci za godinu dana, najmodernije i najskuplje osobno policijsko naoružanje, kvalitetnu zaštitnu opremu te plaćena životna osiguranja za pilote, ronioce i protueksplozijsku zaštitu.



Pisane vijesti