​Dan otvorenih vrata na Policijskoj akademiji u Zagrebu

Dođite, probajte, prijavite se, budite otvoreni raznim izazovima i pokušajte postati policajac, odnosno policajka – poručio je svim zainteresiranima voditelj Policijske škole Mario Bošnjak 

FOTO: MUP RH

Kroz manifestaciju „Dan otvorenih vrata“ održala se danas, 10. lipnja, na Policijskoj akademiji promocija policijskog zanimanja, kako bi se mladima što realnije približio policijski poziv, budući da je u tijeku natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, a i s obzirom na to da je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon deset-godišnje stanke, prošle godine ponovno pokrenulo srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje policajac kroz dva završna razreda srednje škole.
 
„Želimo animirati naše sugrađane i sugrađanke, posebno one koji su mlađi od 28 godina da se prijave na natječaj koji je MUP raspisao za prijam 480 polaznika u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, dakle prekvalifikaciju, i naravno naše srednjoškolce koji završavaju drugi razred, da razmisle o tome, apliciraju i prijave se za upis u III. razred srednje Policijske škole“, pojasnio je cilj današnje manifestacije voditelj Policijske škole Mario Bošnjak, napomenuvši kako je interesantno da ima dosta i osnovnoškolaca koji su se došli informirati, što pokazuje da je poruka o ponovnoj mogućnosti upisa u treći razred Policijske škole uspješno odaslana, čime se već sada ulaže u budućnosti.

 „Dan otvorenih vrata“ je unatoč vjetru i najavama lošeg vremena izazvao zanimanje značajnog broja mladih ljudi, od kojih će neki upravo zbog danas viđenog odlučiti svoj radni vijek provesti u redovima plavaca.

A moglo se vidjeti uistinu sve. Na postavljenim štandovima prezentirao se rad raznih rodova policije, pa su se u razdoblju od 9 do 14 sati zainteresiranim građanima predstavili temeljna, granična, interventna i protueksplozijska policija, Policijska škola „Josip Jović“, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, Ravnateljstvo civilne zaštite, brojna policijska tehnika i oprema, kao i razna policijska vozila i motocikli.

Centralni jednosatni dio događaja, tijekom kojeg je policijski poziv okupljenima približen konkretnim prikazima situacija i vježbama policijskih demo timova, započeo je u podne i, očekivano, polučio najviše interesa i oduševljenja viđenim.

Polaznici trećeg razreda Policijske škole „Josip Jović“ prezentirali su rukovanje vatrenim oružjem, borilačke vještine, postupanje policije i primjenu policijskih ovlasti u određenim simuliranim situacijama, u ovom konkretnom slučaju sprječavanju nemira prilikom prosvjeda i okupljanja navijača.
Najatraktivniji dio centralnog dijela bila je pokazna vježba policijskih pasa u akciji Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, demonstracija rukovanja palicom tonfa demo tima interventne jedinice policije i vožnja spretnosti prometnih policajaca – motorista.

Cjelokupni program popraćen je gromoglasnim pljeskom okupljenih učenika završnih razreda osnovnih i početnih razreda srednjih škola, koji su, kako su naglasili, bez obaveza došli vidjeti što bi im policija mogla ponuditi. Uz njih, danas su postavljene štandove s velikim zanimanjem obišli i pojedinci, koje je na dolazak na Policijsku akademiju potaknuo upravo trenutno raspisan natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka.

Jedan od njih je i 25-ogodišnji Domagoj H., Zagrepčanin završene Ugostiteljsko-turističke srednje škole, čiji je tata preko radija čuo, kako je rekao, da traže policajce, pa je Domagoj odlučio danas doći i pogledati o čemu je riječ.

„Došao sam vidjeti što ima, što bi me moglo interesirati, pa ćemo onda vidjeti što će biti“, trezveno promišlja Domagoj, koji još ničem konkretno ne naginje te zaključuje da mu je plan pričekati da se dojmovi danas viđenog i doznatog slegnu.

Osim današnje manifestacije u glavnom gradu, dani otvorenih vrata se na dnevnoj bazi odvijaju i u policijskim upravama, rekao je voditelj Bošnjak, pojasnivši da na taj način „stanovnici svih županija imaju dostupnu informaciju da u policijskim upravama postoji potreba za policijskim službenicima/službenicama i da mogu te informacije dobivati u matičnim policijskim upravama“.

Cjelokupni događaj svojim pjevanjem uveličala je Policijska klapa „Sveti Mihovil“, kojoj se na pozornici u jednom trenutku pridružila i naša poznata violončelistica Ana Rucner kako bi uživo predstavila i našu klapu i „Dan otvorenih vrata“ svojim pratiteljima, a voditelj Policijske škole Mario Bošnjak za kraj je poručio: „Dođite, probajte, prijavite se, budite otvoreni raznim izazovima i pokušajte postati policajac, odnosno policajka!“

Pisane vijesti | Školovanje i zapošljavanje | Odgoj i obrazovanje