Dan policije svečano obilježen u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Slika topvijesti/godina2010/RUJAN/DAN_POLICIJE/PRVA_lisinski_grbic_txt1.jpg

U povodu Dana policije i blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika policije u srijedu navečer, 29. rujna, u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog upriličena je tradicionalna Svečana akademija.

Foto: MUP

U povodu Dana policije i  blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika policije u srijedu navečer, 29. rujna, u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog upriličena je tradicionalna Svečana akademija. Na središnjoj svečanosti proslave Dana policije, osim  mnoštva  dužnosnika  i djelatnika MUP-a RH i članova obitelji poginulih hrvatskih policajaca, nazočili su  i brojni visoki državni dužnosnici, predstavnici lokalne vlasti, čelnici sudbene vlasti, čelnici te predstavnici stranih policija, veleposlanici, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija kao i brojni uglednici iz hrvatskog kulturnog, vjerskog i  javnog života. Među njima su bili:  predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić,  potpredsjednik Hrvatskog sabora i ratni ministar policije Ivan Jarnjak, izaslanik Predsjednika RH Saša Perković, glavni Državni odvjetnik Mladen  Bajić, ravnatelj USKOK-a  Dinko Cvitan, načelnik Glavnog stožera OSRH Josip Lucić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Grada Vukovara Željko Sabo.

Nakon izvođenja hrvatske himne i  minute šutnje, čime je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima, gostima i uzvanicima prigodnim govorima obratili su se ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić.

Glavni ravnatelj policijeOliver Grbić, nakon što je poželio dobrodošlicu te pozdravio sve nazočne u ime Ravnateljstva policije, svih hrvatskih policajki i policajaca te u svoje osobno ime,  u govoru je između ostalog  naglasio: 

„Posebna mi je čast i zadovoljstvo što kao glavni ravnatelj policije predstavljam ove časne ljude - hrvatske policajce i što vam se obraćam njihovo ime. Ti časni ljudi prije dvadeset godina prvi put su s ponosom i čašću odjenuli odoru hrvatske policije i stali u obranu Domovine. Hrvatska policija izrasla je upravo u Domovinskom ratu i u temelje hrvatske državnosti ugrađeno je 733 života naših kolega. Kolega koji su sanjali samo jedan san: san o slobodnoj i neovisnoj državi, državi prosperiteta i jednakosti. Njihova hrabrost i požrtvovnost zadužila je sve nas i obvezala nas da s tim istim ponosom i čašću nosimo odoru i obavljamo naš težak, odgovoran i častan posao. I nakon tih teških ratnih vremena, naši kolege nastavili su i nastavljaju požrtvovno i predano obavljati svoj posao. Njih devetnaest  je u ovih posljednjih petnaest godina dalo svoj život obnašajući svoju dužnost i štiteći građane Republike Hrvatske. Nisu samo, nažalost,  Domovinski rat i ratna stradanja ostavili iza sebe razorene obitelji. Rat s kriminalom iza sebe ostavlja obitelji u kojima su očevi i majke bez djece, supruge bez muževa, djeca bez očeva...  I što se uopće  može mjeriti sa žrtvom malog Mare koji svog oca Marija Kusanića nikada nije i neće upoznati?! Ili pak sa žrtvom roditelja Zore i Mije Grbavca, kojima je razbojnik i ubojica uzeo sina na početku njegova života? To potvrđuje koliko je naš posao težak i odgovoran i koliko su policajke i policajci izloženi svakodnevnoj pogibiji, obavljajući svoje zadaće, pomažući građanima te suprotstavljajući se kriminalu i zločinu“.

Glavni ravnatelj policije Grbić, ističući da je posao policije neprestano pod povećalom javnosti (što ponekad donosi i kritike) osvrnuo se na postignuća hrvatske policije u posljednjih godinu dana:

„ Hrvatska policija svojom opremljenošću i svojim ljudskim potencijalom, kroz osnivanje Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, sa svoja četiri regionalna Odjela  u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, dokazala je da ne postoji prevelik, prekompliciran ili zabranjen slučaj za istražiti. Ipak, moram naglasiti i spomenuti kako ključ uspješne borbe protiv svih vidova kriminala i korupcije nije isključivo u rukama policije. Međutim, u posljednjih godinu dana učinjen je velik korak u poboljšanju suradnje između svih agencija za provođenje zakona u Republici Hrvatskoj i organizacija civilnog društva. U posljednjih nekoliko godina bili smo suočeni s pojavom sve nasilnijeg i brutalnijeg organiziranog kriminaliteta. Policija je bila uvijek korak iza kršitelja zakona, a nositelji organiziranog kriminala nisu poznavali državne granice.

Policije, posebice one u regiji, bile su okrenute same sebi i rješavanju problema organiziranog kriminala u okviru svojih nacionalnih granica. Ta borba u samom začetku bila je osuđena na propast. Danas tome nije tako i s ponosom mogu konstatirati da sa svojim kolegama, posebice onim u susjedstvu, zajednički uspješno koračamo u borbi protiv organiziranog i prekograničnog kriminaliteta. Alate za tu borbu, koji su nam stavljeni na raspolaganje modernim međunarodnim ugovorima o suradnji, efikasno i pravovremeno koristimo i usmjeravamo na one koji narušavaju sigurnost i stabilnost u našim državama“, kazao je glavni ravnatelj Grbić te s ponosom najavio  skori završetak poslova izrade novog Zakona o policiji kojim će se završit najavljeni proces depolitizacije policije.  

Cijenjene uzvanike i goste  pozdravio je i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko te im se obratio prigodnom riječju, podsjetivši ih kako je hrvatska policija bila nukleus stvaranja hrvatskih oružanih snaga:

“  S posebnom čašću i ponosom mi pripadnici MUP-a danas kad obilježavamo Dan policije prizivamo u sjećanje sve one policijske službenike koji su bespoštedno, po cijenu vlastitog života, prvi stali u obranu napadnute nam Domovine početkom devedesetih za agresije srbo-četnika i tzv. JNA. Stvaranju neovisne hrvatske države pripadnici MUP-a dali su nemjerljiv doprinos“, kazao je ministar podsjetivši da su svoje živote na oltar Domovine tijekom Domovinskog rata, sudjelujući u svim akcijama i operacijama od 1990. do 1995. poginula 733 policijska službenika, ranjeno ih je oko 3600, a još ih se 36 vodi nestalima. Karamarko je također istaknuo da jeministarstvo uložilo i ulaže velike napore u jačanje policijskih snaga budući da je u proteklih godinu dana zaposleno 960 novih policijskih službenika, nabavljena visoko-sofisticirana oprema, ugovorena nabava nove policijske zimske i ljetne odore, zatim nabava potrebitih plovila i novih vozila. Na taj način MUP je potpuno spreman da od prvoga dana kad Hrvatska postane punopravna članica EU u potpunosti i na europskoj razini izvršava svoje obveze“, zaključio je Karamarko.  

Povodom Dana policije vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u ime građana Vukovara,  MUP-u RH uručio je priznanje „Vukovarsko svjetlo slobode“. Priznanje je u ime MUP-a RH primio ministar Tomislav Karamarko. Prema  gradonačelnikovim riječima priznanje je dodijeljeno zbog iznimnog doprinosa hrvatske policije u procesu mirne reintegracije Podunavlja kao i činjenice da je Vukovar zahvaljujući izvrsnom  radu policije jedan od najsigurnijih gradova u Hrvatskoj.

Prigodan svečani program nastavljen je zabavno-umjetničkim repertoarom hrvatskih domoljubnih pjesama u izvedbi: Đanija Stipaničeva, Klape „Vinčace“ , „Big banda“ Hrvatske radiotelevizije  pod ravnanjem Saše Majstorovića te mješovitog Zbora pitomaca Policijske akademije.  Program su vodili Barbara Kolar i Duško Ćurlić. Ovom prilikom promovirane su nove policijske svečane odore.

Prije početka svečane akademije u crkvi Sv. Marka na Trgu sv. Marka u Zagrebu vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac predvodio je svetu misuu nazočnosti ministra Karamarka, glavnog ravnatelja policije Grbića, njihovih brojnih suradnika te načelnika Policijskih uprava iz cijele Hrvatske.



Pisane vijesti