Dan sigurnijeg interneta

Slika topvijesti/2015/veljaca/saferinternetday.jpg
 
Foto: SID
 
Ministarstvo unutarnjih poslova će i ove godine obilježiti Dan sigurnijeg interneta kroz različite edukativne i preventivne aktivnosti namijenjene djeci, roditeljima, nastavnicima  i široj društvenoj zajednici.
 
Kroz navedene aktivnosti želimo osvijestiti građane o opasnostima s kojima se mogu susresti prilikom korištenja suvremenih tehnologija te ih educirati o načinima sigurnog korištenja Interneta, a posebice:
  • mogućnostima zlouporaba suvremene tehnologije kao što su računala i mobiteli te Internet i društvene mreže
  • vrstama i načinu prevencije vršnjačkog nasilja i kaznenih djela na štetu djece proizašlih iz zlouporabe Interneta
  • načinima povećanja sigurnosti korištenja Interneta, prvenstveno kada ga koriste djeca, ali i svi ostali članovi društva.
 
Aktivnosti će provoditi nadležne ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije i policijskih uprava, u suradnji s Centrom za sigurniji internet i drugim  partnerima na nacionalnoj i lokalnoj razini.
 
Dan sigurnijeg Interneta obilježava se 10. veljače svake godine u organizaciji  europske mreže „INSAFE“. Navedena mreža sastoji se od nacionalnih centara za podizanje svijesti o sigurnom korištenju interneta u 31 zemlji (27 zemalja članica EU, Island, Norveška, Srbija i Rusija). Osnovna cilj INSAFE mreže je osnažiti djecu i mlade za primjereno, odgovorno i sigurno korištenje Interneta i drugih on-line i mobilnih tehnologija.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova jedan je od strateških partnera Centra za sigurniji internet u Hrvatskoj.
 
Misija Centra za sigurniji internet je podići razinu osviještenosti djece, mladih, učitelja, nastavnika i roditelja o mogućnostima korištenja Interneta za istraživanje i učenje, negativnim i pozitivnim stranama korištenja Interneta, te osposobiti djecu za korištenje Interneta na primjeren, odgovoran i siguran način, kao i postojanje referentnog centra znanja i vještina koji postavlja standarde u sigurnosti korištenja Interneta te promicanje vrijednosti internetskih tehnologija na dobrobit šire društvene zajednice.
 
Više informacija o radu CENTRA ZA SIGURNIJI INTERNET te savjeta o sigurnom korištenju interneta možete naći na Internet stranici:  http://www.sigurnijiinternet.hr/.
 

Aktivnosti koje je policija provela ili planira provesti u okviru Dana sigurnijeg Interneta:

 

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA
 
10. veljače 2015. u vremenu od 10 do 11.30 sati u OŠ Mato Lovrak, Ulica Maksimilijana Benkovića 39 u Novoj Gradiški, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske održat će radionicu namijenjenu učenicima na temu „Sigurnost na Internetu“.
 
 
ISTARSKA ŽUPANIJA
 
10. veljače 2015. u Dan sigurnijeg interneta obilježit će se u slijedećim gradovima:
 
S početkom u 10.00 sati, u prostoru Info centra za mlade u Puli (Kandlerova 10) policijski službenici Odjela prevencije i Odjela maloljetničke delinkvencije u suradnji s udrugom „ZUM“ iz Pule održat će edukaciju učenika pulskih srednjih škola na temu cyberbullyinga.
 
U organizaciji Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, u suradnji sa Udrugom Roda, kroz održavanja konferencije za medije i Info punktom (10. veljače 2015. u vremenu od 10 do 12 sati, na gradskoj tržnici, kraj fontane) obilježit će se Dan sigurnijeg interneta promocijom projekta o cyberbullyingu.
 
U organizaciji Vijeća mladih Grada Labina učenicima Srednje škole Mate Blažina (Rudarska 4, Labin) bit će predstavljen projekt „Sprječavanje digitalnog nasilja“ koji se provodi kroz Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Labina po uzoru na projekt Norveške.
 
 
KARLOVAČKA ŽUPANIJA
 
10. veljače 2015. s početkom u 13.00 sati u Informativnom centru za prevenciju Policijske uprave karlovačke (Karlovac, Trg Petra Zrinskog 3) održat će se predavanje učenicima  OŠ Braća Seljan iz Karlovca na temu „Ovisnost o internetu“.
 
 
KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA
 
10. veljače 2015. u Srednjoj strukovnoj školi u Đurđevcu (Dr. Ivana Kranjčeva 5, Đurđevac) policijski službenici za prevenciju Policijske uprave koprivničko-križevačke održat će predavanje učenicima drugih razreda na temu „Sigurnost na internetu: pravila ponašanja, sigurnosne postavke privatnosti i opasnosti koje prijete putem društvenih mreža, nedozvoljena uporaba osobnih podataka, opasne aplikacije na mobilnim uređajima“.
 
 
KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA
 
10. veljače 2015. s početkom u 12.15 sati u prostorijama Osnovne škole Franje Horvata Kiša, Lobor (Trg svete Ane 28, Lobor), policijska službenica za prevenciju Policijske uprave krapinsko-zagorske održat će tematsko predavanje učenicima šestog razreda.
 
9. i 10. veljače 2015. policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske, u suradnji s djelatnicima Obiteljskog centra Krapinsko-zagorske županije, sudjelovati u tematskim emisijama na Radiju Zlatar i Radiju Hrvatsko zagorje Krapina.
 
 
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA
 
07. i 08. veljače 2015. u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u Informativnom centru policije Policijske uprave osječko baranjske (Avenue Mall Osijek, Ulica Sv. Leopolda B. Mandića 50a) Odjel prevencije, u suradnji s volonterima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Osijek, pružat će savjete i provoditi edukacija o sigurnom korištenju Interneta za posjetitelje Informativnog centra policije uz mogućnost praktičnog savjetovanja na računalima.
 
10. veljače 2015. u 10.00 sati u Informativnom centru policije Policijske uprave osječko baranjske Odjel prevencije, u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, organizirat će interaktivnu radionicu za učenike petih razreda iz OŠ V. Nazora iz Čepina.
 
Od 09. do 13. veljače 2015. u organizaciji Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Osijek u OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac (Ivana Brnjika Slovaka 37, Jelisavac) i Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice (Ulica Augusta Cesarca 20, Našice) postavit će se izložba učeničkih plakata na temu prevencije zlostavljanja putem Interneta.
 
9. veljače 2015. s početkom u 13.00 sati u OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac (Ivana Brnjika Slovaka 37, Jelisavac) Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske i Centar za edukaciju i prevenciju nasilja Đakovo održat će predavanje i radionicu na temu „Zaštita osobnih podataka  pri korištenju Facebooka“.
 
10. veljače 2015. s početkom 12.30 i 13.30 sati u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice (Ulica Augusta Cesarca 20, Našice) policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske održat će dva predavanja za učenika prvih razreda srednje škole na temu „Djeca i mladi – opasnosti korištenja društvenih mreža“ 
 
11. veljače 2015. u 17.00 sati u OŠ Dobriše Cesarića u Osijeku (Neretvanska ulica 10) policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske održat će tematsko predavanje roditeljima učenika prvih razreda.
 
12. veljače 2015. s početkom u 08.00 i 08.50 sati u OŠ Dobriše Cesarića u Osijeku (Neretvanska ulica 10) policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske održat će tematsko predavanje učenicima petih razreda.
  
 
POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA
 
10. veljače 2015. s početkom u 13.30 sati u OŠ Julija Kempfa u Požegi (Dr. Franje Tuđmana 2) održat će se interaktivna radionica koja će se sastojati od sljedećih aktivnosti:
  • predavanje policijskog službenika za prevenciju na temu „Sigurnost djece na Internetu“
  • izrada digitalnih stripova na istu temu
  • izbor najboljih radova.
 
PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA
 
10. i 17. veljače 2015. s početkom u 17.00 sati u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta (Dolac 7b) održat će se predavanje na temu „Prevencija nasilja na Internetu“ namijenjeno roditeljima učenika šestih razreda osnovne škole „Nikola Tesla“.
 
9. i 18. veljače 2015. s početkom u 17.00 sati u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta (Dolac 7b) održat će se predavanje na temu „Prevencija nasilja na Internetu“ namijenjeno učenicima šestih razreda osnovne škole „Nikola Tesla“.
 
11. veljače 2015. s početkom u 17.00 sati u OŠ Kostrena (Žuknica 1, Kostrena) održat će se predavanje na temu „Prevencija nasilja na Internetu“ namijenjeno roditeljima učenika četvrtih razreda.
 
 
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
 
U Osnovnoj školi u Hrvatskoj Dubici (T. Bogića 2) održat će se predavanje roditeljima na temu „Sigurno korištenje Interneta“ (točan termin još nije određen).
 
 
SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
 
11. veljače 2015. s početkom u 17,00 sati u prostorijama gradskog kotara Visoka (Cesta mira 3, Split) u suradnji Kluba roditelja i trudnica Split, Društva psihologa Split, Crvenog Križa, Grada Splita i Policijske uprave splitsko-dalmatinske održat će se  radionica za roditelje, u kojoj će se roditelje upozoriti na opasnosti prilikom korištenja Interneta, kako njih samih, tako i njihove djece.
 
 
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
 
Na tematskoj konferenciji za medije prezentirat će se preventivni projekt Policijske uprave varaždinske „Nasilje preko Interneta-cyberbullying“ s naglaskom na cjelokupni aktivni angažman roditelja, odgojno-obrazovnih ustanova i policije, u suzbijanju nasilja putem modernih tehnologija.
 
 
VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA
 
5. veljače 2015. s početkom u 19.00 sati policijski službenici za prevenciju Policijske uprave virovitičko-podravske i osječko-baranjske održat će predavanje za učenike-štićenike Učeničkog doma Virovitica (Ulica Tomaša Masaryka 25, Virovitica) na temu „Opasnosti zlouporabe Interneta“. 
 
 
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA
 
U suradnji s Europskim domom Vukovar održat će se dvije edukativne radionice  za policijske službenike kontakt policije Policijske postaje Vukovar i Policijske postaje Vinkovci s ispostavom Markušica, gdje će radionice voditi suradnik Europskog doma Nikola Mirković s ciljem upoznavanja policijskih službenika s tematikom „Ovisnost o modernim tehnologijama".


Pisane vijesti