Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” održali edukaciju turskoj policiji i žandarmeriji

U forenzičnim centrima turske policije i žandarmerije u Ankari organizirana je edukacija na temu kemijskog profiliranja droga amfetamina, MDMA i heroina  

FOTO: MUP RH

Nakon prošlogodišnjeg, vrlo uspješnog, bilateralnog posjeta turske delegacije CFIIV “Ivan Vučetić”, koji je bio organiziran u sklopu Twinning projekta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Republike Turske pod nazivom „Strengthening the Capacity of Turkish Forensic Laboratories in Combating Illicit Drug Trafficking”, turska delegacija prepoznala je profesionalnost i značaj djelatnika Centra upravo u području kemijskog profiliranja droga.

Iz tog razloga, na poziv Twinning partnera u projektu SCJS (Sustainable Criminal Justice Solutions), u razdoblju od 27. siječnja do 7. veljače, u forenzičnim centrima turske policije i žandarmerije u Ankari organizirana je edukacija na temu kemijskog profiliranja droga amfetamina, MDMA i heroina.

Edukaciju su održali djelatnici CFIIV „Ivan Vučetić“ Ivana Antunović, Lana Bakulić, Daniela Dekanić i Tomislav Houra, dok su polaznici bili djelatnici forenzičnih centara i turske policije te žandarmerije.

Djelatnike Centra uvodnim govorom pozdravili su voditelj forenzičnog odjela turske policije Baki Ayarman i voditelj forenzičnog odjela žandarmerije Mustafa Mercan, koji su se osvrnuli na studijski posjet turske delegacije Centru u listopadu prošle godine te izrazili zahvalnost državnoj tajnici Tereziji Gras i načelnici Centra Andrei Ledić na toplom prijemu i pozdravnim govorima, a također i svim djelatnicima na susretljivosti i kooperativnosti za vrijeme njihova posjeta. Isto tako, izrazili su spremnost i želju za suradnjom s CFIIV “Ivan Vučetić” i na svim ostalim poljima forenzike.

Tijekom edukacije polaznici su se upoznali s metodama kemijskog profiliranja amfetamina, MDMA i heroina, koje Centar koristi u svakodnevnom radu, zatim s metodologijom njihova razvijanja te statističkom obradom eksperimentalnih podataka. Tijekom edukacije u laboratorijima su postavljene instrumentalne metode za kemijsko profiliranje navedenih droga što omogućava dobar temelj za buduću suradnju.

Ovakva vrsta suradnje predstavlja veliku čast za CFIIV “Ivan Vučetić”, s obzirom je stavljen uz bok s velikim forenzičkim institucijama koje provode takve vrste edukacija, posebice uzevši u obzir da se Republika Turska nalazi na balkanskoj ruti koja je jedna od glavnih ruta krijumčarenja droge u Europu.

Uvođenje metoda kemijskog profiliranja droga predstavlja hvalevrijedan, ali i zahtjevan zadatak s ciljem suzbijanja kriminalnih aktivnosti iz domene zlouporabe droga.

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja