Dolazak sedme skupine sirijskih izbjeglica iz Turske

Slika /topvijesti/2019/Kolovoz/Sirijske%20izbjeglice%20iz%20Turske_21-8-2019.jpg

U Republiku Hrvatsku pristigle izbjeglice kao dio sedme skupine iz Republike Turske

FOTO: IOM Hrvatska
 
U Republiku Hrvatsku su 21. kolovoza 2019. godine u međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman Zagreb pristigle izbjeglice kao dio sedme skupine iz Republike Turske, u sklopu europskog programa preseljenja („resettlement“)[1].

Radi se o 8 obitelji, odnosno 41 državljaninu Sirijske Arapske Republike, od kojih je 24 maloljetnih osoba. Preostali dio sedme skupine, 2 obitelji, odnosno 7 osoba od kojih je troje maloljetnih, trebalo bi pristići do kraja kolovoza. 

Dolaskom sedme skupine sirijskih državljana u Republiku Hrvatsku kroz program preseljenja, Republika Hrvatska će preseliti sveukupno 250 sirijskih državljana te time ispuniti obveze iz Odluka Vlade od 2015. i 2017. godine.

Vlada Republike Hrvatske donijela je i treću po redu odluku kojom se obvezala prihvatiti do 150 državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva po osnovi preseljenja odnosno po osnovi sudjelovanja u drugim oblicima solidarnosti s državama članicama Europske unije.

Kao i za prethodnu šestu skupinu, Ministarstvo unutarnjih poslova je i za preseljenje ove skupine surađivalo s UNHCR-om Turska, provedbenim partnerima ICMC-om (Međunarodna katolička misija za migracije), IOM-om (Međunarodnom organizacijom za migracije) te JRS-om Hrvatska (Isusovačka služba za izbjeglice), koji će u sklopu projekta provoditi aktivnosti procesa integracije osoba u hrvatsko društvo.

Pristigle obitelji su već prethodno prošle proces odabira i medicinske preglede tijekom selekcijske misije te kulturnu orijentaciju u Republici Turskoj, kao pripremu za novu sredinu u kojoj dobivaju priliku za boljim životom. Odmah po dolasku započet će sa aktivnostima i upoznavanjem hrvatskog društva kako bi se što uspješnije prilagodili i integrirali.

Izbjeglice će tijekom nekoliko tjedana boraviti u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, za vrijeme kojeg će proći postupak podnošenja i odobrenja zahtjeva za međunarodnom zaštitom. U tom periodu, osobe će sudjelovati u početnim integracijskim aktivnostima: upoznavanje s pravima i obvezama, običajima i hrvatskom kulturom te učenje hrvatskog jezika. Nakon završetka te faze, obitelji će biti preseljene u smještajne jedinice koje im prema Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti osigurava Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Zbrinjavanje pristiglih osoba Republika Hrvatska provodi sudjelovanjem u europskom programu preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća, Preporukama Europske komisije i Odlukama Vlade RH.

Preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva jedna je od boljih mogućnosti za izbjeglice i raseljene osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita, da na zakonit i transparentan način budu preseljene u sigurne zemlje te da im međunarodna zaštita bude zajamčena sve dok je to potrebno.

Postupak preseljenja je oblik međunarodne solidarnosti i dijeljenja odgovornosti s trećim zemljama u koje je ili unutar kojih je raseljen velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita, te uz to i alat za upravljanje migracijskim kretanjima, čime se doprinosi smanjivanju broja nezakonitih prelazaka državnih granica i sprječavanju krijumčarenja kojima su izbjeglice izložene.

Republika Hrvatska na ovaj način zajedno s ostalim članicama Europske unije, radi na uspostavi zaštitnog mehanizma, čiji je primarni cilj očuvanje ljudskih života i izbjegavanje negativnih  i kriznih situacija.
 
Pročitajte ranije objavljene vijesti:

Sporazum o suradnji na području integracije preseljenih osoba
 
U Hrvatsku preseljena šesta skupina sirijskih izbjeglica iz Turske
 
[1] Preseljenje (engl. resettlement) predstavlja instrument međunarodne zaštite kojim se omogućava odabir i transfer određenog broja osoba pod međunarodnom zaštitom iz zemlje u kojoj su inicijalno zatražili međunarodnu zaštitu u neku treću zemlju, koja će ih u istom statusu primiti te im sukladno tome odobriti boravak. U kontekstu Europske unije (EU), institut preseljenja znači preseljenje osoba pod međunarodnom zaštitom iz države koja nije država članica u neku od država članica. 
 


Priopćenja | Suradnja | Međunarodna zaštita