„DOMOVINA - ČAST - HRABROST“: 33 godine Antiterorističke jedinice Lučko

Današnjoj svečanosti su, uz članove obitelji, predstavnike udruga i visoke uzvanike, nazočili i predstavnici specijalnih snaga američke vojske

FOTO: MUP RH

Danas, 7. rujna 2023. godine, najelitnija postrojba hrvatske policije - Antiteroristička jedinica Lučko, obilježila je svoju 33. godišnjicu postojanja.

Na današnji dan 1990. godine Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je kao prva organizirana oružana formacija za posebne namjene hrvatske države, kroz čije je redove tijekom rata prošlo 367 pripadnika.

Osnovne namjene Jedinice bile su uspostava javnog reda i mira, osiguranje visokih dužnosnika, borba protiv terorizma i priprema za moguća borbena djelovanja po cijeloj Hrvatskoj, a pripadnici ATJ Lučko sudjelovali su i u nizu akcija oduzimanja oružja JNA i zauzimanja vojarni te u naoružavanju i obučavanju postrojbi koje su postale temelj stvaranja Hrvatske vojske.

Svoj značaj pripadnici ATJ Lučko dokazali su na bojištima diljem ratom pogođene Hrvatske, a posebno su se istaknuli u trogodišnjem boravku na Velebitu, započevši s akcijom Poskok u kolovozu 1992., pa sve do završetka pobjedonosne vojno-redarstvene akcije „Oluja“.

Tijekom Domovinskog rata, neustrašivo braneći samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske, poginulo je 19 pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, a 52 ih je ranjeno. Nakon rata umro je i stradao 21 pripadnik Jedinice.

ATJ Lučko dala je presudan doprinos stvaranju i obrani naše države - pripadnici Jedinice odlikovani su najvišim državnim odličjima, dok je sama Jedinica dobila odličje „Red kneza Domagoja s ogrlicom“ za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru.

Pripadnici ATJ Lučko u ratu su se istaknuli kao najbolji od najboljih, a takvi su i danas – najelitnija postrojba hrvatske policije – ponos Hrvatske i svih hrvatskih građana.
 
Današnjoj svečanosti obilježavanja 33. obljetnice ove najelitnije postrojbe hrvatske policije, uz potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova, ujedno i izaslanika predsjednika Vlade RH,  dr.sc. Davora Božinovića i glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, prisustvovali su: potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane dr.sc. Mario Banožić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, zamjenici glavnog ravnatelja policije Damir Barić i Jozo Šuker, načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti Miljenko Radnić, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije Vedran Augustinović, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, savjetnik ministra dr. Josip Mihaljević, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 Darko Lutring, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Josip Slaćanin, tajnik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH David Katić, predstavnici članica Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, generali Josip Lucić i Zdravko Andabak kao predstavnici Udruge Tigar 90/91 Rakitje, kao i predstavnici specijalnih snaga američke vojske.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u čast svim poginulim pripadnicima Jedinice te svečanim postrojavanjem pripadnika Jedinice. Vijence su položili članovi obitelji poginulih i preminulih pripadnika ATJ Lučko i izaslanstvo Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 predvođeno predsjednikom Udruge Darkom Lutringom.

Zajednički vijenac u ime Vlade Republike Hrvatske položili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak zajedno s visokim uzvanicima.

Nakon intoniranja hrvatske himne u izvedbi policijske klape Sv. Mihovil te čitanja povjesnice, uslijedio je emotivni glazbeno-dramski program „DOMOVINA – ČAST – HRABROST“ i pridao ovoj svečanosti poseban, dirljiv ton.

Uslijedila je demonstracijska vježba pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko kojom su pokazali segmente obuke koju u posljednja dva tjedna s njima izvode i pripadnici američke vojske. Ovom su spektakularnom vježbom, uz padobranski skok, desant snajperista, oklopna vozila Ghurka i simultani napad svih snaga te eksplozivnom završnicom pokazali svoju stručnost, sposobnost i spremnost odgovoriti na svaki izazov.

Ministar Božinović je istaknuo kako je ATJ Lučko ne samo elitna postrojba hrvatske policije, već elitna hrvatska postrojba: „Mi smo izuzetno ponosni da imamo takvu postrojbu u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova, koja održava zajedničke vježbe s najpoznatijom i jednom od najelitnijih postrojbi u svijetu, a to su američke zelene beretke.“

ATJ Lučko je vrlo uspješna jedinica te je na međunarodnoj razini prepoznata kao jedna od najelitnijih postrojbi u ovoj branši. Naglasio je kako je na vodstvu Ministarstva unutarnjih poslova Jedinici osigurati uvjete koji su dostojni i tradicije i standarda koje jedna ovakva postrojba danas mora imati - za specijalne postrojbe hrvatske policije dosad je izdvojeno oko 66 milijuna eura, a znatan dio navedenih sredstava uložio se u opremanje i podizanje profesionalnog i životnog standarda pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko.

„Još jednom, glavnom ravnatelju, njegovim zamjenicima, pomoćnicima i zapovjedniku ATJ Lučko, i ovom prigodom čestitam 33. obljetnicu i siguran sam da dijelim i vaše zadovoljstvo i ponos zbog toga što imamo jednu ovakvu postrojbu u Republici Hrvatskoj“ – zaključio je ministar Božinović.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izrazio je ponos sposobnostima Jedinice u mirnodopskom razdoblju te podsjetio na izniman doprinos Antiterorističke jedinice Lučko i svih pripadnika hrvatske policije u Domovinskom ratu, kojim su se utkali u temelje naše Domovine: "Jasno da je danas potrebno da se sjetimo i svih poginulih pripadnika ATJ Lučko u Domovinskom ratu, žrtve njih i njihovih obitelji, ali da se podsjetimo i svih 765 stradalih policijskih službenika i 22 nestala u Domovinskom ratu. Dakle, hrvatska policija je dala kao nigdje u svijetu doprinos u Domovinskom ratu."

Mate Bilobrk, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, čestitao je svim pripadnicima Jedinice njihov dan te zahvalio pripadnicima Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i obiteljima poginulih pripadnika jedinice na žrtvama koje su podnijeli za našu Domovinu.  

Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica