Državna tajnica Terezija Gras održala sastanak sa slovenskim kolegom Francom Kanglerom

Perspektiva migracijskih kretanja, međugranični promet između Hrvatske i Slovenije, perspektiva hrvatskog članstva u Schengenskom prostoru i očekivane obveze na razini Europske unije, dio su tema o kojima su danas razgovarali državni tajnici MUP-a Republike Hrvatske i Republike Slovenije 

FOTO: PU karlovačka

Tijekom službenog posjeta državnog tajnika slovenskog MUP-a Franca Kanglera, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske primila je državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras kojom prilikom je održan radni sastanak dvoje državnih tajnika.

Nastavak je ovo aktivnosti između hrvatskog i slovenskog MUP-a dogovoren prilikom nedavnog susreta dvojice ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Republike Slovenije, dr.sc. Davora Božinovića i Aleša Hojsa u Ormožu, 16. svibnja ove godine kada su sastanak održali i državni tajnici Gras i Kangler.

Nakon održanog sastanka u sjedištu MUP-a, dvoje državnih tajnika obišli su zelenu granicu Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, a nakon toga u Postaji granične policije Cetingrad održali sastanak na temu nadzora države granice i rada graničnih policijskih ophodnji. S radom graničnih policijskih ophodnji i nadzorom vanjske granice Europske unije upoznao ih je zamjenik glavnog ravnatelja policije za granicu Jozo Šuker.

Današnji sastanak nastavak je otvorenog razgovora o zajedničkoj suradnji, koja će se nastaviti i u narednom periodu s ciljem jačanja suradnje između dviju država u segmentu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta, posebice krijumčarenja osoba. 

Nakon održanog sastanka, državni tajnici dali su zajedničku izjavu za medije kojom prilikom je državna tajnica Gras istaknula kako je s državnim tajnikom Kanglerom danas održala vrlo sadržajan i konstruktivan sastanak na kojemu se nastavio dijalog o temama koje su već ranije otvorili ministri unutarnjih poslova. Između ostalog, razgovaralo se o perspektivi migracijskih kretanja te su iz tih razloga danas i u Cetingradu, da bi pokazali što je Hrvatska u proteklom razdoblju napravila u smislu tehničkog opremanja, jačanja ljudstva i obuke naših policijskih službenika za zaštitu vanjske granice. Osim migracija, tema razgovora je bila i međugranični promet između Hrvatske i Slovenije, vezano uz popuštanje mjera koje su donedavno bile primjenjivane na našim graničnim prijelazima i koje se s protekom vremena i vrlo dobrom epidemiološkom slikom nastavljaju dalje popuštati.

„Razgovarali smo i o perspektivi hrvatskog članstva u Schengenskom prostoru, o obavezama koje nas očekuju na razini Europske unije u smislu uvođenja novih informacijskih sustava i načina na koji će to Hrvatska i Slovenija u budućnosti koordinirati. Dotaknuli smo se i određenih postupaka, a i odluka koje se još trebaju donijeti u Vijeću Europske unije, a sve povezano sa donošenjem političke odluke konačne o članstvu Hrvatske u Schengenu.“izjavila je Gras.   

U svojoj izjavi za medije državni tajnik Franc Kangler istaknuo je kako je današnji sastanak s državnom tajnicom vrlo uspješan, a obilazak je posljedica dogovora ministara MUP-a Republike Hrvatske i Republike Slovenije te da Slovenija želi tu suradnju još osnažiti. „Prije svega želimo spriječiti nezakonite prijelaze slovensko-hrvatske granice, kako je rekla državna tajnica, stvoriti uvjete da južna granica Hrvatske ima sve uvjete za ulazak u Schengen, da budu sve države schengenskog prostora zadovoljne. Želimo da Europska unija shvati da je granica Republike Hrvatske i Republike Slovenije te Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i Srbije, granica koju prelazi najveći broj putnika u cijeloj Europskoj uniji.“ - izjavio je Kangler.    

„Otvorili smo pitanje tzv. njemačkog kompromisa u vezi Schengena. Na načelnoj razini MUP Republike Slovenije podupire njemački kompromis. Mi želimo da Republika Hrvatska što prije riješi te probleme i da se uspostavi takvo stanje koje će koristiti kako Hrvatskoj, tako i cijeloj Europskoj uniji. Osobno pozdravljam sve potrebe hrvatske policije, i sam sam se danas uvjerio da je policija dobro ustrojena za zaštitu južne granice. I Slovenija je trebala vremena da uspostavi schengensku granicu, schengenski zahtjevi su vrlo važni i ja sam uvjeren da Hrvatska politika ide u smjeru zadovoljavanja svih schengenskih standarda.“ zaključio je Kangler.  
 

Priopćenja | Međunarodna suradnja