Državna tajnica Terezija Gras u bilateralni posjet primila delegaciju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Litve

Litvanski zamjenik ministra unutarnjih poslova Abramavičius prenio je podršku Republike Litve skorom pristupanju Republike Hrvatske Schengenskom području

FOTO: MUP
 
Danas 4. srpnja 2022. godine državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras održala je sastanak sa zamjenikom ministra unutarnjih poslova Republike Litve Arnoldasom Abramavičiusom uz kojeg su sudjelovali i veleposlanica Republike Litve u Hrvatskoj NJ. E. gospođa Jūratė Raguckienė, direktor Uprave za granicu Rustamas Liubajevas i direktorica Službe za migracije Republike Litve Evelina Gudzinskaitė.
 
Današnji sastanak rezultat je dogovora postignutog na sastanku tijekom Konferencije o upravljanju granicama u Vilniusu 20. i 21. siječnja 2022. godine kada je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović pozvao predstavnike litvanskog MUP-a u posjet Hrvatskoj, a radi jačanja suradnje i razmjene iskustava u području zaštite vanjske granice Europske unije i upravljanja migracijama.
 
Tijekom sastanka razmijenjena su iskustva o izazovima u području nezakonitih migracija, tehničkim i ljudskim kapacitetima koji se kontinuirano ulažu u integrirano upravljanje granicom. Tom prilikom litvanski zamjenik ministra unutarnjih poslova Abramavičius prenio je podršku Republike Litve skorom pristupanju Republike Hrvatske Schengenskom području.
 
Državna tajnica Gras izrazila je spremnost za dodatnim jačanjem bilateralne suradnje u području zaštite granice, migracija i sigurnosti, s obzirom na to da obje države članice štite vanjsku granicu Europske unije. U tom smislu, Hrvatska predano radi na osnaživanju svojih nacionalnih graničnih kapaciteta nabavom najsuvremenije opreme za nadzor granice i provođenjem kontinuiranih obuka policijskih službenika.
 
Nezakoniti prelasci hrvatske granice ne jenjavaju te je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen porast nezakonitih prelazaka granice u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
Učinkovitom nadzoru vanjske granice pridonijet će i novi informacijski sustavi EU-a – EES, ETIAS i ECRIS-TCN – za koje je izgledno da će do kraja 2023. godine biti interoperabilni s već postojećim sustavima – SIS-om, VIS-om i EURODAC-om, budući da je Hrvatska jedna od država članica koja je najdalje odmakla u njihovoj implementaciji.
 
U okviru posjeta izaslanstvo Litve posjetilo je i Postaju granične policije Cetingrad, kao i Regionalni koordinacijski centar za upravljanje granicom, kojom prilikom je voditelj Službe za granicu Policijske uprave karlovačke Damir Butina održao prezentaciju rada granične policije.
 
Izaslanstvo Republike Litve će se u okviru posjeta upoznati i s radom Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu, kao i cjelokupnim postupkom međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj.
 

Stranica