Glavni ravnatelj policije Nikola Milina obišao hrvatske policajce na granici Sjeverne Makedonije i Grčke

Policajce hrvatske granične policije, koji sudjeluju u pružanju ispomoći na granici između Sjeverne Makedonije i Grčke, posjetio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina  

U sklopu dvodnevne posjete Republici Sjevernoj Makedoniji glavni ravnatelj policije Nikola Milina u utorak, 2. srpnja 2019. godine susreo se s policajcima hrvatske granične policije koji sudjeluju u pružanju ispomoći na granici između Sjeverne Makedonije i Grčke.  

Temeljem Sporazuma o policijskoj suradnji iz prosinca 2015. hrvatski granični policajci, njih 11, raspoređeni su na područjima mjesta Gevgelija, Star Dorjan i Bitola. Na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata rade u zajedničkim auto-ophodnjama sastavljenim od po dva hrvatska policajca i jednog makedonskog policajca.

Od 2015. u ispomoć u Sjevernu Makedoniju upućeno je ukupno 67 kontigenata odnosno preko 600 hrvatskih policajaca. Sadašnje rotacije s jedanaest policijskih službenika obavljaju se svakih 30 dana. Za hrvatske policijske službenike ovo je izvrsna prilika za stjecanje dodatnog međunarodnog iskustva, ali i za prenošenje vlastitih iskustava koja su stekli radom na poslovima zaštite državne granice, posebice vezano uz suzbijanje nezakonitih migracija, u Republici Hrvatskoj.

Glavni ravnatelj Milina izrazio je zadovoljstvo profesionalnim radom naših policajaca i istaknuo kako ovaj način suradnje daje vidljive rezultate u broju zabilježenih i sankcioniranih protupravnih ponašanja svih oblika prekograničnog kriminaliteta i izvrstan je primjer konkretne, praktične prekogranične suradnje. 

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja