Hrvatska i njemačka policija provode zajedničku obuku za sigurnije granice i zaštitu ljudskih prava

Vježbu su danas u Valbandonu pratili potpredsjednik Vlade Božinović i veleposlanik SR Njemačke Hellbach

FOTO: MUP RH

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović održao je danas u Valbandonu radni sastanak s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Cristianom Hellbachom, na kojem je bilo riječi o uspješnoj suradnji policija dviju zemalja.
 
Nakon konstruktivnog sastanka, održana je situacijska vježba policijskog postupanja po dojavi o vozilu koje krijumčari migrante, kojoj su prisustvovali državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik glavnog ravnatelja policije za granicu Jozo Šuker, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić te predstavnici njemačke policije.
 
Naime, ovog tjedna u Valbandonu se održava treća, ujedno i posljednja, ovogodišnja obuka pod nazivom ''Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights'' (''Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava''). Riječ je o obuci koji zajedno provode Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke u cilju razmjene iskustva i ujednačavanja policijskog postupanja u zaštiti državne granice. Naglasak obuke je na zaštiti ljudskih prava te identifikaciji i pružanju pomoći ranjivim skupinama.
 
''Posebna tema vježbe zapravo je odnos prema ranjivim skupinama, na koje policijski službenici nailaze u svom svakodnevnom radu. Ovdje je vrlo bitno pronaći pravi balans između onoga što je temeljni posao policije, a to je zaštita granice, ali i pomoći ranjivim skupinama, gdje nerijetko ima djece, žene, trudnica. Hrvatska policija je u brojnim prigodama pokazala svoju humanu crtu spašavajući ljude koji su se zatekli i u minskim poljima kojih, nažalost, ima i u graničnom pojasu, prije svega u graničnom pojasu prema Bosni i Hercegovini'', rekao je potpredsjednik Vlade Božinović, napominjući da hrvatski policajci rade svoj posao po svim vremenskim uvjetima jer je policijski posao njihov životni poziv.
 
Potpredsjednik Vlade Božinović  također je istaknuo kako bi ulaskom u Schengen, hrvatska granična policija dodatno ojačala za nekih tisuću pripadnika koji bi bi raspoređeni u tzv. kompenzacijske mjere. ''To je praktički utvrđivanje statusa boravka osoba koje će na temelju analize rizika policijski službenici kontaktirati i potrebi zaustavljati na hrvatskim cestama. Mi smo ovih dana započeli s edukacijom policijskih službenika koji trenutno rade na graničnim prijelazima jer najveći dio njih u budućnosti će raditi upravo na ovim kompenzacijskim mjerama, što je nova linija rad hrvatske policije. Naravno, u očekivanju onoga čemu se svi nadamo, a to je da Hrvatska 1. siječnja postane punopravna članica scengenskog prostora'', pojasnio je Božinović.
 
Kako je tzv. zapadnobalkanska ruta i dalje jedna od najaktivnijih ruta kojima migranti nezakonito ulaze u Europsku uniju, projektom se nastoji ojačati spremnost i znanje svih pripadnika granične policije, kako onih u zemljama članicama, tako i onih u zemljama kroz koje migranti prolaze na svom putu do Europske unije. Na obuci sudjeluje 18 policijskih službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Turske. Uz hrvatske, certificirane Frontex trenere Martinu Grdinić i Krešimira Kanižu, obuku provode i njemački treneri Martin Heil i Jochen Gruben.
 
Ovotjedna obuka provodi se uz potporu Zapovjedništva za intervenciju, Uprave za granicu i Policijske uprave istarske. Policijski službenici imat će priliku prvo kroz teorijski dio, a onda i kroz vježbe koje simuliraju prave uvjete na terenu, naučiti najbolju taktiku postupanja u raznovrsnim situacijama zaštite državne granice te pružanja prve pomoći u različitim situacijama koje se mogu dogoditi. Osim što imaju priliku razmijeniti iskustvo i upoznati se s najboljom praksom postupanja, policijski službenici će tijekom ovog tjedna raditi i na jačanju međusobne povezanosti i međunarodne suradnje koja je vrlo bitna za uspješnu borbu protiv nezakonitih migracija i zaštitu vanjskih granica Europske unije.
 
''Ova vježba je manji dio šire slike koju promatramo i koja prikazuje izvrsnu suradnju između policija dviju država, Hrvatske i Njemačke. Bliska suradnja između policija dviju zemalja jamac je sigurnosti, ne samo naših građana, već i svih građana Europske unije, a stručno i profesionalno postupanje policije pruža jamstvo zaštite svih prava migranata koji se kreću našim prostorima'', rekao je veleposlanik Hellbach, ističući kako je suradnja sa susjednim zemljama od iznimne važnosti za unifikaciju postupanja i zaštitu vanjskih granica Europske unije.
 
Budući da su čelnici hrvatske i njemačke policijske akademije krajem rujna u Zagrebu potpisali Pismo namjere u cilju nastavka suradnje u budućim projektima, a s obzirom na uspješnost ovog zajedničkog projekta, planira se nastavak suradnje i tijekom 2023. godine kroz niz obuka policijskih službenika. Time će Ministarstvo unutarnjih poslova nastaviti osnaživati svoju ulogu edukacijskog lidera u regiji te jačati međunarodne odnose s partnerima u regiji, pogotovo sa Saveznom policijom Savezne Republike Njemačke.

Stranica