Hrvatska i Sjedinjene Američke Države potpisale dvostrani Sporazum o jačanju sigurnosti zračnog prometa

Učinjen je još jedan korak Hrvatske prema uključivanju u Program izuzeća od viza 

FOTO: MUP RH

U ponedjeljak su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i veleposlanik SAD-a W. Robert Kohorst potpisali ključni sporazum o suradnji u cilju jačanja sigurnosti zračnog prometa. Navedeni dogovor omogućava raspoređivanje saveznih pratitelja leta na letovima između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Pratitelji imaju ključnu ulogu u sprječavanju terorizma i drugih sigurnosnih prijetnji u civilnom zrakoplovstvu. Sklapanje ovog sporazuma također predstavlja ključni korak Hrvatske u njenim nastojanjima uključivanja u Program izuzeća od viza (VWP).
 
Savezna služba za pratitelje leta je glavno tijelo za provedbu zakona, u okviru Putne sigurnosne agencije, koje je vodilo pregovore o ovom sporazumu s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova. Zračni pratitelji leta koji se u svijetu još nazivaju i službenici za sigurnost na letu osposobljeni su reagirati i riješiti svaku kriminalnu aktivnost ili drugu hitnu situaciju u zrakoplovu. U skladu s međunarodnim pravom, službenici za sigurnost na letu kao zaštitni pratitelji leta osiguravaju zadnju liniju obrane u zrakoplovu u borbi protiv globalnog terorizma i drugih međunarodnih sigurnosnih prijetnji.
 
Sklapanje ovog sporazuma važan je preduvjet za pridruživanje Hrvatske Programu izuzeća od viza (VWP) koji građanima određenih zemalja, koje ispunjavaju uvjete, omogućava putovanje u Sjedinjene Američke Države u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana bez vize.  
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović, nakon potpisivanja Sporazuma o upućivanju zaštitnih pratitelja leta, podsjetio je da je ispunjavanje sigurnosnih uvjeta za uključivanje Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza intenzivirano nakon potpisivanja Provedbenog dogovora uz Sporazum o sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala u siječnju 2018. godine u Washingtonu. Prilikom toga posjeta održan i prvi sastanak u Centru za nadzor terorista s kojim je zaključen i Memorandum o suradnji, i to u kolovozu 2019. godine u Dubrovniku. Značajno je intenzivirana i suradnja s Glavnom državnim odvjetnikom, među ostalim i kroz potpisivanje Ugovora o izručenju i Ugovora o uzajamnoj pravnoj pomoći, a posebno je značajan iskorak napravljen u suradnji s američkim agencijama kao što su DEA i FBI.

U završnici pregovora je i nekoliko tehničkih akata kojima će se omogućiti razmjena podataka o sigurnosno sumnjivim osobama putem raspoloživih informacijskih sustava na čijem se povezivanju intenzivno radi. Velika važnost u jačanju bilateralne sigurnosne suradnje pripada i razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu. Na tom planu Republika Hrvatska u posljednjih je nekoliko mjeseci ostvarila značajan iskorak kako bi još do kraja ove godine osigurala razmjenu podataka s većinom avio-kompanija koje prevoze preko 90% putnika u Republiku Hrvatsku. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinović zahvalio je veleposlaniku SAD-a Kohorstu. 
 
Na ceremoniji potpisivanja, u skladu s epidemiološkim preporukama, Nj. E. Kohorst pohvalio je ministra Božinovića na njegovoj predanosti uspješnom sklapanju ovog Sporazuma i Hrvatskoj koja je sigurnosni partner na svim područjima.
 
Dodao je: „S ponovnim uvođenjem izravnih letova iz Sjedinjenih Američkih Država prošle godine prvi put od osamostaljenja Hrvatske i sve većom popularnošću Hrvatske kao turističke destinacije među Amerikancima, očekujemo sve više putnika između naše dvije zemlje. Ovaj sporazum daje dodatnu razinu sigurnosti kako bi sve osobe koje putuju između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske bile sigurne.

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja