Izložba prometno-preventivnih plakata

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/za-muzej-TX41.jpg

U predvorju sjedišta MUP-a postavljena je prigodna izložba prometno-edukativnih plakata Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske. Izloženo je četrnaest plakata, od njih 35, koji su nastali od 2007. do 2010. godine

Foto: MUP

U predvorju sjedišta MUP-a postavljena je prigodna izložba prometno-edukativnih plakata Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave osječko-baranjske.

Izloženo je četrnaest plakata, od njih 35, koji su nastali od 2007. do 2010. godine.

Idejna rješenja za plakate nastala su u glavi Berislava Horvatića, načelnika Odjela, a dizajn najčešće potpisuju Vjeran Vidaković i Igor Balen. Prema riječima autora, ideje za plakate crpi iz svakodnevnog rada, a viđeno iz prakse potom prilagodljivim i jasnim načinom pokušava vizualizirati na plakatima. Svi su plakati s porukom upućenoj vozačima, a posebno onim mlađim po životnoj dobi i vozačkom iskustvu neovisno o tomu o kojoj vrsti sudionika u prometu je riječ sa svrhom da često teške posljedice zbog nepridržavanja prometnih propisa budu što jasnije. Na plakatima su obično i prigodni slogani poput: „Telefoniranje u vožnji - najskuplja tarifa“; „Voziti, ne ugroziti“; „Jedna kaciga - jedan život“; „Noć bez sutra“  i tako dalje, kojima se pojačavaju slikovne poruke.

Svi uradci ovog trojca, ne odnose se samo na klasične plakate već i na oslikavanje vozila javnog prijevoza i izradu grafita uz javne osječke prometnice. Dok je u početku naglasak bio na dizajniranje plakata, posljednju godinu razvila se uspješna suradnja s osječkim javnim prijevoznikom i osječkim grafiterima. Na taj način poruke stižu do većeg broja sudionika u prometu, a čestom izmjenom pobuđuju zanimanje javnosti i pozornost.

Izloženi plakati poklonjeni su Muzeju policije i postat će dio muzejske građe u Zbirci plakata. Izložba se može razgledati do daljnjega, a bit će nadopunjavana i zanimljivim trodimenzionalnim izlošcima.



Pisane vijesti