Još jednom potvrđena dobra suradnja graničnih policija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Slika topvijesti/2011/Srpanj/sastanak-z1.jpg

U utorak, 12. srpnja 2011. godine u prostorijama Policijske uprave zadarske održan je redoviti godišnji sastanak čelnika graničnih policija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  

U utorak, 12. srpnja 2011. godine u prostorijama Policijske uprave zadarske održan je redoviti godišnji sastanak čelnika graničnih policija Republike Hrvatske i  Bosne i Hercegovine. 

Na sastanku, koji je protekao u prijateljskom ozračju, razmatrano je više tema od kojih, kao najvažnije, treba istaknuti analizu stanja sigurnosti i usklađivanje postupanja graničnih policija tijekom turističke sezone. Utvrđeno je kako se na državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine bilježi pad nezakonitih prelazaka što je rezultat vrlo dobre suradnje, permanentne koordinacije i razmjene informacija između graničnih policija. Međutim, i nadalje je na zajedničkoj državnoj granici prisutna ugroženost od strane svih drugih oblika prekograničnog kriminala. 

Kako je istaknuto tijekom sastanka, dobra suradnja ogleda se i u usklađivanju protoka prometa preko graničnih prijelaza, posebno tijekom turističke sezone, a utvrđeno je kako na nekoliko graničnih prijelaza, zbog velikog priljeva vozila i putnika, u danima početka i završetka vikenda, dolazi do manjih čekanja kod prelaska granice. 

Tijekom sastanka dvije delegacije razgovarale su i o nastavku aktivnosti oko rada dviju službi na zajedničkim lokacijama graničnih prijelaza, kao i o aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima u kontekstu pridruživanja EU i postizanja spremnosti granične policije za učinkoviti nadzor buduće vanjske granice. 

Hrvatska strana inicirala je i uspostavu zajedničke kontaktne službe za razmjenu informacija između dvije službe koja bi bila uspostavljena sa hrvatske strane na jednom od graničnih prijelaza Republika Hrvatska sa Bosnom i Hercegovinom. 

Sastanak je završen zaključkom kako je potrebno nastaviti sa, do sada vrlo dobrom, suradnjom dviju graničnih policija radi postizanja još boljih rezultata u suzbijanju svih oblika prekograničnog kriminala.



Pisane vijesti