Kampanja „Dvije djevojčice“ u srednjoj strukovnoj školi u Vukovaru

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/TRGOVANJE_LJUDIMA/podrum.jpg

Pravilna, ciljana edukacija, senzibilizacija i sustavna prevencija najvažniji su i najučinkovitiji instrumenti u rješavanju ovog problema.

Foto: Ilustracija

U sklopu kampanje „Dvije djevojčice“, jučer, 22. listopada, u Srednjoj strukovnoj školi u Vukovaru održano je edukativno predavanje za učenike završnih razreda, s ciljem njihovog senzibiliziranja o problemu trgovanja ljudima, prepoznavanju potencijalno opasnih situacija, te načinima prevencije i zaštite.

Kampanju „Dvije djevojčice“ provodi Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) zajedno s Veleposlanstvom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Ravnateljstvom policije Ministarstva unutarnjih poslova. Navedena kampanja provodi se s ciljem osvještavanja rizika kojem su izložene mlade osobe koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge zemlje.

Kampanju prati edukacijski paket "Dvije djevojčice", koji sadrži trominutni crtani film autorice Ruth Beni i brošura u kojoj se nalaze prijedlozi za rad s djecom na ovu temu.

Policijske službenice za prevenciju, u sklopu predavanja, učenicima su ukazale na ključne faze trgovanja ljudima. Također, objasnile su kako manjak životnog iskustva i nedostatak relevantnih informacija čini mlade ljude najranjivijom kategorijom, a samim time i najrizičnijom grupom vezanom uz trgovanje ljudima. Ukazale su i na opasnost pronalaska žrtve preko društvenih mreža putem kojih mladi ljudi sve više komuniciraju.

Trgovanje ljudima jedan od gorućih problema današnjice, neprocjenjiva povreda ljudskih prava i jedan od najgorih zločina našeg doba poznat po nazivom "moderno ropstvo". Pravilna, ciljana edukacija, senzibilizacija i sustavna prevencija najvažniji su i najučinkovitiji instrumenti u rješavanju ovog problema.

Edukativno predavanje u Srednjoj strukovnoj školi u Vukovaru, ujedno je najava intenzivnijih aktivnosti edukacije i senzibilizacije na temu trgovanja ljudima koje PU vukovarsko-srijemska planira provoditi do kraja godine u sklopu preventivne akcije Ravnateljstva policije „ZAJEDNO“, a koja je komplementarna s ciljevima kampanje „Dvije djevojčice“ te snažno usmjerena na sprječavanje svih oblika kriminaliteta trgovanja ljudima. Predavanju je prisustvovalo oko 50 učenika završnih razreda, kojima je podijeljen i Informativni letak s osnovnim informacijama o načinima zaštite i prevencije.



Pisane vijesti