Kineski policajci završili sudjelovanje u "Sigurnoj turističkoj sezoni 2019."

Osmero kineskih policijskih službenika bilo je raspoređeno u četiri policijske uprave u vremenu od 13. srpnja do 14. kolovoza

U amfiteatru Ravnateljstva policije u Zagrebu danas je održana konferencija za medije povodom završetka sudjelovanja kineskih policijskih službenika u projektu „Sigurna turistička sezona 2019.“

Osmero kineskih policijskih službenika bilo je raspoređeno u četiri policijske uprave (PU dubrovačko-neretvanska, ličko-senjska, zadarska te zagrebačka) u vremenu od 13. srpnja do 14. kolovoza.

Narodna Republika Kina prva je azijska zemlja koja se pridružila projektu, a ove godine kineski su policijski službenici drugu godinu zaredom boravili u Hrvatskoj u okviru ovog projekta.

Svi nazočni izrazili su zadovoljstvo samim projektom i njegovim uspjehom koji se posebno očituje u činjenici da su ga i neke druge zemlje počele primjenjivati u svojim zemljama u okviru turističke sezone. Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči  Glavina zahvalio je kineskim policijskim službenicima na sudjelovanju te što su pomogli pokazati da je Hrvatska sigurna zemlja koja pruža dobrodošlicu te da je sigurnost postala njen izvozni proizvod. „Zahvaljujem i hrvatskoj policiji koja je odradila odličan posao stvorivši sigurnu atmosferu u Hrvatskoj što je prepoznato i u svijetu.“ rekao je državni tajnik.  

Kineski policijski službenici službu su obavljali u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama, u nacionalnim odorama, bez službenog naoružanja i primjene policijskih ovlasti, a ove godine je po prvi puta uspostavljena i posebna telefonska linija za potrebe kineskih turista na čije pozive su odgovarali kineski policijski službenici koji su sudjelovali u projektu.

Boravak i zajedničke ophodnje s hrvatskim kolegama prošle su bez incidenata, a svojom su nazočnošću pozitivno utjecali na dojam sigurnosti kod sunarodnjaka koji su ih sretali i koji su im se obraćali za informacije što je potvrdio i voditelj kineskog policijskog tima Xue Qiang, načelnik Specijalne jedinice, Policijski ured Grada Yangzhou. Načelnik Qiang  naveo je kako su tijekom zajedničkih ophodnji pored kineskih turista koje su sretali obišli i kineske državljane koji žive u Hrvatskoj te je ovom suradnjom dodatno ojačano prijateljstvo i suradnja naših zemalja. S obzirom da svake godine Zagreb posjećuje nekoliko desetaka tisuća kineskih turista, korist od ovakvog vida suradnje potvrdio je i Velimir Tišma voditelj Službe prevencije PU zagrebačke koji je istaknuo kako kontinuirano rade na povećanju sigurnosti turista u glavnom gradu što uključuje i dodatne edukacije policijskih službenika, a u suradnji s kineskim kolegama izradili su i letak na hrvatskom i kineskom jeziku koji će iduće sezone dijeliti kineskim turistima diljem Hrvatske, a koji će im pružiti korisne informacije o samozaštitnom ponašanju.

Kineskim policijskim službenicima zahvalio se i zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić istaknuvši kako je ovaj projekt zaživio u obliku i razmjerima o kojima se u njegovom začetku možda moglo samo sanjati. Projekt je započeo 2006. godine u suradnji s mađarskim partnerima i tada uključena četiri mađarska policijska službenika, da bi ove godine u njemu sudjelovalo 95 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja. „Posebno smo ponosni na činjenicu kako je značajan korak u njegovom širenju učinjen prošle godine kada su se u projekt uključili kineski policijski službenici, a čime je projekt izašao izvan dotadašnjih europskih granica i poprimio svjetske razmjere.“ Pored same sigurnosti kao značajnog čimbenika uspjeha i razvoja svake turistički usmjerene zemlje zamjenik Ćelić izrazio je i zadovoljstvo što se ovim projektom grade snažna partnerstva, podiže kvaliteta policijske usluge te povećava povjerenje naših građana, ali i stranih posjetitelja u policiju.
 

Stranica | Projekti | Međunarodna suradnja