Koordinator EU za borbu protiv terorizma u Zagrebu

U sklopu svog dvodnevnog posjeta Zagrebu, koordinator Europske unije za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove posjetio je 28. siječnja i Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje se sastao s ministrom Davorom Božinovićem i njegovim suradnicima.

U sklopu svog dvodnevnog posjeta Zagrebu, koordinator Europske unije za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove prvog je dana posjeta, danas, 28. siječnja, u Ministarstvu unutarnjih poslova sudjelovao na sastanku s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i njegovim suradnicima, državnom tajnicom za europske i međunarodne poslove Terezijom Gras i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom.

Nakon održanog sastanka na kojem su raspravili aktualna pitanja vezana za sveobuhvatni pristup Europske unije u borbi protiv terorizma, koji ima i vanjski i unutarnji aspekt, kao i sve glavne ciljeve koji se tiču provedbe globalne Strategije vanjske i sigurnosne politike Europske unije, ministar Božinović i europski koordinator za borbu protiv terorizma de Kerchove dali su zajedničku izjavu za medije.

Ministar Božinović uvodno je istaknuo kako je Hrvatska vrlo brzo prepoznala da je borba protiv terorizma jedan od zaloga stabilnog razvoja suvremenog svijeta. - Potpuno smo svjesni da je ona, prije svega odgovornost nacionalnih država, ali i da regionalna suradnja, pogotovo kroz članstvo u EU, može donijeti samo dodatne vrijednosti, s obzirom da se niti s ovim, kao i s većinom drugih sigurnosnih izazova u današnje vrijeme, ni jedna država ne može nositi sama – rekao je ministar Božinović, podsjetivši kako su teroristički akti u Europi 2015. godine dodatno potaknuli Europsku uniju da se angažira u daljnjim i ubrzanijim rješenjima za zaštitu od terorizma, prije svega, stanovništva EU. - Kao što znate,  jedan od epiloga te pojačane aktivnosti je i uspostava posebnog mjesta u Komisiji, Povjerenika za sigurnosnu uniju, sa zadaćom jačanja sigurnosti građana, sprječavanja radikalizacije i zaštite naših vrijednosti, ali također i jačanja međunarodne suradnje u ovom području – rekao je ministar, istaknuvši kako Hrvatska po ovom pitanju vrlo aktivno sudjeluje u međunarodnim aktivnostima i unutar EU i izvan nje, što je prepoznato i u Uniji, i kroz rad Europol-ovih referentnih jedinica za borbu protiv radikalizacije i kroz europski Centar za borbu protiv terorizma.

Vezano uz međunarodnu suradnju, ministar Božinović završno je dodao: „Mi u posljednjih dvije godine suradnju razvijamo intenzivno, ne samo s državama u okruženju, već i sa, primjerice SAD-om, gdje smo ostvarili intenzivnu suradnju i potpisali Memorandum o ulasku u međunarodnu bazu terorista SAD-a. Također smo vrlo intenzivno radili i sa Izraelom, a sutra idemo u Tursku, gdje će ova vrsta suradnje biti također jedno od pitanja naših bilateralnih razgovora“, zaključno je ministar najavio svoj posjet Turskoj, gdje će se sastati s kolegom, ministrom unutarnjih poslova Republike Turske.  

Koordinator Europske unije za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove početno je izrazio zadovoljstvo što može asistirati i pružiti pomoć Hrvatskoj u izazovnom i važnom trenutku njenog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine, kada će također, kako je rekao, sigurnost biti jedna od glavnih, vodećih tema. Kao i ministar Božinović, naglasio je dodatni angažman Unije vezano uz sigurnosna pitanja u posljednje, tri, četiri godine, te kako će sigurnost biti i ključno pitanje novog mandata Europske komisije. Uz to, kazao je kako će, sukladno danim mogućnostima, pomoći Hrvatskoj u pristupanju zoni Schengena.  

Europski koordinator naglasio je da u Hrvatskoj nema izravne prijetnje terorizma, no govoreći o jugoistočnoj Europi, istaknuo je da je pitanje sigurnosti danas postalo i jedno od glavnih pitanja pristupnih procesa i daljnjeg širenja Unije, pri čemu Hrvatska ima važnu ulogu u pružanju potpore zemljama neposrednog susjedstva u jačanju sigurnosti i borbi protiv terorizma i radikalizacije.

Po završetku današnjeg posjeta Ministarstvu unutarnjih poslova, koordinator de Kerchove održao je i stručno predavanje za policijske službenike u Ravnateljstvu policije. 

Stranica