Lažnim prikazivanjem do statusa ratnog vojnog invalida

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/POLICIJA_ILUSTRACIJE/Policija_novo2.jpg
Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske proveli su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom iz Nove Gradiške zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.
 
Osumnjičen je da je lažnim prikazivanjem stanja i prikrivanjem činjenica o ranjavanju u Domovinskom ratu podnio zahtjev nadležnom Uredu za obranu iako je znao da ne ispunjava uvjete temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji. Odnosno, njegovo stradavanje nije nastalo u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.
 
Na osnovu takvog zahtjeva i lažnog prikazivanja ranjavanja ishodio je status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata određene skupine i postotka oštećenja organizma. Sumnjiči se da je doveo u zabludu nadležne državne institucije na način da je od veljače 1994. do lipnja 2015. godine ostvario određena prava koja mu ne pripadaju. Time je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od nekoliko stotina tisuća kuna.
 
Policija će protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu za kazneno djelo prijevare, a u vezi s odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.


Pisane vijesti