"Manje oružja, manje tragedija" ide dalje s novim sloganom i vizualima

Slika ILUSTRACIJE/oruzje03.jpg

Za nastavak Akcije tijekom 2010. i 2011. godine MUP-a i UNDP zajednički su dogovorili izmjenu vizualnog identiteta kroz izradu novih vizuala za plakate, letke i ostale promotivne materijale. Tako su izrađeni novi vizuali, a u kampanji se koriste i fotografije poznatog hrvatskog fotografa Damira Hoyke. Fotografije novih vizuala prikazuju dijelove tijela osoba koje  

"Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj život sigurnijim“ novi je slogan akcije "Manje oružja, manje tragedija" koju od 2007. godine MUP RH provodi s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj.

Kampanju od ove godine financira Europska unija kroz regionalni projekt „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe“.

Cilj akcije je senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

Za nastavak Akcije tijekom 2010. i 2011. godine MUP-a i UNDP zajednički su dogovorili izmjenu vizualnog identiteta kroz izradu novih vizuala za plakate, letke i ostale promotivne materijale. Tako su izrađeni novi vizuali, a u kampanji se koriste i fotografije poznatog hrvatskog fotografa Damira Hoyke. Fotografije novih vizuala prikazuju dijelove tijela osoba koje su ozlijeđene od oružja.

Osnovna ideja novih vizuala je da ilegalno oružje ugrožava ljudske živote, ostavlja trajne posljedice i samim time potencijalnu tragediju koja se može svakome dogoditi.

Građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C dužni su posjedovanje takvog oružja prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje ili onesposobljavanja.

Protiv osoba koje predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije.

Također je važno naglasiti da građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u policijsku postaju ili upravu, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome obavijeste policiju na broj 192 ili 0800 8892 te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu prikupiti oružje. 

Od početka trajanja akcije, od rujna 2007. do listopada ove godine na području Republike Hrvatske građani su dragovoljno predali:

  • 1698,5 kilograma eksploziva,
  • 1929 komada vatrenog oružja (pušaka i kratkog oružja),
  • 47.393 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i
  • 1.671.796 streljiva raznog kalibra.


Pisane vijesti