Međunarodna radionica borbe protiv terorizma ATLAS Commanders Forum

U Bad Erlachu u Republici Austriji od 3. do 6. prosinca u organizaciji austrijske Specijalne policije Cobra održana je međunarodna radionica na temu borbe protiv terorizma

U Bad Erlachu u Republici Austriji od 3. do 6. prosinca u organizaciji austrijske Specijalne policije Cobra održana je međunarodna radionica na temu borbe protiv terorizma

Na radionici je sudjelovalo 38 zapovjednika specijalnih jedinica iz 28 država članica Europske unije te Švicarske, Norveške i Islanda kao pridruženih zemalja.

Teme radionice obuhvaćale su suradnju ATLAS-a i EUROPOL-a, suradnju s trećim zemljama, njihovo udruživanje, kao i radne programe za 2019. i 2020. godinu. Osim toga, sudionici su razgovarali o strateškom smjeru Atlas mreže s obzirom na uspostavu takozvanih "centara izvrsnosti" (CoE) tj. Centara za obuku u kojima se koordiniraju istraživanje, obuka i prijenos znanja u suradnji s vanjskim istraživačkim centrima.

"ATLAS mreža je organizacija koju karakterizira visoka razina stručnosti i ogromne performanse", izjavio je austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl u video poruci ATLAS Commanders Forumu i dodao da je nakon sudjelovanja u završnoj fazi ATLAS Common izazova 2018. godine osobno, kao i ravnateljica Europola Catherine De Bolle, uvjeren u profesionalan i predan rad svih sudionika.

ATLAS mreža osnovana je u okolnostima koje su nastale nakon napada 11. rujna 2001. godine u SAD-u i nakon terorističkih napada u Europi početkom 2000. godine. Mreža je to bliskih saveza svih europskih policijskih protuterorističkih postrojbi u kojima se razvijaju zajednički operativni koncepti. ATLAS mrežom u četverogodišnjem mandatu od 2017. godine predsjeda Specijalna policija Republike Austrije.

Ministarstvo unutarnjih poslova odnosno Zapovjedništvo specijalne policije predstavljao je zapovjednik Vjekoslav Hegedušić.

Hrvatska specijalna policije pristupila je organizaciji ATLAS godine 2013. Kroz ATLAS specijalne jedinice zemalja članica EU jačaju svoje kapacitete i operativne sposobnosti za borbu protiv svih oblika terorizma. Razvijaju se nove tehnike i taktike djelovanja, a posebno se radi na međusobnom i koordiniranom djelovanju više specijalnih jedinica zemalja EU u slučaju većih kriza u bilo kojoj pojedinačnoj zemlji članici ili u slučaju krize u više zemalja istovremeno.


Pisane vijesti | Međunarodna pomoć i razvoj