Međunarodna vatrogasna vježba Europske unije “Modex Cres 2019”

Velika međunarodna vatrogasna vježba Europske unije, „Modex Cres 2019“ od 7. do 10. travnja na otoku Cresu

Foto: MUP

Velika međunarodna vatrogasna vježba Europske unije, „Modex Cres 2019“  je prva modularna vježba takve vrste u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu na temu gašenja šumskih požara koja se održava u Republici Hrvatskoj, a organizator joj je Hrvatska vatrogasna zajednica.

U sklopu projekta „Romex“ Europske unije, vježba se provodi sa ciljem unaprjeđenja  suradnje država članica prilikom intervencija u slučajevima velikih prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata. Njome se testira sposobnost modula Mehanizma i njihovo zajedničko djelovanje te sposobnost Hrvatske u prihvatu i distribuciji stranih snaga na mjesto intervencije, a prije svega predstavlja provjeru državnog plana gašenja velikih požara otvorenog prostora.

Vježba traje od 7. do 10. travnja na otoku Cresu, a danas, 8. travnja su joj nazočili ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović i povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Styliandes.

Scenarijem vježbe predviđeno je kako, uslijed grmljavinskog nevremena na otoku Cresu, izbija niz požara koje vatrogasne snage Republike Hrvatske ne uspijevaju staviti pod nadzor te se kroz Mehanizam civilne zaštite Europske unije traži međunarodna pomoć. Ciljevi koji se provedbom vježbe žele ispuniti su provjera odnosno podizanje razine postupanja u procedurama traženja i primanja međunarodne pomoći, planiranje i taktike postupanja snaga na terenu te međusobna suradnja timova iz različitih država.

U vježbu su uključeni timovi sedam zemalja: Grčka, Španjolska, Italija, Hrvatska, Austrija, Bugarska i Francuska. Važno je napomenuti da se tijekom vježbe testiraju dva komunikacijska sustava - američki sustav NICS (Next-Generation Incident Command System), kao napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama koji u realnom vremenu poslužuje korisnike svim relevantnim informacijama o događaju te aplikacija „Upravljanje vatrogasnim intervencijama“, koja je hrvatski proizvod i koja predstavlja podršku radnim procesima koji se odvijaju tijekom vatrogasne intervencije.

Nakon što su detaljno upoznati sa svim situacijama koje se vježbom pokrivaju, ministar Božinović i povjerenik Styliandes promotrili su sve njene elemente, od naleta kanadera, desantiranja vatrogasaca iz helikoptera putem užeta, prebacivanja vode helikopterom od helidroma do mjesta desanta, prevoženja međunarodnih snaga brodom do gašenja novonastalog požara na drugoj strani uvale.

Povjerenik Stylanides se zahvalio na gostoprimstvu, što je Republika Hrvatska pristala biti domaćin ovakve vježbe u ključnom periodu – dva mjeseca prije ljeta, a radi se o prvoj vježbi ovog tipa odmah nakon nove rescEU legislative. Iskazao je ponos na visoku kvalitetu i predanost europskih timova za odgovor te naveo kako sa rescEU jačamo kolektivne sposobnosti za odgovor na prirodne katastrofe kao što su šumski požari. Zahvalio se svim sudionicima koji razmjenom znanja i iskustva doprinose poboljšanju i efikasnijem odgovoru na ovakve izazove u nadolazećem ljetu. Dobro obučeni i dobro opremljeni stručnjaci i timovi neophodni su za snažan i učinkovit europski sustav odgovora na prirodne katastrofe, a razmjena znanja i iskustva kroz zajedničke vježbe je ključna. Za kraj je naveo kako Hrvatska, nakon što ispuni manje tehničke detalje, zasigurno mora čim prije postati članicom Schengena.

Ministar Božinović je istaknuo kako činjenica da je ova vježba organizirana u Hrvatskoj nije slučajna te da je Hrvatska izvan svojih granica prepoznata , kao država koja ima vrlo dobro organiziranu civilnu zaštitu. „Sudjelujući u ovoj vježbi, pokazali smo još jednom da smo na razini onih država u Europskoj uniji koje su sam vrh ovog sustava“. Govoreći o novom Mehanizmu civilne zaštite Europske unije, ministar je naglasio kako „Sve ovo govori o svijesti na razini Europske unije da se mora više ulagati u zaštitu i spašavanje, da moramo svi zajedno raditi na povećanoj interoperabilnosti da se snage mogu kao i danas ovdje na Cresu zajednički angažirati u gašenju požara i drugim prirodnim katastrofama. To je jednostavno zahtjev vremena.“

S oko 250 stranih i oko 150 domaćih pripadnika vatrogasnih postrojbi iz čak sedam županija, pripadnika MUP-a, MORH-a, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskih šuma i Stožera civilne zaštite grada Cresa, vježba predstavlja priliku za jačanje međunarodne, europske suradnje na ovom području. Njeno provođenje uoči početka protupožarne sezone dio je planske zaštite od požara u Republici Hrvatskoj, a koji sve više uzimaju maha i u proljetnim mjesecima. Vježbom doprinosimo kvaliteti i jačanju odgovora na potencijalne krizne situacije ovog ljeta, ali i jačanju koordiniranog djelovanja u međunarodnom okruženju.

Republika Hrvatska je prvi put sudjelovala u jednoj EU vježbi još 2008. godine, a njen ovogodišnji odabir za domaćina i organizatora jasan je pokazatelj da je prerasla u važan faktor sigurnosti na razini Europske unije. Pouzdan je projektni partner u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu te je, kao članica, spremna pružiti međunarodnu pomoć drugim državama kada je to potrebno.

Pisane vijesti | Suradnja | Požari