Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Slika /ILUSTRACIJE/Auschwitz (2).jpg

Zaštita dostojanstva svake osobe zajednička je zadaća i obveza prema svim žrtvama Holokausta

Na današnji dan obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta i s dubokim poštovanjem se prisjećamo svih žrtava najvećeg genocida u povijesti čovječanstva.

Dan je to sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata, a održava se 27. siječnja, na dan kada je 1945. oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor - Auschwitz.

Generalna skupština UN-a je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta kako bi s dostojanstvom bila odana počast onima čiji su životi nepravedno oduzeti ili su proganjani  u ime ideologije koja je ostavila duboku ranu na tlu Europe.

Republika Hrvatska od 1. ožujka 2023. preuzela je jednogodišnje predsjedavanje Međunarodnim savezom sjećanja na Holokaust (IHRA), pod inicijativom Future of Remembrance.

Međunarodni savez za sjećanje na Holokaust (IHRA) je međuvladino tijelo uspostavljeno s ciljem jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, koje je osnovano 1998. i utemeljeno na vrijednostima „Stokholmske deklaracije“. IHRA se sastoji od 35 država članica i 10 država promatrača, od kojih svaka priznaje kako je međunarodna koordinacija imperativ za jačanje moralnog opredjeljenja društava, poricanja Holokausta i suzbijanja antisemitizma.

Holokaust je vrhunac zamračenja ljudskoga uma i povijesti. Holokaust je drugo ime za mržnju, nepravdu, okrutnost, nevine žrtve, patnju. Prvo kroz poniženja i udaljavanje iz svih sfera javnoga života, zatim otimanjem imovine, te konačno slanjem u logore.

Poučavanjem o Holokaustu borimo se za svijet u kojem se to više nikada neće ponoviti.

Zato Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji  s partnerima intenzivno provodi preventivni projekt „Zajedno protiv govora mržnje“, usmjeren na sprječavanje antisemitizma i svih modernih oblika antisemitizma, sprječavanje govora mržnje i diskriminacije, promovirajući kulturu nenasilja, dijaloga,  tolerancije te međusobnog uvažavanja.

Tako je danas, u sklopu navedenog projekta, u suradnji sa Graditeljsko-geodetskom tehničkom školom iz Splita, pripremljena i izložba radova učenika, pod nazivom „Neka se nikada ne ponovi“, a radove možete pogledati u video kolažu.



Također, Ministarstvo unutarnjih poslova aktivno sudjeluje kao partner  17. Festivala tolerancije, u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na Holokaust, ove godine s porukom „Otvori se“, sa ciljem promicanja temeljnih ljudskih vrijednosti poput empatije, razumijevanja, prihvaćanja i slavljenja raznolikosti čovječanstva, kao i promicanja tolerancije i međusobnog uvažavanja.

Tako polaznici Policijske škole Josip Jović Policijske akademije, sudjeluju u programu Festivala, a posebice u dijelu koji se odnosi na važnost očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na 17. Festivalu tolerancije, a program Festivala možete pronaći OVDJE.
 

 

Pisane vijesti