Ministar Božinović: Kriminal se sve više usmjerava prema švercu roba široke potrošnje

Zbog očekivanih inflatornih pritisaka organizirani kriminal će se sve više usmjeravati prema švercu roba široke potrošnje, kazao je na prvom neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova pod češkim predsjedanjem EU u Pragu potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović

Sadržaj: Hina
Foto: EU2022_CZ/Hina

U MUP-u ističu da će izazovi povezani s ruskom agresijom na Ukrajinu dominirati raspravama svih formacija Vijeća, a posebno ministara unutarnjih poslova tijekom češkog predsjedanja EU. Stoga su u ponedjeljak prvi put sastanku nazočili i ministri iz Ukrajine i Moldavije.

To se osobito odnosi na sprječavanje da dijelovi pomoći Ukrajini, uključujući i vojnu, ne završe u rukama kriminalnih skupina. Ministar Božinović je istaknuo važnost vođenja preciznih nacionalnih evidencija svih relevantnih podataka o takvoj pomoći i njihovo razmjenjivanje s Europolom kojem je nedavno osnažen mandat.

Ministri su naglasili i da su migracije s ratom u Ukrajini dobile novu, zabrinjavajuću dimenziju koju treba sagledati i s aspekta instrumentalizacije migracija koja je u ljeto prošle godine iz Bjelorusije bila usmjerena na baltičke države, a do izražaja dolazi i na drugim rutama.

Ministar Božinović je pritom naglasio važnost osiguranja dobavnih lanaca energije i esencijalnih roba za ekonomsku i socijalnu stabilnost, dodaju u MUP-u.

"Ne bismo nikako smjeli podcijeniti ovo pitanje koje realno može pridonijeti dodatnim migratornim pritiscima na Europu”, kazao je i podsjetio da je nakon sušne 2010. zabrana izvoza žitarica iz Rusije bila jedan od okidača Arapskog proljeća koje je eruptiralo godinu dana kasnije. Zato, zaključio je, "moramo maksimalizirati napore kako bi još više ubrzali usvajanje novog Pakta o azilu i migracijama”.

Hrvatska među vodećim članicama EU u primjeni novih informatičkih sustava

Ministri su raspravljali i o primjeni nove IT arhitekture, a ministar Božinović je kazao da je Hrvatska među vodećim članicama EU u primjeni novih informatičkih sustava.

"To nije bio uvjet za naše članstvo u Schengenu, ali smo paralelno s ispunjavanjem svih preporuka radili na primjeni sustava Entry/Exita i ETIAS-a te nadogradnji Šengenskog informacijskog sustava (SIS) i pripremi VIS-a, predmnijevajući da bi se odluka o našem članstvu u Schengenu mogla vremenski poklopiti s početkom primjene ovih sustava".

"Upravo zbog toga što znamo da će provjera i razmjena biometrijskih podataka, puni pristup SIS-u kroz koji već sad uz ograničen pristup radimo najveći broj provjera na razini Unije, tu smo obavezu preuzeli i ispunjavamo je kao da već jesmo članica Schengena”, dodao je Božinović.

Govoreći o sprječavanju seksualnog zlostavljanja djece, Božinović je naglasio da je hrvatska policija svjesna rastućeg trenda ovog oblika kriminala.

“Iako se više od 80 posto kriminalističkih istraživanja u ovom području u Europi pokreće na temelju razmjene podataka sa SAD-om, još uvijek nailazimo na izazove u transatlantskoj suradnji kada je riječ učinkovitoj razmjeni podataka", zaključio je Božinović koji je o tome nedavno u Washingtonu razgovarao i s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Alejandrom Mayorkasom i zamjenicom glavnog državnog odvjetnika SAD-a Lisom Monaco.

 

Stranica