Ministar Božinović na 16. „Večeri za siguran korak“

Slika topvijesti/2017/listopad/ministar_Bozinovic_westin.jpg

Projektom „Večer za sigurne korake“ organizatori nastoje doprinijeti rješavanju ovog nacionalnog problema i poboljšati kvalitetu života u područjima koja su bila zahvaćena ratom.

U zagrebačkom hotelu Westin večeras je održana dobrotvorna gala večer za razminiranje Hrvatske „Večer za sigurne korak“ u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Na večeri je prisustvovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao izaslanik predsjednika Vlade RH koji je na početku govora izrazio sućut Sjedinjenim Američkim Državama zbog nedavne tragične pucnjave na festivalu u Las Vegasu.

Rekao je kako je razminiranje hrvatskih površina jedan je od prioriteta Republike Hrvatske na polju sigurnosti.

Minski sumnjivo područje opasna je i realna zapreka gospodarskog rasta i poljoprivrednog uzleta devet naših županija, šezdeset gradova i općina. Na njihovom području, preostala su još 422 minski sumnjiva četvorna kilometra. Od toga više od 90 posto otpada na šumske površine, a oko sedam posto na poljoprivredna zemljišta. Prema službenim podacima, na tim područjima krije se još oko 40 tisuća mina. Uz niz gospodarskih problema, zaostale mine uzrokuju i goleme sigurnosne i ekološke poteškoće – kazao je ministar Božinović.

Naglasio je kako je 20-godišnje iskustvo Hrvatsku na globalnoj sceni svrstalo u jednu od kompetentnijih zemalja u rješavanju minskih problema.

Naše tvrtke posjeduju znanje, ljude, strojeve, pse za detekciju mina. Među najboljim smo svjetskim proizvođačima protuminske opreme i robotiziranih strojeva za razminiranje. Kao društvo, svatko iz svog ugla, odgovorno ulažemo u konačni obračun s ovim opasnim problemom. Pri tome, prioritetna je potreba ulaganja u vrhunsku opremu, obučenost i sigurniji rad naših hrabrih pirotehničara. Situacija zahtijeva i brigu o sigurnosti lokalnog stanovništva, prvenstveno preko njihove sustavne edukacije o pravilnom ponašanju s eksplozivnim sredstvima i u minski sumnjivim područjima  - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ova večer održava se već zadnjih 16 godina pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a, a od 2001. do 2016. donirano je 9,2 milijuna kuna za razminiranje raznih dijelova Hrvatske. Na današnjoj večeri prikupljala su se sredstva za razminiranje Zadarske županije na području Obrovca, a radi se o vrlo važnoj površini jer se nalazi u neposrednoj blizini naseljenog područja.

Projektom „Večer za sigurne korake“ organizatori nastoje doprinijeti rješavanju ovog nacionalnog problema i poboljšati kvalitetu života u područjima koja su bila zahvaćena ratom.



Pisane vijesti