Ministar Božinović na Globalnom summitu WeProtect Global Alliance

Ministar Božinović je zahvalio Europskoj komisiji na organizaciji ove važne konferencije, kao i svim relevantnim akterima koji su današnjim sudjelovanjem potvrdili snažnu predanost zaštiti djece na internetu

FOTO: MUP/WeProtect Global Alliance
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, zajedno s Ylvom Johansson, povjerenicom Europske komisije za unutarnje poslove te kolegama ministrima iz drugih država sudjelovao je danas, 1. lipnja 2022. godine na WePROTECT Global Alliance Summitu u Bruxellesu koji je okupio predstavnike vlada država članica Saveza, visokih predstavnika industrije, civilnog društva, međunarodnih institucija i agencija, s ciljem jačanja borbe protiv seksualnog zlostavljanja djece na globalnoj razini.
 
Na početku panela ministar je zahvalio Europskoj komisiji na organizaciji ove važne konferencije, kao i svim relevantnim akterima koji su današnjim sudjelovanjem potvrdili snažnu predanost zaštiti djece na internetu.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović istaknuo je u svom govoru da su upravo djeca, uz sve dobrobiti interneta, najizloženija rizicima štetnih sadržaja poput bullyinga, groominga, pa sve do seksualnog iskorištavanja ili radikalizacije.
 
Naglasio je da je stvarni opseg ovog problema teško ocijeniti, ali neke procjene govore kako je u online prostoru prisutno čak 85 milijuna digitalnih zapisa povezanih sa seksualnim iskorištavanjem djece, a sasvim je izgledno kako je taj broj tijekom pandemije COVID-19 i dodatno porastao.
 
“Upravo zbog ovakvog alarmantnog stanja snažno podržavam nedavnu objavu Prijedloga Uredbe o utvrđivanju pravila za sprječavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece, kao i novu Strategiju za sigurniji internet za djecu”, kazao je ministar Božinović. 
 
Posebno je pozdravio činjenicu što je zakonodavnim prijedlogom predviđena uspostava Europskog centra za suzbijanje seksualnog iskorištavanja djece koji će zaprimati prijave od internetskih kompanija te pružati podršku državama članicama u kriminalističkim istraživanjima, a s ciljem što učinkovitijeg sankcioniranja počinitelja.
 
Ministar Božinović kazao je da je upravo u tijeku izrada Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine te Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja
 
“Njima dodatno jačamo mjere prevencije, osnažujemo izobrazbu stručnjaka za rad s djecom žrtvama seksualnog nasilja i uznemiravanja, ali isto tako se fokusiramo i na rad s počiniteljima kako bismo smanjili broj recidiva njihovog devijantnog ponašanja”, rekao je ministar.
 
Sudionike Globalnog summita WeProtect Global Alliance izvjestio je da su hrvatski policijski službenici unazad više godina izravno angažirani u provedbi preventivnih kampanja na lokalnim razinama, ali i na izradi raznih edukativnih videomaterijala od kojih su najpoznatiji „Što se Tini dogodilo?“, „Abeceda interneta“ i „Web detektivi“, dok u suradnji s Europolom i AMBER Alert Europe djeluju kroz kampanje „Reci NE“ i „Nemoj postati lovina“ (DontBeACatch).
 
Zbog ubrzanog tehnološkog razvoja kaznena djela seksualnog zlostavljanja djece na internetu (CSA) postala su globalno raširena, što je dovelo do stvaranja kriminalnih tržišta s tim sadržajima. 
 
Procjenjuje se da u svakom trenutku na internetu aktivno djeluje više od 750.000 seksualnih predatora, koji razmjenjuju materijale o seksualnom zlostavljanju djece, emitiraju uživo zlostavljanje djece, iznuđuju djecu da sama proizvode materijal ili ih pripremaju za daljnje zlostavljanje. 
 
Kako bi se zaustavila ova kaznena djela, potreban je sveobuhvatan globalan pristup koji će obuhvaćati i članice EU-a, ali i treće zemlje.
 
Nakon osnivanja “Global Alliance Against Child Sexual Abuse Online“ 2012. (na inicijativu EK i SAD-a) i osnivanja slične inicijative u UK 2014. dvije su se inicijative spojile 2016. i formirale „WeProtect Globalni savez za okončanje seksualnog iskorištavanja djece na internetu“ (WPGA). 
 
Savez čini ukupno 98 vlada država iz cijelog svijeta (sve DČ EU), 54 privatne kompanije (Google, Facebook, TikTok, Microsoft, Amazon, Intel, Yahoo, Twitter i dr.), 67 udruga civilnog društva i 9 međunarodnih i međuvladinih organizacija i asocijacija (EU, AU, Unicef, UNODC, Europol, Interpol i dr.), koje zajednički provode niz aktivnosti u području suzbijanja seksualnog zlostavljanja djece na internetu, jačanju zaštite žrtava, identificiranju i procesuiranju prijestupnika, podizanju svijesti i smanjenju dostupnosti dječje pornografije na internetu. 
 
Digitalne tehnologije i način na koji ih djeca koriste dramatično su se promijenile u posljednjih deset godina. Većina djece svakodnevno koristi svoje pametne telefone, i to gotovo dvostruko više u odnosu na prije deset godina, a koriste ih i u značajno mlađoj dobi.
 
Moderni uređaji donose mogućnosti i prednosti, omogućujući djeci interakciju s drugima, on-line učenje i zabavu, ali te povlastice uključuju rizike poput opasnosti izloženosti dezinformacijama, kibernetičkom zlostavljanju (cyberbullying) ili štetnom i nezakonitom sadržaju od kojeg djeca moraju biti zaštićena. 
 
Upravo smo u duhu podizanja javne svijesti o društvenoj štetnosti seksualnog iskorištavanja djece 25. svibnja 2022. obilježili Međunarodni dan nestale djece i to provedbom kampanje „Nemoj postati lovina“, u okviru koje su sudjelovala i djeca izbjegla iz Ukrajine, a na čijoj zaštiti kao trenutno iznimno ranjive skupine ulažemo posebne napore, završno je na panelu naglasio ministar Božinović. 
  

Stranica