Ministar Božinović na sastanku s izraelskim ministrom regionalne suradnje Tzahijem Hanegbijem

Slika /topvijesti/2019/Rujan/Ministar%20Bo%C5%BEinovi%C4%87%20na%20sastanaku%20s%20ministrom%20regionalne%20suradnje%20Tzahijem%20Hanegbijem/hina-izrael-3.jpg

Ministri su na sastanku razgovarali o izazovima s kojima se suočavaju u izgradnji konstruktivnih odnosa s državama u svom okruženju

Izvor: HINA

U nizu sastanaka s izraelskim dužnosnicima, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Tel Avivu je razgovarao i s ministrom regionalne suradnje Tzahijem Hanegbijem, političarom koji je u dugogodišnjoj karijeri vodio niz resora od pravosuđa, zdravstva, prometa i okoliša do nacionalne sigurnosti.

"Veliko mi je zadovoljstvo da smo i ovim razgovorom produbili naše uzajamno razumijevanje i ono što je važno i za Izrael i za Hrvatsku, a to je da nastoje igrati konstruktivnu ulogu u svom okruženju koliko god to bilo izazovno.

Siguran sam da će svi ovi razgovori i kontakti koje imamo s Izraelom uroditi jednom višom razinom naših bilateralnih odnosa koji će biti na korist građana i naroda dviju zemalja", rekao je Božinović.
Izraelski ministar u izjavi Hini kazao je da je sretan što se sastao s hrvatskim kolegom i na taj način pridonio prijateljskim odnosima između Izraela i Hrvatske.

"Ovo je dobar trenutak u povijesti naših zemalja. Dijelimo iste ciljeve, istu viziju i nastavit ćemo raditi zajedno povećavati naše prijateljstvo i suradnju", kazao je Hanegbi.

Ministri su na sastanku razgovarali o izazovima s kojima se suočavaju u izgradnji konstruktivnih odnosa s državama u svom okruženju. U izraelskom slučaju to je promjena percepcije o toj državi u arapskom okruženju, a Hrvatske rješavanje otvorenih pitanja koja su naslijeđe raspada bivše države, ali i migracija te podrška državama jugoistočne Europe na putu prema EU i NATO-u.

Tijekom posjeta Izraelu Božinović je u utorak otvorio konferenciju Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma (IDC) te potpisao sporazum s čelnikom IDC-a Boazom Ganorom koji će, među ostalim, hrvatskim policajcima omogućiti sudjelovanje u inovativnim programima obuke i izobrazbe iz područja domovinske sigurnosti i borbe protiv terorizma.

S izraelskim ministrom javne sigurnosti, strateških poslova i javne diplomacije Gilardom Erdanom potpisao je sporazum o suradnji na području javne sigurnosti kojim su uređena pitanja nadležnih tijela i oblika suradnje u javnoj sigurnosti i borbi protiv kriminala, kibernetičkog kriminaliteta, zaštite svjedoka, razmjene informacija i osobnih podataka.

Božinović će u srijedu u Jeruzalemu posjetiti i muzej holokausta te razgovarati s dužnosnicima Ministarstva vanjskih poslova i savjetnikom premijera Benjamina Netanyahua za nacionalnu sigurnost.

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja