Ministar Božinović na sjednici Vlade o aktivnostima Stožera civilne zaštite

Slika /2021/9/Screenshot 2021-09-09 at 13-07-25 75 sjednica Vlade Republike Hrvatske (9 9 2021 ).png

Od posljednje sjednice Vlade doneseno je šest novih odluka na nacionalnoj razini

Ministar Božinović izvijestio je da je od zadnje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite donio šest novih odluka na nacionalnoj razini u trajanju do 30. rujna te pojasnio izmjene.

Uz tri odluke kojima se produljuju mjere koje se odnose na obvezno korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina i organizaciju javnog prijevoza, Stožer je donio i Odluku o obveznom posjedovanju Eu digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore zbog skorašnje provedbe druge faze popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj.

Izmjenom Odluke o ograničavanju okupljanja propisana je nova mjera kojom je dopušteno održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja te priredbi na kojima se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima, uz uvjet da organizator osigura da u te prostore ulaze samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu (izlagači, posjetitelji, tehničko osoblje i sl.)

Manju izmjenu je doživjela i Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza, u kojoj je novina da državljani trećih zemalja, koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz turističkih razloga i koji posjeduju potvrdu o uplati smještaja, sada mogu predočiti i potvrdu o rezervaciji smještaja te će im se odobriti ulazak u Republiku Hrvatsku. Negativni nalaz PCR testa i dalje ne smije biti stariji od 72 sata.

Ukupno su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata proveli 16.182 nadzora, prilikom čega su zbog kršenja mjera odluka Stožera CZ RH izdali 2 prekršajna naloga, 18 obavijesti o počinjenju prekršaja, 10 usmenih rješenja, podneseno je 11 optužnih prijedloga i naplaćene su 3 novčane kazne na mjestu izvršenja prekršaja.

Ministar Božinović zaključno je izvijestio da se u Logističkom centru Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom te regionalnim skladištima Zagreb, Rijeka, Osijek i Split trenutno nalazi 140 tona zaštitne opreme, što znači da se ona i dalje kontinuirano nabavlja te je stanje s opremom zadovoljavajuće.
 

Pisane vijesti