Ministar Božinović na sjednici Vlade o aktivnostima Stožera te prijedlogu sporazuma s Australijom i R. Peru

Slika /2020/11/vlada-19-11-ministar.jpg

Na sjednici Vlade RH podneseno Izvješće o aktivnostima Stožera civilne zaštite vezano uz korona virus u proteklih tjedan dana, te predstavljene odluke o pokretanju postupaka za sklapanje Sporazuma o programu radnog odmora između Hrvatske i Australije, odnosno Perua.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović na današnjoj je sjednici Vlade Republike Hrvatske izvijestio o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite RH vezano uz korona virus u proteklih tjedan dana.
Uz to, predstavio je prijedlog dviju odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o programu radnog odmora između vlada Hrvatske i Australije, odnosno Perua. 

O radu Stožera civilne zaštite

„U proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio je pet novih odluka vezanih uz uvođenje dodatnih nužnih epidemioloških mjera u hrvatskim županijama te u ovom trenutku imamo deset županija koje imaju strože mjere od onih donesenih na nacionalnoj razini“, uvodno je rekao ministar Božinović, naglasivši kako su pripremljene opcije novih, dodatnih nužnih nacionalnih mjera, a trenutno se razmatra njihovo donošenje.
 
„U proteklom tjednu izvršeno je više od 17.800 nadzora poslovnih subjekata, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata, te javnih okupljanja, a izdana su 723 upozorenja, uz 20 prekršajnih naloga u iznosu od 600 tisuća kuna“ – priopćio je ministar Božinović tjedne brojke provođenja nadzora inspektora Ravnateljstva civilne zaštite.

Podsjetio je potom da je na posljednjoj sjednici Stožera i press konferenciji najavljena koordinacija Ravnateljstva civilne zaštite, Ravnateljstva policije i Državnog inspektorata, a kako bi se u sljedećem razdoblju krenulo sa striktnijim provođenjem mjera. Naime, procjena je da je dosad već toliko toga rečeno o poštivanju mjera da, svi u Hrvatskoj, i pravni subjekti i građani, trebaju biti svjesni čega bi se trebalo pridržavati kako bi se usporilo širenje epidemije.  

„Što se tiče opreme, u skladištima civilne zaštite ima oko 12,2 milijuna različitih artikala, što je oko 1.300 tona zaštitne opreme, koja se redovito izdaje korisnicima, ali se i promptno zanavlja“, završio je ministar Božinović redovno tjedno Izvješće o aktivnostima vezanim uz epidemiju. 

O programu radnog odmora

Vezano uz drugu točku dnevnog reda Vlade iz djelokruga rada Ministarstva unutarnjih poslova, ministar Božinović ukratko je predstavio ideju, svrhu i prednosti sporazuma o programu radnog odmora: „Slijedom diplomatskih razgovora naših predstavnika sa predstavnicima Australije i Republike Peru došlo se do zaključka da bi bilo dobro imati ovakve sporazume kojima bi se odredili uvjeti ulaska, boravka, rada i zapošljavanja mladih“, istaknuo je ministar Božinović.
Na taj bi se način mladima pružila veća mogućnost za upoznavanje kulture i način života države u koju putuju, imajući na umu i činjenicu da u tim zemljama živi veliki broj Hrvata i njihovih potomaka.
Ministar Božinović još je dodao kako je s naše strane definitivno potvrđen interes, te smatra da bi se ovim sporazumom olakšale administrativne procedure i regulirala pitanja poput nadležnih tijela, podnošenja zahtjeva i izdavanja dozvola za boravak i rad, ulaska, boravka i rada tijekom trajanja dozvole za boravak i rad, kao i pitanje odnosa prema nacionalnom pravu te rješavanje sporova vezanih za provedbu Sporazuma.
Dodao je i da provedbe predloženih Odluka ne zahtijevaju dodatne troškove, te je Vlada Republike Hrvatske donijela jednoglasnu odluku o pokretanju postupaka za sklapanje predstavljenih Sporazuma s Australijom i Republikom Peru.

Pisane vijesti | Suradnja | Stranci