Ministar Božinović na sjednici Vlade o postupcima prijave boravka državljana Velike Britanije

Slika 2020/12/03-12-004.jpg

Na današnjoj, 26. sjednici Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović podnio je redovito Izvješće o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite vezano uz korona virus, od 30. studenoga do 2. prosinca, i iznio Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji

Foto: HRT (screenshot)

Vezano uz aktualno stanje epidemije, u izvještajnom razdoblju Nacionalni stožer donio je jednu novu, županijsku odluku za područje Krapinsko-zagorske županije, koja se odnosi na zabranu posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne, odraslih osoba s invaliditetom i stacionare, te zabranu izlaska, a koja na snagu stupa danas, 3. prosinca.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite su od 30. studenoga izvršili 1023 nadzora, dio njih u suradnji s policijskim službenicima i inspektorima Državnog inspektorata RH, te su izdali 76 upozorenja, kojima su uočeni nedostaci otklonjeni.

„Od 30. studenoga mobilizirani su pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite iz Rijeke, Zagreba, Splita i Osijeka, sve skupa 100 mobiliziranih pričuvnika, koji su u zadnja tri dana proveli 1424 nadzora, utvrdili 165 nepravilnosti, a inspekciji na daljnje postupanje uputili šest službenih zabilješki“, istaknuo je ministar Božinović, te nadodao da su policijski službenici samostalno, a dijelom u suradnji s civilnom zaštitom i Državnim inspektoratom,  u izvještajnom razdoblju obavili nadzor nad 3808 objekata i događaja, pri čemu je u četiri objekta utvrđeno kršenje mjera i bit će podnesena četiri prekršajna naloga u iznosu kazne od 120 tisuća kuna.

Sjednica Vlade RH

U istom razdoblju, Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo je 495 tisuća artikala, odnosno oko 50 tona zaštitne opreme, a u njegovom Logističkom centru i regionalnim skladištima trenutno ima oko 11 milijuna različitih artikala, što je količina od oko 950 tona i što, kako je zaključio ministar Božinović, potvrđuje da se zaštitna oprema i sredstva izdana korisnicima redovito zanavljaju.

Podsjetivši na činjenicu da je Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske od 1. veljače ove godine na uređeni način prestala biti članicom Europske unije stupanjem na snagu Sporazuma o povlačenju, uz prijelazno razdoblje do kraja ove godine, ministar Božinović ukratko je predstavio najvažnije iz Konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

Jedno od temeljnih prava koje Sporazum jamči jesu, kako je rekao, prava građana povezana s boravkom i izdavanjem boravišnih isprava, u vezi čega odredbe navedenog Sporazuma stupaju na snagu 1. siječnja 2021. godine.

„Ovim prijedlogom Zakona propisani su odgovarajući postupci za prijavu privremenog ili stalnog boravka te izdavanja nove boravišne isprave za državljane UK i članove njihovih obitelji. Stoga se ovim Zakonom upućuju državljani Ujedinjene Kraljevine i članovi obitelji na odgovarajuće postupke za prijavu boravka, ovisno o tome jesu li ili nisu na dan 31. prosinca 2020. godine imali izvršenu prijavu boravka u Hrvatskoj“, obrazložio je odredbe prijedloga ministar Božinović, nadodavši kako prema službenim evidencijama MUP-a u Hrvatskoj 1105 državljana UK ima prijavljen privremeni, njih 749, odnosno stalni boravak, njih 356.

Zaključno, a prije prijedloga upućivanja Konačnog prijedloga zakona u saborsku proceduru, ministar Božinović predložio je i da izmjene i dopune zakona stupe na snagu 1. siječnja 2021. godine, budući da s istim datumom, kako je u tekstu već i navedeno, na snagu stupaju i odredbe Sporazuma o povlačenju koje se odnose na prava građana.

Prijedlog o upućivanju u daljnju, redovnu proceduru je jednoglasno prihvaćen.

Pisane vijesti