Ministar Božinović na sjednici Vlade RH iznio aktualne podatke o e-propusnicama

Slika /2020/12/ministar- vlada-17.12.2020.jpg

Do danas do 10 sati, na razini Republike Hrvatske, zaprimljeno je 96.955 zahtjeva građana za e-propusnicama. Odobrena je 41.496 zahtjeva, a odbijen je 35.751 zahtjev, dok njih 19.708 čeka obradu - rekao je ministar Božinović na sjednici Vlade RH.

„Do danas do 10 sati, na razini Republike Hrvatske, zaprimljeno je 96.955 zahtjeva građana za e-propusnicama. Odobreno je 41.496 zahtjeva, a odbijen je 35.751 zahtjev, dok njih 19.708 čeka obradu. Kontrolu provedbe mjera iz Odluke o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta, koju je Stožer civilne zaštite RH donio od zadnje sjednice Vlade, na dvjestotinjak punktova provodit će oko 800 policijskih službenika“, rekao je na današnjoj sjednici Vlade, potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, te još jednom pojasnio kako je navedenu odluku bilo potrebno donijeti u ovo blagdansko razdoblje, koje tradicionalno podrazumijeva brojna obiteljska i druga privatna okupljanja i druženja, i temeljem nje preventivno utjecati na smanjenje broja takvih, s epidemiološkog gledišta rizičnih kontakata.

Stoga je Odluka ograničenog vremena trajanja, odnosno plan je da ova zabrana nakon 8. siječnja 2021. godine više ne bude na snazi, a Uputa o primjeni odluke, kojom su detaljno razrađeni uvjeti izdavanja e-propusnica, dostupna je na web stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Uz ovu, Stožer civilne zaštite RH je od zadnje sjednice Vlade donio još četiri odluke, tri nacionalne zajedno s Odlukom o zabrani napuštanja, te dvije na županijskim razinama.

„Produžene su mjere o ograničavanju okupljanja i uvođenju drugih nužnih mjera i preporuka, koje će biti na snazi do 10. siječnja. Mjere iz Odluke o ograničavanju okupljanja odnose se na javna događanja i okupljanja na kojima može biti prisutno do 25 osoba, a na privatnim okupljanjima do 10 osoba iz najviše dva kućanstva. Zabranjene su svadbene svečanosti, rad kasina, automat klubova i sl., a također preporučeno je da se misna slavlja prenose putem radio i TV programa, a na Badnjak i Božić prema posebnim preporukama HZJZ-a“, podsjetio je na sadržaj odluke ministar Božinović, te nadodao da je do 10. siječnja 2021. produžena i Odluka vezana za obveze pružatelja usluga u javnom prijevozu koji trebaju organizirati prijevoz na način da je popunjeno najviše 40% raspoloživih mjesta, dok se putnicima koji nemaju masku za lice ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo.

Preostale dvije odluke odnose se na produženje već postojećih epidemioloških mjera koje važe za područje Varaždinske i Primorsko-goranske županije.

Što se tiče provođenja nadzora, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, Državnog inspektorata i policija izvršili su 19.476 nadzora od zadnje sjednice Vlade, i to nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, te su izdali 318 usmenih upozorenja, temeljem čega je na licu mjesta otklonjeno 210 nepravilnosti, a prema inspekciji Ravnateljstva su proslijedili 61 zabilješku o nepridržavanju mjera.

Također, policija je utvrdila 13 takvih prekršaja i jedno kazneno djelo zbog kršenja mjera propisanih odlukama Stožera, a temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika, utvrđeno je 204 kršenja mjera samoizolacije, za što će biti podneseni prekršajni nalozi. Evidentirano je i 5 kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti, sukladno članku 180. stavak 1. Kaznenog zakona.

„Operativne službe su nastavile s postavljanjem kontejnera i šatora. Medicinskim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi i društvima Crvenog križa izdale su 893.600 artikala zaštitne opreme, što je oko 100 tona“, završno je iznio ministar Božinović, i ovoga puta napomenuvši kako se oprema promptno zanavlja, tako da u Logističkom centru i regionalnim skladištima Ravnateljstva civilne zaštite ima oko 10,3 milijuna artikala, odnosno 710 tona zaštitne opreme. 

Pisane vijesti | Poslovni i financijski izvještaji | Društvo i zajednica