Ministar Božinović na sjednici Vlade RH: „Razmatramo daljnje ublažavanje uvedenih nužnih epidemioloških mjera“

Slika /2022/3/ministar- vlada- 9.3.2022..png

Ako se nastavi pozitivan trend razvoja epidemiološke situacije, Stožer civilne zaštite dodatno će ublažiti neke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja i obavljanje pojedinih gospodarskih djelatnosti

FOTO: Vlada RH

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako je unatoč današnjem minimalnom porastu, u zadnjih par tjedana vidljiv znatan pad broja oboljelih, hospitaliziranih i preminulih osoba, čime se rasterećuje zdravstveni sustav, a omogućava se i povratak redovnoj dinamici rada.

Također, postignut je određeni stupanj imunosti stanovništva stečen preboljenjem i cijepljenjem, što u kombinaciji s višetjednim trendom pada broja oboljelih, hospitaliziranih i preminulih osoba, Stožeru omogućava da razmatra daljnje ublažavanje uvedenih nužnih epidemioloških mjera.

„Iako su najvažnije odluke Stožera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, na privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza RH, posebnu organizaciju rada za trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima, način organizacije javnog prijevoza putnika te obavezno korištenje maski za lice na snazi do kraja ožujka, realno je da se već idući tjedan neke od ovih mjera ublaže“, izjavio je ministar Božinović.

Naime, Stožer je kontinuirano u kontaktu s resornim ministarstvima, posebice Ministarstvom turizma i sporta te Ministarstvom kulture i medija, a razmatra i prijedloge različitih udruga i jedinica lokalne i regionalne, odnosno područne samouprave za ublažavanje određenih mjera koje one predlažu.

U skladu s time, na temelju mišljenja epidemiološke struke, Stožer će do kraja tjedna razmotriti sve pristigle prijedloge i početkom idućeg tjedna, ako se nastavi pozitivan trend razvoja epidemiološke situacije, vjerojatno dodatno ublažiti neke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja i obavljanje pojedinih gospodarskih djelatnosti.

„Iako je prijem i prihvat izbjeglica iz Ukrajine trenutno u prvom planu, želim napomenuti da se prati i utjecaj na epidemiološku situaciju i u ovom trenutku nema saznanja da izbjeglički val ima značajniji utjecaj na pogoršanje epidemiološke situacije, no svakako bih istaknuo da se vodi računa o preventivnom djelovanju, što podrazumijeva obavezno testiranje izbjeglih osoba u prihvatnim smještajima, a u slučaju oboljenja predviđen je i adekvatan smještaj“, objasnio je ministar Božinović.
 

Stranica