Ministar Božinović na svečanom obilježavanju 70. godišnjice osnutka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

Tijekom sedam desetljeća postojanja i rada, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ izrastao je u suvremenu instituciju koja danas stoji rame uz rame s europskim i svjetskim forenzičnim institutima

FOTO: MUP RH
 
Danas, 19. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečano je obilježavano 70 godina postojanja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ pod nazivom „Znanje, istina, pravda za sve“.
 
Svečanom programu prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač, glavna tajnica Ministarstva Sanda Šimić Petrinjak, vojni biskup u RH mons. Jure Bogdan, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ mag. chem. Andrea Ledić, intendantica HNK-a dr. sc. Iva Hraste Sočo, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, predstavnik Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS) prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Europske mreže forenzično znanstvenih instituta (ENFSI) dr. sc. Dorijan Keržan, članovi diplomatskog zbora i predstavnici veleposlanstava i konzulata u RH, predstavnici Državnog odvjetništva i sudova u RH, vojske i sustava socijalne skrbi, obrazovnih institucija u RH te drugi uvaženi gosti.
 
Načelnica Centra „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić, u svom obraćanju, istaknula je kako je Centar jedna od vodećih forenzičkih institucija u ovom dijelu Europe: 
 
- „Drago nam je da je naša reputacija iznikla kroz godine vrhunskog rada i uspješnog pružanja forenzičkih usluga. Naši rezultati bili su ključni za rješavanje nekih od najtežih kaznenih djela te bez, imalo ustručavanja, mogu reći da je Centar esencijalna karika u lancu pravde“.
 
Povodom obilježavanja 70. obljetnice, tiskana je i monografija u kojoj su prikazana dosadašnja dostignuća, ali i planovi za budućnost. Tijekom sedam desetljeća postojanja i rada, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ izrastao je u suvremenu instituciju koja danas stoji rame uz rame s europskim i svjetskim forenzičnim institutima.
 
Jedinstvena je to forenzična ustanova u Hrvatskoj koja obavlja forenzičku obradu materijalnoga traga i njegovo pretvaranje u materijalni dokaz korištenjem suvremene tehnologije i primjenom raznovrsnih metoda, u gotovo svim područjima vještačenja i ispitivanja u forenzici. 
 
- „Danas, s preko 130 djelatnika, Centar provodi vještačenja u gotovo svim područjima kao što su kemijsko-fizikalna, toksikološka, biološka, balistička, mehanoskopska, forenzika prometa, vještačenja dokumenata i rukopisa, kontaktni tragovi tekstilnih vlakana i raznih metoda identifikacije, početne daktiloskopije, ali i modernijih – DNK analiza, biometrijskih analiza lica pa sve do najmodernije digitalne forenzike i akustičke analize glasa“, pojasnila je načelnica Ledić. 

Od 1998. godine Centar je punopravni član ENFSI-a (European Network of Forensic Science Institutes), krovne organizacije nacionalnih forenzičnih instituta Europe, koja okuplja ukupno 72 članice iz 39 europskih zemalja, a prepoznata je kao eminentna institucija za forenzične znanosti koja osigurava kvalitetu, razvoj i provedbu forenzičkih znanosti.
 
- „U posljednjih nekoliko godina, izašli smo iz okrilja Europe i otisnuli smo se u svijet. Pri tome bih izdvojila našu dobru suradnju s Američkom akademijom za forenzične znanosti, koja za cilj ima upravo promovirati profesionalnost, ali i poticati udruživanje i suradnju. U današnje doba digitalizacije i sve češće uporabe umjetne inteligencije u poslovnim procesima, zajednički cilj suvremenih forenzičkih stručnjaka i znanstvenika, mora biti proaktivno djelovanje u odnosu na počinitelje kaznenih djela, a isto je moguće samo kroz poticanje suradnje među svjetskim stručnjacima u forenzičkim znanostima. Svakodnevno se susrećemo s raznovrsnim izazovima i zato moramo djelovati zajedno s težnjom kontinuiranog unaprjeđenja forenzične istrage u našoj zemlji, a sve za sigurnije i pravednije društvo“, istaknula je načelnica Ledić te zaključno dodala: 
 
- „Zato je misija Centra „Ivan Vučetić“, neprestanim usavršavanjem, praćenjem trendova te znanstvenim istraživanjima doprinijeti jačanju forenzične znanosti i smanjenju kriminaliteta. Iz tog razloga, uz posao na forenzičkim slučajevima, pokušavamo prodirati i u neka nova znanstvena područja. Ovdje bih posebno izdvojila izrazito dobru suradnju sa PMF-om, Pravnim fakultetom, Veterinarskim fakultetom, Uredom za forenzične znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Institutom Ruđer Bošković, Institutom za antropologiju, Međunarodnim društvom za primijenjene biološke znanosti, Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu te Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje“.
 
Načelnica Ledić na kraju je istaknula kako uspjeh Centra ne bi bio moguć bez njegovih talentiranih i posvećenih djelatnika, koji su prepoznati kao stručnjaci u svojim područjima te se zahvalila potpredsjedniku i ministru Božinoviću na potpori koju Ministarstvo unutarnjih poslova pruža Centru svih ovih godina. 
 
Predsjednik Europske mreže forenzičko znanstvenih instituta (ENFSI) dr. sc. Dorijan Keržan naglasio je kako Centar „Ivan Vučetić“ ove godine obilježava i 25. godišnjicu članstva u ENFSI-ju: 
 
- „Centar Ivan Vučetić“ je institucija koja već godinama izuzetno aktivan član na području rada u ENFSI-ju, što se vidi i organizacijom više različitih znanstvenih skupova u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Stoga vas pozivam da i dalje, pronađete svoje mjesto za suradnju u razvoju forenzičkih znanosti sa svojim kolegama iz čitave Europe, a pogotovo računam na vaše poznato gostoprimstvo i radujem se našoj budućoj suradnji.“
 
Tijekom svečanog programa, videopozivom prisutnima se obratio predsjednik Američkog udruženja forenzičkih znanosti C. Ken Williams koji je čestitao 70. obljetnicu Centra te istaknuo kako Centar „Ivan Vučetić“ godinama funkcionira kao uspješan laboratorij i pridonio je razvoju forenzike kroz edukaciju stručnjaka te danas predstavlja modernu forenzičku instituciju sa međunarodnim statusom. 
 
Osvrnuo se i na moto ovogodišnje obljetnice „Znanje, istina, pravda za sve“ te naglasio kako pravda uistinu treba biti za sve i da na nju ne smiju utjecati predrasude i diskriminacija, što treba promovirati kroz forenzične znanosti širom svijeta, a što Centar uspješno radi. 
 
Ministar Božinović: Ponosni smo na postignuća 
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izrazio je zadovoljstvo što se Republika Hrvatska sa svojim forenzičnim centrom te njegovim stručnim i znanstvenim doprinosima sve snažnije pozicionira na svjetskoj forenzičkoj znanstvenoj karti: 
 
- „Ponosni smo na sva postignuća našeg Centra, koji je u 70 godina, uvijek bio primjer u svojoj djelatnosti. Pružao je sigurnost i pravdu svim ljudima. Centar „Ivan Vučetić“ upravo je voditelj nacionalne zbirke podataka prikupljenih molekularno genetskom analizom, kao i nacionalne zbirke otisaka papilarnih linija“. 
 
Uloga Centra „Ivan Vučetić“ presudna je na stvaranje zajednice u kojoj se oslanjamo na pravdu i sigurnost. Pruža kontinuiranu, inovativnu, relevantnu i kvalitetnu uslugu koja će u budućnosti pridonijeti izgradnji društva s još sigurnijim i pravednijim okruženjem. 
 
- „Svima nam je jasno da metode otkrivanja identiteta, u kontekstu izdvojenih sigurnosnim prijetnji, imaju veliki utjecaj na ukupnu nacionalnu, globalnu i regionalnu sigurnost. Iz tog razloga, sukladno odlukama Vijeća EU o produljivanju prekogranične suradnje, posebice u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala, automatizirano razmjenjujemo DNA podatke s 24 države članice Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Na taj način produbljujemo međunarodnu suradnju pronalaskom počinitelja kaznenih djela, suzbijanjem prekograničnog kriminala i identifikacijom osoba". 
 
U svom daljnjem obraćanju potpredsjednik i ministar Božinović istaknuo je kako javnost zna da je Ministarstvo unutarnjih poslova odradilo veliki posao kada je u pitanju pristup Schengenu, a važnu dionicu u sklopu ukupnih napora, imao je i ovaj Centar. Tu je spomenuo i praktičnu, ali i percepcijsku važnost ukidanja viza za putovanje hrvatskih građana u Sjedinjene Američke Države ako i činjenicu da je Hrvatska u ožujku ove godine službeno postala jedna od četiri europske države koje u isto vrijeme sudjeluju u programu Global Entry, što je također dio posla koji je odradio Centar „Ivan Vučetić“ povezivanjem s Ministarstvom domovinske sigurnosti i FBI-jem u području automatizirane razmjene podataka. 
 
- „Sve navedeno nepobitna je potvrda izvrsnosti Centra i visoke stručnosti njegovih djelatnika. Iz tog je razvidno da je doprinos forenzičkih istraživanja i suvremene tehnologije u rješavanju najsloženijih slučajeva kriminalističkog istraživanja veoma velik, u svijetu koji se strelovito mijenja, a upravo sigurnost postaje jedno od glavnih pitanja i preduvjet opstanka. Da bismo sačuvali tu sigurnost potrebna su ulaganja, nova postignuća i suradnja u znanosti te standardizacija postupaka vještačenja. Zahvaljujem svim zaposlenicima koji pridonose našem uspjehu i onima koji su sudjelovali u razvoju Centra „Ivan Vučetić“, zaključio je ministar Božinović. 
 
Na kraju svečanog programa potpredsjednik i ministar Božinović i načelnica Ledić podijelili su zahvalnice i to: 
 
  • Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditelju projekta „COV-HOST-SEQ“, prof. dr. sc. Kristijanu Vlahovičeku - za izuzetan doprinos u razvoju znanstvenih istraživanja u području biomedicine i zdravstva,
  • Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, članovima „Projekta nedužnosti“, prof.dr.sc. Davoru Derenčinoviću, prof.dr.sc. Leu Cvitanoviću, izv.prof.dr.sc. Sunčani Roksandić , izv.prof. dr. sc. Marti Dragičević Prtenjača i asistentu Andreju Božinovskom – za izuzetan doprinos u znanstvenoj suradnji u cilju  suzbijanja kriminaliteta,
  • Institutu Ruđeru Boškoviću, Zavodu za eksperimentalnu fiziku, Laboratoriju za interakciju ionskih snopova - za izuzetan doprinos u znanstvenoj suradnji u cilju suzbijanja kriminaliteta i 
  • prof.dr.sc. Draganu Primorcu - za izuzetan doprinos u razvoju znanstvenih istraživanja u području biomedicine i zdravstva te u cilju suzbijanja kriminaliteta.


Pisane vijesti | Obilježavanje godišnjica