Ministar Božinović nazočio svečanom preuzimanju ključeva stanova za četvero policijskih službenika

MUP će i dalje nastaviti pronalaziti mogućnosti kako na najbolji način pomoći policijskim službenicima da riješe stambeno pitanje, naglasio je ministar Božinović  

Foto: MUP

Tri policijske službenice i jedan policijski službenik su danas, 22. prosinca u Ulici grada Chicaga u zagrebačkom naselju Borovje, potpisali ugovore o najmu i preuzeli ključeve stanova koji su im, temeljem podnijetih zahtjeva, dodijeljeni na privremeno, dvogodišnje korištenje.
 
Svečanom preuzimanju nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinovića, u pratnji glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i pomoćnika ministra za materijalno-financijske poslove Cvjetka Obradovića.
 
Riječ je o još jednom konkretnom činu pomoći policijskim službenicima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a koje je Ministarstvo unutarnjih poslova realiziralo temeljem potpisanog Sporazuma s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO) o privremenom korištenju 101 stana na ukupni rok od pet godina i nakon prošlotjedne Odluke Vlade RH o davanju ovlasti Ministarstvu znanosti i obrazovanja za ustupanje stanova na privremeno korištenje MUP-u.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je još u srpnju prošle godine iste stanove dodijelilo MUP-u na privremeno korištenje za smještaj djelatnika raspoređenih na poslove vezane uz hrvatsko predsjedanje Vijećem EU. Kako je MUP, nakon preuzimanja, u njihovo uređenje i opremanje uložio 3,5 milijuna kuna, ali i zbog činjenice da se u nedostatku vlastitog stambenog fonda nosi s nedovoljnim stambenim kapacitetima, po završetku predsjedanja zatraženo je daljnje ustupanje. Na ovaj način bi se privremeno stambeno zbrinuli djelatnici Policijske uprave zagrebačke i Ministarstva unutarnjih poslova u sjedištu, koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Čak polovina urgentnih potreba za smještajem riješit će se s ovim 101 stanom.
 
Stanovi su jednosobni, dvosobni ili trosobni, veličine od 28 do 43 m2, a dodijeljeni su sukladno određenim kriterijima – policijskim službenicama i službenicima, samohranim roditeljima s jednim ili dva maloljetna djeteta, policijskim službenicima, supružnicima, koji stanuju u podstanarstvu ili policijskim stacionarima na Krugama, Črnomercu ili Trešnjevci te policijskim službenicima kojima je prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba kao mjesta rada, a također stanuju u stacionarima ili su podstanari.
 
Ceremonija uručenja upriličena je danas za četiri stana, a u ime novih najmoprimaca zahvalnost ministru Božinoviću i MUP-u na ovom, kako je rekla, prekrasnom božićnom daru koji znači egzistenciju, izrazila je Katarina Husnjak, policijska službenica Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave zagrebačke.
 
Prigodno se na njezine riječi nadovezao i ministar Božinović, kazavši kako je rukovodstvo MUP-a cijelo vrijeme, uz opremanje hrvatske policije suvremenom opremom, radilo i pronalazilo rješenja kako pomoći i kada je u pitanju smještaj.
 
„Prije nekoliko tjedana smo uz pomoć Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, za troje naših policijskih službenika osigurali stanove u Vukovaru, a današnje okupljanje je jedan, za sustav unutarnjih poslova, ogroman iskorak, jer smo u situaciji da pomognemo 101-oj policijskoj službenici i službeniku“, rekao je ministar, dodatno istaknuvši posebno zadovoljstvo zbog činjenice da „možemo pridonijeti podizanju životnog standarda hrvatske policije, policijskih službenica i službenika koji su 365 dana godišnje angažirani na vrlo zahtjevnim zadaćama, pogotovo ove godine koju obilježava kriza izazvana globalnom pandemijom, u čemu policijski službenici svakodnevno, samozatajno, vrlo angažirano i predano rade cijeli niz poslova i podrška su svim ostalim službama, prije svega zdravstvenoj službi, a zadaća svih nas koji rukovodimo ovim sustavom je da učinimo sve što možemo kako bi im omogućili što je moguće bolje uvjete za rad.“
 
Naglasivši kako je transparentnost dodjele stanova vidljiva po kategorijama za apliciranje, ministar je podsjetio i na ostale vrste angažmana u stambenom zbrinjavanju policije: „Kao što vam je poznato, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ovih smo godina potpisivali cijeli niz sporazuma, pogotovo u onim policijskim upravama koje su bile kadrovski deficitarne, a što smo također riješili, između ostalog i potpisivanjem ugovora s gradonačelnicima i načelnicima općina u turističkim dijelovima Hrvatske, od Dubrovnika i Novalje, pa do gotovo svih istarskih gradova.“
 
S obzirom na formalnu pozadinu ove dodjele, ministar Božinović zahvalio je i predsjedniku Vlade i ministru znanosti i obrazovanja te napomenuo kako se MUP neće na ovome zaustaviti, već će nastaviti i dalje pronalaziti mogućnosti kako na najbolji način pomoći policijskim službenicima da riješe ono što je svakome, a pogotovo mladima, osnovno pitanje, a to je pitanje stambenog zbrinjavanja.
 
Završno, zaželio je svima koji danas useljavaju puno sreće i da nastave svoj posao obavljati profesionalno, na ponos i Ministarstva unutarnjih poslova i Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti | Suradnja | Stambeno zbrinjavanje