Ministar Božinović održao bilateralni sastanak s bugarskim kolegom ministrom Demerdzhievim

Istaknuta je važnost daljnje suradnje u pitanjima od zajedničkog interesa poput suočavanja s migrantskim pritiskom, borbe protiv organiziranog kriminaliteta, ali i važnosti ulaska Bugarske u schengensko područje

FOTO: MUP RH

Danas, 1. ožujka, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović održao je bilateralni sastanak s potpredsjednikom Vlade za javni red i sigurnost i ministrom unutarnjih poslova Republike Bugarske Ivanom Demerdzhievim, koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović naglasio je kako su Republika Hrvatska i Republika Bugarska prijateljske zemlje te da je suradnja između ministarstava, ali i policija obiju zemalja na vrlo visokoj razini:

„Ono što smo danas postavili kao temu našeg razgovora jest proširenje Schengena, ali i u kontekstu migrantske krize koja, kao što vidimo po svim pokazateljima, ne jenjava. Kad govorimo o pokušajima ilegalnog ulaska na teritorij Europske unije, već u ovim prvim mjesecima 2023. godine, brojevi su veći nego što su bili prošle godine i približavaju se ukupno onim brojevima, pogotovo kad govorimo o azilu, iz 2015. i 2016. godine.“

Samo prošle godine u Europskoj uniji države članice su zaprimile gotovo milijun zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dakle radi se jednom vrlo izraženom fenomenu.

„Hrvatska je kroz sve to uspjela u prošloj godini ostvariti svoj strateški cilj ulaska u schengensko područje, međutim, i tada smo rekli i ponovili u brojnim navratima da je hrvatski interes da i Bugarska i Rumunjska uđu u schengensko područje i ne samo da je to naša deklarativna želja, već mi na tome kontinuirano radimo u suradnji s našim prijateljima iz Bugarske. Govorimo o konkretnim stvarima, kako ne samo ispuniti uvjete u tehničkom smislu, već i promatrati cjelokupni kontekst migrantske problematike koja, kao što vidimo, sve više dominira europskom političkom scenom. Sve su to stvari oko kojih je potrebna naša intenzivna komunikacija, razmjena mišljenja, a Hrvatska će kao što sam u više navrata kazao, kao što smo dokazali u našoj zajedničkoj suradnji, sigurno biti među najučinkovitijim zagovornicima da Bugarska uđe u schengensko područje jer to je dobro ne samo za građane Bugarske, to je nešto što je prije svega u interesu Europske unije“, zaključio je ministar Božinović.

 „Zahvalan sam na pozivu i na današnjem sastanku s ministrom Božinovićem. Razgovarali smo o brojnim temama – pristupanju Bugarske schengenskom području, suočavanju s migrantskim pritiskom u regiji te borbi protiv organiziranog kriminaliteta. Za nas je potpora Hrvatska u pristupanju Bugarske Schengenu vrlo važna. Iskustva i dobre prakse koje smo podijelili danas vrlo su vrijedne te će nam puno pomoći. Bitno je da obje država, Hrvatska i Bugarska, pomognu ostalim državama članicama uvidjeti da će pristupanje Bugarske i Rumunjske Schengenu biti korisno schengenskom području i svim državama članicama“, izjavio je ministar Demerdzhiev te dodao kako su Bugarska i Rumunjska dio rješenja problema s kojima se suočava područje Schengena.

„S ministrom Božinovićem podijelio sam naše brige koje se tiču povećanja migrantskog pritiska, koji će s godinama samo rasti. Kako bismo riješili taj problem potrebne su nam brze i odlučne mjere od strane Europske unije i Komisije, koje će iznaći prava rješenja vezana uz ovu tematiku tako da se svi možemo uspješno nositi s migrantskom krizom s kojom se suočavamo zajedno“, istaknuo je ministar Demerdzhiev.

Jedna od tema o kojoj su razgovarali su zajedničke akcije usmjerene protiv organiziranih kriminalnih skupina koje su uključene u krijumčarenje migrantima diljem Europe.

 „Što se tiče Hrvatske, drago nam je da imamo pouzdanog partnera, da imamo redovite dijaloge i potporu. Ključ uspješnog suočavanja s takvim kriminalnim skupinama jest brza razmjena informacija, zajedničke operacije te pružanje potpore jedni drugima“, zaključio je Demerdzhiev.

Nakon bilateralnog sastanka, bugarski ministar Demerdzhiev je ispred sjedišta MUP-a RH, s izaslanstvom položio vijenac kod Vječnog plamena – spomenika poginulim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.
 

Pisane vijesti