Ministar Božinović okupio institucije koje mogu pružiti sigurne uvjete vožnje za ljubitelje sportskih vozila

Prvi događaj HAKS car meet će se održati 22. srpnja 2023. godine na pisti Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikog Gorici

FOTO: MUP RH

U Ministarstvu unutarnjih poslova 11. srpnja održana je konferencija za medije na temu „Organizacija javnih okupljanja na kojima bi se u kontroliranim uvjetima prezentirala sportska i modificirana vozila“.

Na konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner, predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić, predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek, direktor Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. Ivica Vidović te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Na samom početku, potpredsjednik Vlade i ministar Božinović osvrnuo se na prometnu nesreću na parkingu ispred jednog trgovačkog centra u Buzinu, koja se dogodila 16. lipnja:

„Taj događaj potaknuo nas je na jednu širu akciju u koju smo uključili sve one dionike koji se bave pitanjem automobilizma i automoto sporta, ali i edukacije u tom smislu. Zakon o sigurnosti prometa na cestama otvara mogućnost jedinicama lokalne samouprave da se aktivnije uključe upravo po pitanju osiguranja, ukoliko postoje uvjeti, a pogotovo u gradovima mogu se naći odgovarajući uvjeti kako bi se osigurao prostor za test vožnje, sportsku vožnju  -  jedna pozitivna i dobrodošla inicijativa, a to je da se izmjeste ti auto mitinzi i noćne vožnje, gdje mladi u nekontroliranim uvjetima voze automobile prevelike snage. Ukoliko se mi kao društvo ne posvetimo tome malo više, ostavljamo ih na vlastitu odgovornost. Društvo može i mora učiniti više i to mi danas ovdje i pokazujemo, ovom aktivnošću.“

Što se prometa na cestama tiče, iz godine u godinu statistički pokazatelji su sve bolji.

„Dokle god ima poginuli i unesrećenih sudionika u prometu, nećemo reći da smo zadovoljni. No, ove godine u prvih šest mjeseci, po prvi puta imamo ispod 100 poginulih osoba na hrvatskim cestama. Otkad se vode statistike, to je najmanji broj, a koji se događa u uvjetima kad imamo nikad više automobila i prometa na hrvatskim cestama. Ove godine bilježimo povećanje prometa od 10% na autocestama, u usporedbi s prošlom godinom“, istaknuo je ministar Božinović te dodao:

„Činjenica da su rezultati bolji govori o tome da se poduzimaju brojne aktivnosti  i inicijative je sigurno da rezultati ne dolaze sami od sebe. Zato smo, nakon slučaja u Buzinu krenuli u dva smjera. Jedan je pojačana nazočnost kontrola noćnih okupljanja i car meetova od strane policijskih službenika koja uključuje i veći broj dojava od građana, održali smo više sastanaka s predstavnicima trgovačkih društava koji imaju prostore na kojima se to događa i pozvali ih na suradnju. Taj represivni dio daje rezultate, ali i kad pogledamo protekli vikend policija je izdala više od 5300 kazni u prometu. Siguran sam da nam je novi ZSPC pridonio boljim statističkim rezultatima. Oko 416 kazni odnosilo se na alkoholiziranost vozača, a više od 2000 zbog neprilagođene brzine. Drugi aspekt je naš zajednički pristup kako bi se stvorili što sigurniji, kontrolirani uvjeti. Policija će tu uvijek biti prisutna u osiguravanju događanja koja će biti najavljena, s poznatim organizatorima“.

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner zahvalio je ministru Božinoviću na suradnji te istaknuo kako je HAKS organizator oko stotinu natjecanja godišnje na kojima se u kontroliranim uvjetima utrkuju tisuće ljudi te predstavljaju organizirani sport.

„Do sada smo imali niz operativnih sastanaka i dogovorili smo suradnju s hrvatskom policijom u tri točke. Jedna je da se nađe lokacija na kojoj bi se okupljali u kontroliranim uvjetima, a dogovorena je kontrola i suradnja oko svih natjecanja koje se odvijaju na nepropisne načine, da pokušamo sve uvesti u kontrolirani sustav. Predloženo je da se HAKS-u ustupi pista ZTC-a, legendarno mjesto za automobilizam“, izjavio je Štetner.

Prvi događaj HAKS car meet će se održati 22. srpnja 2023. godine na pisti ZTC-a.

„Pokušat ćemo mladima ponuditi jedno mjesto gdje se na velikom prostoru mogu kontrolirano okupiti. Na car meetu bit će stotinjak skupocjenih automobila, dat ćemo priliku svima da se uključe i kao partneri i kao sudionici. Na ovaj način nećemo spriječiti da se neke stvari događaju, ali ćemo ponuditi alternativu. Pozivam sve da podrže ovaj događaj i ne odlaze na ilegalne i opasne utrke već da se natječu u sklopu natjecanja koje je sigurno i koje mi provodimo“, zaključio je Štetner.

Direktor Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. Ivica Vidović izjavio je kako će za ovo događanje ustupiti uzletno-sletnu stazu, prostor parkirališta i prostor helidroma.

„Uzletno-sletna staza je dužine oko 2000 metara, obostrano se nalazi pojas sigurnosti u širini od 8 metara. Izvan je naseljenog područja i može udovoljavati određenim zahtjevima sigurnosti. Što se helidroma tiče, to je uređena asfaltirana površina od oko 4500 metara kvadratnih, a parkiralište će također biti ustupljeno za korištenje za određene potrebe. ZTC će i ubuduće sudjelovati u ovakvim manifestacijama te ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini“, dodao je Vidović.

Predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić istaknuo je kako će se CVH uključiti u događanje u onom dijelu koji se odnosi na automobile.

„Osigurat ćemo dovoljan broj naših inženjera, da budu od pomoći onim ljudima koji su napravili neke preinake na svom automobilu. Da ih uputimo da, ukoliko nisu legalizirali takve promjene, da to mogu napraviti sukladno važećim propisima. Pozivam sve mlade vozače ukoliko su radili ili planiraju raditi neke preinake na vozilima, da se jave u CVH i mi ćemo im pomoći da isto legaliziraju, da preinake budu ekološki prihvatljive i da budu sigurni u prometu na cestama“, zaključio je Pejić.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek rekao je kako je HAK je zadužen za edukaciju i obrazovanje te pripremu i obučavanje za stjecanje uvjeta za građane da se uključe u promet:

„Smatram da smo puno postigli s načinom provođenja vozačkih ispita, ali i kontinuiranom edukacijom kroz obrazovne ustanove“.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar iskazao je zahvalnost što će upravo Velika Gorica biti domaćin ovakve manifestacije:

„Ovo je bitan iskorak koji se događa, da se nude ovakva alternativna rješenja koja će doprinijeti većoj razini sigurnosti, a pozivam i ostale jedinice lokalne samouprave i gradonačelnike da iskoriste ovu zakonsku mogućnost ukoliko nisu znali za nju“.  

„Poruka svim drugim gradovima u Hrvatskoj je da iskoriste tu zakonsku mogućnost i da stvorimo uvjete da mlade ljude educiramo i pripremimo za odgovoran život, kroz stvaranje uvjete da se izgrade u pojedince koji se pridržavaju propisa, a da se mogu baviti onom što im predstavlja zadovoljstvo u životu kroz sigurne uvjete te da razvijamo društvo u jednom pozitivnom smjeru“, zaključno je dodao ministar Božinović.
 

Pisane vijesti