​Ministar Božinović prisustvovao edukaciji operatera 112

Ovakav međuresorni pristup edukacijama, za kakav je Ministarstvo unutarnjih poslova uvijek otvoreno i spremno, dodatna je potvrda opredjeljenja svih dionika da se do novih načina unaprjeđenja sustava podrške žrtvama nasilja u obitelji i nasilja nad ženama dolazi suradnjom

Foto: MUP
 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je danas, 16. travnja na edukaciji operatera 112 o obavezama i postupcima operativnih centara u slučaju nasilja u obitelji, koja se održala na nastavnom središtu civilne zaštite na zagrebačkom Ksaveru.

Iz raznih resora okupljeni predavači, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Operativno komunikacijskog centra policije, kriminalističke policije, pa sve do organizacija civilnog društva koje žrtvama svakodnevno pružaju pomoć, operaterima su govorili o pojavnim oblicima i dinamici nasilja u obitelji, prijedlogu novog Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, minimalnim standardima u ostvarivanju prava i zaštite žrtava, te procjeni potreba i usmjeravanju žena žrtava nasilja u SOS pozivima.

Ovakav međuresorni pristup edukacijama, za kakav je Ministarstvo unutarnjih poslova uvijek otvoreno i spremno, dodatna je potvrda opredjeljenja svih dionika da se do novih načina unaprjeđenja sustava podrške žrtvama nasilja u obitelji i nasilja nad ženama dolazi suradnjom, te su prisutne predstavnice, aktivistkinje organizacija civilnog društva i građanske inicijative #spasime s ministrom Božinovićem razmijenile mišljenja o nužnosti integriranog pristupa, transparentnosti i otvorenosti suradnje, strožim kaznama, osviještenosti raznih dionika društva za problematiku nasilja, s naglaskom na školstvo i zdravstvo, o brzini pravosudnih procesa, o ekonomskoj neovisnosti žrtava, poticajima u zapošljavanju i organizaciji brige o djeci samohranih majki, žrtava obiteljskog nasilja.

No, prije diskusije u kojoj su predstavnici okupljenih organizacija civilnog društva, Autonomne ženske kuće, B.a.B.a, Ženske sobe, Doma „Duga“ Zagreb i drugih, ukratko predstavile svoj rad, procedure smještaja u skloništa i programe podrške koje pružaju žrtvama, ministar unutarnjih poslova obratio se samim polaznicima edukacije, operaterima sustava 112, i uvodno podsjetio da su službenici Ministarstva unutarnjih poslova 24 sata u kontaktima s građanima, da postoje dva operativna sustava 192 i 112, koji na godišnjoj razini primaju velik broj poziva, 112 šest tisuća, a Operativno-komunikacijski centar policije 25, 26 tisuća, te da je ova tema vrlo bitna, vezano uz koju možda neki nisu niti svjesni koliko je taj prvi kontakt, prvi institucionalni razgovor kada je u pitanju poziv žrtve važan.

- Vi ćete vrlo često biti u poziciji da primite pozive te vrste, od žrtava obiteljskog nasilja, nasilja nad ženama. To će sigurno biti jedan od poslova koje ćete raditi, pa je važno prikupiti što više savjeta. Svaki poziv je osjetljiv, ali kada je u pitanju žrtva nasilja tu se treba biti maksimalno fokusiran jer je osoba u jednom psihički vrlo specifičnom stanju i kada se obrati, nije se obratila nikome osobno, ona se obraća državi, instituciji i mi moramo odgovoriti na način da ju primirimo, navedemo da kaže sve one podatke koji su bitni ili ako zove zbog nekog savjeta da je znamo preusmjeriti. Zato je važno da jedni druge čujemo. Nekad imam dojam da smo se podijelili, a zapravo svi radimo na istom poslu, a to je pomoći žrtvi. Kad to postignemo možemo reći da smo napredovali, a to ćemo postići samo ako čujemo jedni druge – rekao je ministar Božinović pozvavši okupljene na otvorenu raspravu u kojoj će se reći što se očekuje od policije i, ako postoji, iznijeti loše iskustvo kako bi se popravilo.

- Sama činjenica da se bavimo ovim poslom govori o pretpostavci da imamo humanu notu i ljudskost. 112 je žurni broj za sva krizna stanja i čim si se tu zaposlio, želiš pomoći. Taj posao je iznad svega ljudski i human, a ova edukacija samo pomaže da u tome budemo što efikasniji i učinkovitiji, da bi pomogli onima kojima je to potrebno – zaključio je ministar.

Predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mišljenja je da su policija i socijalna skrb i dalje dva najsenzibiliziranija sustava, a kao nedostatke izdvojila je nedovoljno jaku međuresornu suradnju sa sustavima odgoja i obrazovanja, odnosno zdravstva, kao primarnih u prepoznavanu rizika i prevenciji suzbijanja, trajanje pravosudnih postupaka i visinu kazni, dok je predstavnica građanske inicijative #spasime kao ključni problem s kojim su se dosad u kontaktu sa žrtvama nasilja, a vezano uz operatere susreli, navela nedostatak empatije i ne vjerovanje žrtvi.
Ministar Božinović na kraju je istaknuo da je Ministarstvo unutarnjih poslova potpuno otvoreno za suradnju i kontinuiranu razmjenu znanja i iskustava, a edukacija operatera završila je praktičnim dijelom, vježbama postupanja u konkretnim slučajevima.

Pisane vijesti | Školovanje i zapošljavanje | Društvo i zajednica