Ministar Božinović se pridružio Zagrepčanima u obilježavanju 3. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa

U modi su nova pravila – kojima je regulirano sudjelovanje električnih romobila, električnih monocikla, segwaya i sličnih vozila u prometu

Foto: MUP

Grad Zagreb je među 10 gradova na čijim središnjim trgovima se danas obilježava 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa i to kampanjom „U modi su nova pravila“.
 
Središnji zagrebački Trg bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati svim građanima nudi priliku da se neposredno upoznaju s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odgovornim ponašanjem u prometu.
 
Obilježavanju se pridružio i kampanju podržao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović koji je obišao poligon s vozilima za urbanu mobilnost, riješio edukativni kviz te se prigodno fotografirao u znak podrške kampanje.
 
"Pozdravljam ovu akciju koja se provodi u okviru Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, a koji je sveobuhvatan. Kroz taj program se i dodatno opremamo s policijskim vozilima i motociklima. Sve radimo kako bismo promet na hrvatskm prometnicama učinili sigurnijim." - rekao je uvodno u svom obraćanju ministar Božinović.

Istaknuo je da nova prometna sredstava koriste vrlo mladi ljudi, ali i oni stariji i svi se trebaju educirati i to upravo kroz ovakve akcije. "Posebno je važno da roditelji budu svjesni da ono što je atraktivno, a tu mislim na ova nova prometna sredstva, da je i potencijalno opasno". - rekao je ministar i istaknuo kako je nužno da svi korisnici  moraju naučiti da moraju nositi kacige, da je maksimalna brzina do 25 /h km i da roditelji ne smiju prevoziti djecu na tim vozilima. 

"Ove godine smo uspjeli s puno većim prometom (oko 20 milijuna ulazaka u turistickoj sezoni) smanjiti broj poginulih u prometu, iako naglašavam da je svaka žrtva u prometu žrtva previše." - naglasio je ministar.

Pri kraju svog obraćanja istaknuo je da Republika Hrvatska ide prema zamišljenom cilju, a to je da 2030. godine na hrvatskim prometnicama bude upola manje poginulih.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, nositelj je raznih aktivnosti kojima građane informira i educira o važnosti odgovornog ponašanja u prometu kako putem službenih i društvenih mreža tako i u posebnim informativnim kornerima u deset hrvatskih gradova i to, osim Zagreba, u Velikog Gorici, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Karlovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu i Osijeku.
 
Obilježavanje prati kampanja „U modi su nova pravila“ kojoj je cilj informirati građane, posebice vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu, o novim prometnim pravilima koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona te educirati o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu. Nova kategorija vozila, pod nazivom „Osobna prijevozna sredstva“, uključuje vozila poput električnog romobila, električnog monocikla, segwaya, hoverboarda i sličnih.
 
Svi posjetitelji zagrebačkog središnjeg trga su se u interaktivnom informativnom kutku mogli informirati o istaknutim novim prometnim pravilima, a svi zainteresirani građani imaju mogućnost zaigrati i edukativni kviz, provjeriti svoje znanje te preuzeti reflektirajuću naljepnicu i informativni letak. Također, svima su za prigodno fotografiranje bili dostupni i foto rekviziti #uModiSuNovaPravila i #VozimOdgovornoStižemSigurno kako bi i vlastitom fotografijom popratili obilježavanje.
 
Krajnji je cilj nove kampanje „U modi su nova pravila“ i obilježavanja 3. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa dodatno usmjeriti pozornost građana na važnost i nužnost poštivanja novih, ali i postojećih prometnih pravila kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i ljudskih stradanja na cestama jer samo je odgovorna vožnja sigurna vožnja.

Pratite nas na društvenim mrežama #uModiSuNovaPravila #PožuriPolako #VozimOdgovornoStižemSigurno – Twitter  | Facebook  | Instagram

Podsjećamo da svoja znanja i nadalje možete provjeriti na KVIZU,  preuzeti informativni letak ili vidjeti infografiku.  
 

Pisane vijesti | Promet i vozila