Ministar Božinović u posjet primio visoku delegaciju Američke akademije za forenzične znanosti

Gdje ne postoji jaka forenzika - ne postoji sigurno društvo

FOTO: MUP RH

Danas, 20 lipnja, u Ministarstvu unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović održao je sastanak s jedanaestočlanim visokim izaslanstvom Američke akademije za forenzične znanosti na čelu s predsjednicom Američke akademije za forenzične znanosti dr.sc. Laurom Fulginiti te prošlim predsjednicima, Carlom McClaryjem, Jeri Rospero-Miller i Victorom W. Weednom.

Visoka delegacija Američke akademije za forenzične znanosti 17.-26.06.2022. godine u okviru International Educational Outreach Programa (IEOP) po prvi puta u svojoj povijesti ponavlja posjet istoj državi (u Republici Hrvatskoj boravili su i 2015. godine).

Na sastanku je sudjelovala i državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Terezija Gras te punopravni članovi Američke akademije za forenzične znanosti, načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Andrea Ledić te prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Teme sastanka bile su mogućnosti daljnjega unaprjeđenja suradnje Centra za forenzična istraživanja „Ivan Vučetić“ s AAFS-om te eventualno upućivanje djelatnika iz područja DNA analize (na MPS tehnologiji), digitalne forenzike te biometrijske analize lica i glasa u SAD.

Predsjednica Akademije, Laura Fulginiti, zahvalila se na pozivu i istaknula kako je ovo druga posjeta izaslanstva AAFS-a Hrvatskoj na koju su se odlučili zbog snažnih veza među našim organizacijama. Naglasila je da uživaju u posjeti, dijeljenju znanja i suradnji: „Zaista smo počašćeni što smo ovdje, znamo da se čini kako mi dolazimo k vama, međutim zapravo ste vi uzor nama.

Ministar Božinović kazao je da je veliko zadovoljstvo i čast ugostiti predstavnike i vodeće ljude najznačajnije forenzičke institucije na svijetu, Američke akademije za forenzične znanosti.
Istaknuo je: „Ovaj posjet nije došao slučajno. Nije došao ni prvi puta – dakle, Hrvatska je prva i zasad jedina zemlja u svijetu koju je ova institucija dva puta posjetila. Mi smo zbog toga posebno ponosni.

Podsjetio je da Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ ima svoju tradiciju na koju smo ponosni, kao što smo ponosni na njegovo ime, na Hrvata koji je pionir kada govorimo o daktiloskopskoj forenzici, te da danas Centar Ivan Vučetić djeluje u širokom rasponu forenzičkih vještina i forenzičke znanosti.

Naglasio je: „To je dio Ministarstva unutarnjih poslova koji je odradio jedan ogroman posao kada je u pitanju odluka američkih vlasti da za hrvatske građane ukinu potrebne vize, dakle taj dio posla se manje vidio, ali je odigrao itekako važnu ulogu kao što, uostalom naš Centar radi ozbiljan posao i kad je u pitanju povezivanje s europskim institucijama, a sve će to rezultirati i članstvom u Schengenu.

Ministar Božinović također je kazao kako je suradnja u sigurnosnom sektoru, a forenzika postaje sve važniji dio sveukupnih napora kako učiniti život ljudi sigurnijim, nešto na čemu će se i dalje raditi. S ponosom je rekao da ima područja gdje i američki kolege uviđaju neka naša rješenja koja bi bila primjenjiva i kad govorimo o forenzičnoj znanosti u Sjedinjenim državama.

Ministar je zaključio kako je vrlo počašćen ovim posjetom te da će također razmotriti neke nove moguće suradnje koje će biti od koristi i hrvatskim i američkim ljudima i svim našim gostima.

Načelnica Andrea Ledić podsjetila je da Centar „Ivan Vučetić“ sljedeće godine slavi 70. obljetnicu postojanja. Istaknula je da je Centar iskorak prema suradnji s Amerikom napravio uz podršku ministra Božinovića i profesora Primorca te se pritom i zahvalila na pomoći: „Stali smo uz bok najeminentnijim svjetskim forenzičarima i pokazali smo da zapravo ne zaostajemo za njima ni u kojem smislu.

Sljedeći se prisutnima obratio Victor W. Weedn, bivši predsjednik Akademije: „Čast mi je biti ovdje sa svima prisutnima, ovo je zaista povijesni događaj, iako je drugi put - Američka akademija za forenzične znanosti nije posjetila isto mjesto dvaput, osim Hrvatske. Imamo potpisani sporazum o partnerstvu te se također radi o jedinoj zemlji s kojom imamo takav sporazum.“  Zaključio je: „Uistinu, forenzičke znanosti trebale bi biti jednake u cijelome svijetu, nigdje ne bi trebalo postojati sigurno utočište – znanost je ista, činjenice su iste i mi bismo zaista trebali biti uspješni u svom poslu svugdje, ali imamo mnogo za učiti jedni od drugih.

Jeri Rospero-Miller, bivša predsjednica AAFS-a, pojasnila je kako u okviru International Educational Outreach Programa (IEOP) malena delegacija jedanput godišnje posjećuje druge zemlje s ciljem učenja i razmjene iskustava. Istaknula je da su prvi dani posjeta bili poučni te da se raduje nastavku i novim prilikama za učenje.

Carl McClary, također bivši predsjednik Akademije, istaknuo je kako mu je čast i zadovoljstvo biti u Hrvatskoj te se zahvalio profesoru Primorcu i načelnici Ledić na pozivu:„Mnogo je područja forenzičkih znanosti u kojima možemo surađivati. Jedno od njih su nacionalni standardi – standardi nas povezuju, oni nam pružaju konstantu kvalitete u našem radu. Standardi su globalni, oni imaju globalni utjecaj i pružaju nam pravednost koja je nužna u poslu koji radimo.

Na početku svoga obraćanja profesor Dragan Primorac zahvalio se načelnici Ledić i državnoj tajnici za europske i međunarodne poslove, Tereziji Gras, na današnjem sastanku te odmah istaknuo: „Nikada Američka akademija nije bila u posjetu jednoj drugoj državi u ovako jakom sastavu – predsjednica Američke akademije zajedno sa tri bivša predsjednika te ostalim kolegama.

Posebno se zahvalio i ministru Božinoviću na pruženoj pomoći pri strateškom iskoraku prema Sjedinjenim Američkim Državama u području forenzike.

O Američkoj akademiji za forenzične znanosti zaključio je: „To je najutjecajnija organizacija u svijetu, to je organizacija  koja direktno participira u radu svih američkih agencija, uključujući vojsku, FBI, DEA, te gotovo sve američke državne policije. Poruka je samo jedna – gdje ne postoji jaka forenzika, ne postoji sigurno društvo, ne postoji ekonomija, ne postoje oni osnovni preduvjeti koji su mogući za razvoj demokracije.
 
Po završetku sastanka delegacija se uputila u obilazak Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

U nastavku svoga posjeta predstavnici Američke akademije forenzične znanosti sudjelovat će na ISABS (Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti) konferenciji koja se održava u Dubrovniku od 22.-27. lipnja, u sklopu koje će održati zanimljiva predavanja i tematsku vježbu kojoj će podršku pružiti Ravnateljstvo policije, Služba za kriminalističku tehniku te Policijske uprave dubrovačko-neretvanska i splitsko-dalmatinska.

Vježba će se održati 22. lipnja u 16 sati na moru kod Dubrovnika, a radit će se o rekonstrukcijama mjesta zločina.
 

Pisane vijesti | Suradnja | Znanost i inovacije