Ministar Božinović u posjeti Sjevernoj Makedoniji

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u jučer navečer u Skoplju s ministrom unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim koji se Hrvatskoj zahvalio na policijskoj pomoći, prvenstveno u rješavanju migracijske krize, ali i političkoj podršci u približavanju te države Europskoj uniji i NATO savezu

Izvor: Hina

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u jučer navečer u Skoplju s ministrom unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim koji se Hrvatskoj zahvalio na policijskoj pomoći, prvenstveno u rješavanju migracijske krize, ali i političkoj podršci u približavanju te države Europskoj uniji i NATO savezu.

"Ovo je još jedna potvrda našeg prijateljstva i suradnje", kazao je Spasovski u izjavi nakon sastanka, podsjetivši kako su posebno zahvalni što hrvatski policajci zajedno s makedonskima sudjeluju u osiguranju granice Sjeverne Makedonije i Grčke.

"To je vrlo važno i za Makedoniju i za cijelu regiju. Ovo je model koji pokazuje kako treba funkcionirati suradnja koja doprinosi rješavanju kriza poput migracijske koja je pogodila sve nas".

Rekao je da su na sastanku, osim o zajedničkim interesima u bilateralnim odnosima i suzbijanju organiziranog i prekograničng kriminala, razgovarali i o uključivanju Sjeverne Makedonije u NATO te razmijeni iskustava koje Hrvatska ima iz pristupnih pregovora s EU, a mogle bi biti korisne makedonskim institucijama.

Ministar Božinović: Hrvatska će najvjerojatnije do kraja tjedna ratificirati pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u

"Veliko mi je zadovoljstvo što se pred našim prijateljima otvaraju mogućnosti ubrzanog integriranja u euroatlanske integracije. Što se tiče članstva u NATO-u mogu reći da će Hrvatski sabor, najvjerojatnije do kraja ovoga tjedna, ratificirati pristupni protokol Republike Sjeverne Makedonije Sjevernoatlanskom sporazumu, što je sigurno veliki korak i za naše domaćine, ali je i veliki korak kada govorimo o stabilnosti i sigurnosti regije te daljnjoj perspektivi koja uključuje ispunjenje onog drugog cilja, a to je članstvo u EU", izjavio je Božinović.

Pritom je izrazio nadu da će Sjeverna Makedonija "u najskorije vrijeme" otvoriti pristupne pregovore, a rekao je i da će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU biti upravo proširenje.

"Sigurno je to razdoblje u kojem ćemo i Hrvatska i Sjeverna Makedonija učiniti sve kako bismo iskoristili taj period da se što više posla napravi kada govorimo o integraciji u EU", dodao je Božinović.

'Hrvatski policajci na granici rade važan posao za Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku i EU'

Rekao je i da mu je drago čuti da su domaćini zadovoljni suradnjom dviju država. "Pogotovo sa suradnjom hrvatskih graničnih policajaca koji su i u ovom trenutku na graničnim prijelazima i na granici između Sjeverne Makedonije i Grčke i da rade posao koji je važan i za Sjevernu Makedoniju i za Hrvatsku i EU, a to je da se učini sve kako bi se zaustavile ilegalne migracije.

"Ovaj smjer koji ide iz Grčke u konačnici završava pred hrvatskim granicama i zato je nama veoma važno da imamo suradnju sa svim zemljama regije kako bi se unaprijedio cijeli proces, svi postupci koji štite u sigurnosnom smislu i naše granice, ali i naše građane i goste", ustvrdio je Božinović.

Ukazao je i na činjenicu da je jedno od šest prioritetnih područja suradnje između EU i zemalja kandidata za članstvo pitanje migracija, najavivši da će Hrvatska u vrijeme svog predsjedanja Vijećem EU o tome organizirati posebnu konferenciju.

'Zemlje ovog područja u Hrvatskoj imaju najvećeg zagovornika u europskim institucijama'

"O tome smo spremni prihvatiti i iskustva naših domaćina, a kako bi svi skupa pristupili rješavanju tog problema kojeg ne može riješiti ni jedna država samostalno. Zato nam je veoma važno da ova suradnja bude stalna", rekao je Božinović.

Zaključio je kako Sjeverna Makedonija, kao i "druge zemlje ovog područja" u Hrvatskoj imaju najvećeg zagovornika u europskim institucijama. "To je naš zajednički interes i mi ćemo i na tom putu ustrajati, a taj put znači intenzivnu suradnju koja uključuje praktički sva područja našeg zajedničkog rada".

Božinović će tijekom dvodnevnog posjeta Sjevernoj Makedoniji u utorak sudjelovati na konferenciji Brdo procesa i posjetiti hrvatske policajce koji pomažu u zaštiti makedonske granice prema Grčkoj.

Izjavu ministra Božinovića možete pogledati OVDJE

Stranica | Vanjski i europski poslovi