Ministar Božinović u službenom posjetu Turskoj

U razgovoru s turskim kolegom Sulejmanom Sojluom ministar  Božinović istaknuo da je Turska strateški partner Hrvatske, ali i Europske unije

Tekst:HINA, fotografije @facebook Davor Božinović

U razgovoru s turskim kolegom Sulejmanom Sojluom hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u Ankari istaknuo da je Turska, posebno zbog napora u zbrinjavanju gotovo četiri milijuna izbjeglica, strateški partner Hrvatske, ali i Europske unije.
 
"Hrvatska cijeni turske napore u rješavanju izbjegličke krize", kazao je Božinović u izjavi nakon sastanka u sjedištu turskog Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Obojica su istaknula da je riječ o njihovu drugom susretu, nakon UN-ove konferencije u Marakešu gdje su također razgovarali o bilateralnim odnosima i jačanju suradnje u području sigurnosti i upravljanja migracijama.
 
"Migracije ostaju vodeći izazov koji zahtijeva sveobuhvatan odgovor, posebno kada je riječ o nezakonitim migracijama i krujumčarskim mrežama koje su u posljednje vrijeme intenzivirale svoje djelovanje na alternativnim rutama", kazao je Božinović.
 
Turski ministar podsjetio je na povijesne veze Hrvatske i Turske, dodajući da su im odnosi s hrvatskom važni i za budućnost.
 
"Imamo dosta sličnih razmišljanja. Imali smo priliku razgovarati o odnosima Hrvatske i Turske, razmijenili smo mišljenja o pitanju terorizma, krijumčarenja droge i složili se zajednički boriti protiv toga", kazao je Sojlu.
 
Izrazio je i nadu da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja 2020. Turska napredovati prema Europskoj uniji, posebno što je jačanje odnosa već dogovoreno na razini predsjednika država.
 
Božinović je kazao da će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU biti sigurnost, uključujući migracije, sigurnost granica, borbu protiv terorizma, organiziranog i kibernetičkog kriminala.
 
Hrvatsko izaslanstvo u srijedu će posjetiti izbjegličke kampove na sirijskoj granici.
 
Turska prema podacima UNHCR-a ima 3,6 milijuna registriranih sirijskih izbjeglica. Prema sporazumu EU i Turske Europa im daje šest milijardi eura, od čega je Hrvatska do sada uplatila 5,7 milijuna eura. U četvrtom kvartalu ove godine uplatit će još 250.000 eura, te još tri milijuna eura kroz ukupno 10 rada od 2019. do 2023.
 
Prema podacima MUP-a u Hrvatskoj je do sada integrirano 152 osobe iz Sirije i to po odluci iz 2015. koju je provela sadašnja Vlada. U listopadu 2017. Vlada je odlučila prihvatiti i 100 novih izbjeglica.

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna pomoć i razvoj