Ministar Davor Božinović: Muškarac koji je prijetio premijeru uhićen uz pomoć američkih službi

Slika /2023/MINISTAR/MINISTAR.jpg

Počinitelj uhićen u Zadru

Vijest: Hina
FOTO: MUP

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u četvrtak da je suradnja s američkim sigurnosnim službama dovela do uhićenja muškarca s američkim i hrvatskim državljanstvom osumnjičenog da je uputio prijetnje smrću predsjedniku vlade i nekim njenim članovima.

Božinović je otkrio da je akcija u trajanju od mjesec i pol dana od upućivanja prijetnji bila otežana činjenicom da počinitelj nije bio u Hrvatskoj te da je zbog toga angažirana međunarodna policijska suradnja.

''U akciji su sudjelovali Ravnateljstvo policije i služba za terorizam koja je stupila u kontakt s partnerima iz Europe i izvan nje te su u suradnji s američkim sigurnosnim službama došli do podataka koje su analitički obradili i koji su doveli do počinitelja'', kazao je.

Ministar je istaknuo da je kriminalističko istraživanje bilo otežano činjenicom da je počinitelj koristio sofisticirane alate kojima je prikrivao svoj identitet i lokaciju s koje je slao prijetnje.

Dodao je kako se kriminalističko istraživanje nastavlja te da je počinitelj nakon uhićenja iz Zadra prebačen u Zagreb.

Upitan za prijetnje upućene sisačkoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček, Božinović je odgovorio da ''policija djeluje po svim dojavama, bez razlike o kome se radi''.

Policija je ranije izvijestila da je u srijedu na području Zadarske županije uhićen muškarac dvojnog hrvatskog i američkog državljanstva koji je osumnjičen da je u svibnju prijetio smrću predsjedniku vlade i njenim članovima.

Ravnateljstvo policije je 12. svibnja izvijestilo da je zaprimilo dojavu nepoznate osobe koja je u svojoj izjavi izrazila prijetnje predsjedniku i članovima vlade, a s obzirom na ozbiljnost izrečenih prijetnji, tada su na Markov trg upućene i raspoređene dodatne policijske snage.
 

Stranica