Ministar Orepić posjetio sjedište FRONTEX-a

Slika topvijesti/2016/studeni/frontex_s.jpg

Za vrijeme današnjeg službenog posjeta Varšavi ministar je posjetio sjedište FRONTEX-a, gdje se sastao s izvršnim direktorom Fabriceom Leggerijem. 

 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sudjeluje danas, 21. studenog 2016. godine, na Ministarskoj konferenciji zemalja Višegradske skupine (V4) i V4+ u Varšavi.

Za vrijeme današnjeg  službenog posjeta Varšavi ministar je posjetio sjedište FRONTEX-a, gdje se sastao s izvršnim direktorom Fabriceom Leggerijem.

Zbog svoje višestoljetne pomorske i brodogradilišne tradicije, iskustva hrvatskih mornara iz Domovinskog rata te iskustva pomorske policije, obalne straže i ratne mornarice, hrvatsko iskustvo i znanje mogu biti od velike pomoći u očuvanju vanjske granice Europske unije na moru.

U prilog tome govori i sudjelovanje RH u operacijama Triton i Poseidon, kao i  pokazna vježba održana početkom listopada ove godine u Splitu, na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, a uz sudjelovanje i suorganizaciju FRONTEX-a.

Zbog važnosti geopolitičkog položaja Republike Hrvatske i njene uloge u očuvanju vanjske granice Europske unije na moru, razmišlja se o osnivanju centra za obuku službenika EGOS-a na Jadranu.

U sklopu Europske granične i obalne straže Republika Hrvatska će svake godine FRONTEX-u staviti na raspolaganje 65 graničnih policajaca.



Pisane vijesti