Ministar unutarnjih poslova i veleposlanik SAD-a u obilasku Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“

„Hrvatska je službeno ispunila uvjet da je broj odbijenih viza hrvatskih građana za SAD pao ispod 3 posto, te smo u završnici onoga što smo naznačili kao cilj Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Foto: MUP

„Hrvatska je službeno ispunila uvjet da je broj odbijenih viza hrvatskih građana za SAD pao ispod 3 posto, te smo u završnici onoga što smo naznačili kao cilj Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova“, rekao je tijekom današnjeg hrvatsko-američkog susreta potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Naime, u kontekstu ispunjavanja posljednjih sigurnosnih preduvjeta za pristupanje Republike Hrvatske američkom Programu izuzeća od viza, što u operativnom smislu znači razmjenu daktiloskopskih podataka između Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i američkog Ministarstva domovinske sigurnosti te FBI-ja, veleposlanik SAD-a u RH, William Robert Kohorst, obišao je danas, 19. listopada, zajedno s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem Centar „Ivan Vučetić“.

Načelnica Centra Andrea Ledić upoznala ih je, zajedno sa svojim suradnicima, s radom našeg Centra, koji posjeduje najsuvremeniju tehnologiju i veliki broj različitih metoda za forenzičnu obradu materijalnog traga i njegovo pretvaranje u materijalni dokaz i jedini se u Hrvatskoj bavi svim područjima forenzičkih znanosti.U predstavljanju rada naglasak je stoga stavljen na metode vještačenja koje se u Centru provode i sustave koji se pritom koriste, uz poseban osvrt na CODIS sustav za DNK profile i podatke prikupljene molekularno-genetskom analizom, AFIS (ABIS) automatizirani sustav biometrijske identifikacije, IBIS balistički identifikacijski sustav i FADO sustav za područje vještačenja rukopisa i dokumenata.

Suradnja Ministarstva unutarnjih poslova s američkim agencijama za provedbu zakona kvalitetna je i uspješna na svim operativnim razinama te se u nju obostrano ulaže s ciljem očuvanja sigurnosti u globalnim okvirima.

Važnost dobrog razvoja naših odnosa američka strana naglašava i ulaganjem u nabavu sofisticirane stručne opreme za hrvatsku policiju te edukaciju stručnjaka za njeno korištenje. Jedno od polja u koje su tijekom godina naše suradnje uložili je i hrvatska forenzika i metode vještačenja, i to donacijom nabave sustava CODIS.

No, kako je naglašeno, ovaj obilazak našeg forenzičnog Centra prvenstveno je važan u svjetlu skorašnje vizne liberalizacije za hrvatske građane koji putuju u SAD, te je ministar Božinović u svojoj izjavi za medije, održanoj nakon obilaska Centra, rekao da su u Centru vidjeli potpunu izgrađenu bazu na kojoj će se vrlo skoro odvijati interoperabilnost, odnosno razmjena daktiloskopskih podataka između MUP-a i Ministarstva domovinske sigurnosti i FBI-ja, s ciljem pravodobne i točne identifikacije sigurnosno sumnjivih osoba koje prelaze granice i SAD-a i RH, ali i EU.

„Sve pretpostavke su tu da naša dva sustava, hrvatski ABIS i američki SRTP, budu potpuno kompatibilni. Radi se o jednom od najnovijih rješenja i najnovijih sustava u Ministarstvu unutarnjih poslova, koji je još jedan pokazatelj naših napora na digitalizaciji policijskog rada, ali i sigurnosnoj integraciji RH kroz razmjenu informatičkih podataka, kako sa partnerima unutar EU, tako i sa SAD-om“, dodatno je istaknuo ministar, osvrnuvši se ukratko i na ostala zajednička postignuća u posljednje dvije godine.

Podsjetio je na pet sporazuma koje smo, kako je rekao, u tom kratkom vremenu doveli do kraja. Što se tiče MUP-a, istaknuo je Provedbeni dogovor o unaprjeđenju suradnje u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala iz siječnja 2018. godine i Memorandum o razmjeni informacija prikupljenih nadziranjem utvrđenih terorista ili osoba osumnjičenih za terorizam iz kolovoza iste godine. Uz to, spomenuo je i Sporazum o izručenju, kojega je dovršilo Ministarstvo pravosuđa te činjenicu da će upravo ovih dana Vlada razmatrati i uputiti u daljnju proceduru pred Hrvatski sabor Sporazum o zaštitnim pratiteljima leta iz lipnja 2020.

„Sve to govori, … kao što je i uobičajeno u posljednjih nekoliko godina, da ono što najavimo, to i ispunimo“, zaključio je ministar Božinović, završno se zahvalivši američkom veleposlaniku, njegovom timu u Veleposlanstvu i  Ministarstvu domovinske sigurnosti SAD-a, koje čak ni ova globalna pandemija nije zaustavila u tome da ulažu velike napore kako bi ono što smo zajednički planirali, zajednički priveli kraju.

Veleposlanik Kohorst čestitao je ministru Božinoviću i svima iz Ravnateljstva policije na implementaciji novog ABIS sustava prepoznavanja otisaka prstiju čija je, kako je rekao, velika vrijednost u identifikaciji ljudi koji moraju biti identificirani, kao i na kooperaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama u istražnim procedurama.

„Drago nam je što možemo pomoći i što naši sustavi surađuju, a također nam je drago što je Republika Hrvatska pala ispod 3% odbijenih viza, što je važan preduvjet za američki Program izuzeća od viza, te smo zadovoljni napretkom na tom polju“, istaknuo je u svojoj izjavi veleposlanik Kohorst, najavivši sutrašnje potpisivanje Memoranduma o suradnji o upotrebi informacija o putnicima u zračnom prometu, što je također važan dokument pri postizanju standarda Programa izuzeća od viza.

Naposljetku, veleposlanik je naglasio kako je i američka strana posvećena zajedničkom cilju i vrlo entuzijastička oko postizanja svih uvjeta, te da se nadaju da će se sve postići u što kraćem roku, sukladno ritmu koji svima i svemu nameće pandemija.

Pisane vijesti | Suradnja