Ministru Božinoviću uručeno priznanje HVZ-a

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dobio je danas, 20. prosinca, priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice kao zahvalu za kooperativnost i izuzetnu senzibilnost koju je pokazao za poslove vatrogastva, kao i za sve ono što je kroz proteklih godinu dana napravio u poslovima objedinjavanja sustava vatrogastva u jednu organizaciju

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dobio je danas, 20. prosinca, priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice kao zahvalu za kooperativnost i izuzetnu senzibilnost koju je pokazao za poslove vatrogastva , kao i za sve ono što je kroz proteklih godinu dana napravio u poslovima objedinjavanja sustava vatrogastva u jednu organizaciju, što će se s početkom 2019. godine početi realizirati.  

Nazvavši ga glavnim pregovaračem u tom procesu, priznanje mu je uručio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, u sklopu 142. redovite sjednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojoj je uz ministra, kao izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, bio i njegov pomoćnik Damir Trut.

Nakon što je predsjednik HVZ-a Sanader pojasnio kakve ustrojstvene promjene stoje pred vatrogastvom, te najavio obiman i zahtjevan posao donošenja novog Zakona o vatrogastvu tijekom iduće godine, kako bi se pripremio teren za početak 2020. godine, od kada će Hrvatska vatrogasna zajednica postati središnje državno tijelo, članovima Skupštine obratio se i ministar Božinović, koji je rezimirao jednogodišnje razdoblje pronalaska rješenja za adekvatniji sustav na nacionalnoj razini.

Pojasnivši kako ne misli da je tu bila riječ o pregovorima, već razgovorima, u kojima je prvo trebalo razbiti stereotipe, rekao je da se, kada se povjerenje ipak stvorilo, došlo do rješenja s kojim svi mogu i trebaju biti zadovoljni.

- Jedna od prvih poruka koju sam ja imao prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici je da neće biti nikakvog rješenja s kojim se hrvatski vatrogasci neće prethodno složiti, da nema nikakvog nametanja. I bez obzira što sam ja to kazao, trebalo je proći nekoliko mjeseci da se u to počne vjerovati, rekao je ministar istaknuvši pritom da je ovo rješenje s kojim je on zadovoljan, a kao najveći razlog zadovoljstva naveo je činjenicu da je Vlada uslišala želju vatrogasaca na tragu one stare … Vrati dite materi.

Od 1. siječnja 2020. godine, nastavio je ministar, Hrvatska će imati Središnji državni ured za vatrogastvo, i mislim da je to najbolji znak ne samo pažnje, nego poštovanja koji ova Vlada pokazuje hrvatskim vatrogascima.   – Sada dolazi onaj posao kako sve ovo što smo načelno dogovorili pretvoriti u čvrste, stabilne propise koji će regulirati cijelo ovo područje. Dakle, od sutra više nitko neće donositi pravilnike i ostale podzakonske akte bitne za vatrogastvo, nego ćete ih predlagati vi. Neće biti institucija koje će se, u tom smislu, miješati u vaš posao, rekao je ministar i ukratko predstavio i način funkcioniranja Ravnateljstva za civilnu zaštitu koje će s početkom 2019. godine biti ustrojeno u MUP-u, a s kojima će vatrogasci surađivati.

Ministarstvo unutarnjih poslova s ovim nije završilo suradnju s vatrogascima nego je ovo, kako je rekao ministar, jedan novi početak. – Mi ćemo sa svim svojim kapacitetima ostati otvoreni za svaku vrstu suradnje. Ono što smo govorili, to ćemo i nastaviti raditi, a nešto od toga smo već i napravili, podsjetio je ministar na činjenicu da je MUP za sustav vatrogastva i civilne zaštite u protekloj godini osigurao 37 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Fondova Europske unije za vatrogasna vozila i radio komunikacijsku opremu. Onoliko koliko nas trebate, mi smo vam tu, nastavio je ministar, povukavši paralelu s velikim ulaganjima u opremanje hrvatske policije. – Moj je interes da tako opremimo i hrvatske vatrogasce, i HGSS, i sve druge službe jer svi štitimo naše ljude i naše goste. Vi ćete se baviti zaštitom od požara, gasiti požare i upravljati požarima, to je jedini ispravan način, a mi smo tu da vam pomognemo kako bismo svi zajedno ostvarili ono što nam je cilj – sigurna Republika Hrvatska, zaštita naših ljudi i zaštita ovih naših ljepota, kojih nema puno u svijetu, zaključio je ministar Božinović.   

Stranica | Društvo i zajednica