„Minute pregovora“ o Sporazumu između Vlade RH i Vlade SAD-a

Slika topvijesti/godina2010/LISTOPAD_2010/cro_sad_2.jpg

Izaslanstvo Republike Hrvatske otputovalo je u subotu, 23. listopada ove godine, u Washington D.C. sa svrhom usuglašavanja Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o prevenciji i suzbijanju teških oblika kriminaliteta (PCSC). Predstavnici hrvatskog i američkog izaslanstva susreli su se jučer, 25. listopada, kako bi

Foto: Ilustracija

Izaslanstvo Republike Hrvatske otputovalo je u subotu, 23. listopada ove godine, u Washington D.C. kako bi usaglasilo Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o prevenciji i suzbijanju teških oblika kriminaliteta (PCSC). Predstavnici hrvatskog i američkog izaslanstva susreli su se jučer, 25. listopada, da bi pregovarali o Sporazumu o unapređenju suradnje u navedenoj problematici.

Na čelu sa ravnateljem Uprave za europske integracije i međunarodne odnose Ministarstva unutarnjih poslova Filipom Dragovićem, izaslanstvo Republike Hrvatske činili su Milijan Brkić, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Ivan Juričić, pomoćnik načelnice Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Marijo Rošić, načelnik Odjela za međunarodnu policijsku suradnju u Upravi kriminalističke policije. Osim predstavnika MUP-a RH, u sastavu izaslanstva bili su i predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Pregovarački timovi dviju zemalja usuglasili su se oko teksta Sporazuma i amandmana koji su bili predloženi s hrvatske strane. Navedeni Sporazum predstavlja moderan okvir suradnje Republike Hrvatske i SAD-a u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala i terorizma. Njegovim sklapanjem upotpunit će se pravni okvir sigurnosne suradnje SAD-a sa zemljama članicama i onima koje bi se željele uključiti u američki Program izuzeća od viza („Visa Waiver Program“). Sporazum, između ostalog, regulira i područje uzajamne razmjene referentnih podataka iz datoteka nacionalnih sustava za automatsku identifikaciju otisaka prstiju uz pristup referentnim podacima u analitičkim DNA datotekama te područje dostavljanja osobnih i drugih podataka, što će svakako biti korisno za obje strane.

Pregovori su se vodili u iznimno pozitivnoj i profesionalnoj atmosferi koja je još jednom potvrdila odlične odnose između dviju država. Oba izaslanstva zainteresirana su za što skorije potpisivanje Sporazuma, neposredno nakon što svaka zemlja potpisnica Sporazuma provede svoju internu proceduru.



Pisane vijesti