„Mir i dobro“ za veselije i ljepše blagdane

Slika topvijesti/godina2010/PROSINAC/miri dobroTX.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove će godine provoditi akciju „Mir i dobro“ i to od 13. prosinca 2010. do 8. siječnja 2011. godine s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava

foto: Mup

U petak, 17. prosinca, održana je u amfiteatru Ravnateljstva policije, Ilica 335, prezentacija „Mir i dobro“ za veselije i ljepše blagdane.

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove će godine provoditi akciju „Mir i dobro“ i to od 13. prosinca 2010. do 8. siječnja 2011. godine s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava

"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju MUP RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Svojom nazočnošću pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave Dubravko Teur i načelnik inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari Stipan Pranjić medijima su prezentirali grafički prikaz provedbi operativnih akcija „Mir i dobro od 1994. do 2010. godine. Govoreći o posljedicama i rezultatima svih dosadašnjih akcija, istaknuvši žalosnu činjenicu da je u proteklih 16 godina uslijed nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima smrtno stradalo 20 osoba, 480 ih je ozlijeđeno od čega 185 teško, ali i pritom naglašavajući da broj ozlijeđenih osoba uslijed uporabe ubojitih sredstava kroz godine pokazuje trend pada.

Za vrijeme trajanja ove operativne akcije i ove godine jedna od glavnih aktivnosti policije biti će usmjerena k tome da bude što manje zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava.

Cilj je, prije svega, što je moguće više zaštititi one najranjivije i najpodložnije sudionike, odnosno djecu.

 Izbjegnimo neželjene posljedice

I ove godine očekujemo da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima u velikom broju obilaziti vjerska središta, prisustvovati svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima te se posjećivati u obiteljskim domovima. Zbog dolaska naših građana iz inozemstva povećat će se promet na cestama, kao i broj putnika u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu te na graničnim prijelazima. Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabaviti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, a očekuje se i nezakonita nabava sredstava čija je prodaja nedopuštena. Sve to ukazuje na potrebu pojačanih mjera sigurnosti.

Operativne akcije obuhvatit će područje općenitog preventivnog postupanja, operativno preventivno postupanje, mjere sigurnosti u zonama vjerskih objekata i na mjestima javnih okupljanja, mjere sigurnosti cestovnog prometa te nadzor državne granice.

                        



Pisane vijesti