Mreža žena u policiji u jugoistočnoj Europi započela s radom

Slika topvijesti/godina2010/studeni/mreza01.jpg

WPON čine policijske službenice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bugarske, Moldavije i Albanije. Ova mreža je osnovana na inicijativu Saveza šefova policije zemalja jugoistočne Europe (SEPCA) s ciljem promoviranja ravnopravnosti spolova i demokratskih principa u radu policije.  

U Sarajevu je 25. i 26. studenoga održan prvi godišnji sastanak Mreža žena policijskih službenica u jugoistočnoj Europi (WPON), čime je ta mreža i službeno započela sa radom. WPON čine policijske službenice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bugarske, Moldavije i Albanije. Ova mreža je osnovana na inicijativu Saveza šefova policije zemalja jugoistočne Europe (SEPCA), s ciljem promoviranja ravnopravnosti spolova i demokratskih principa u radu policije.

Uspostavljanje mreže je uslijedilo nakon istraživanja o položaju žena u policijskim službama regije, koje je provedeno tijekom 2009. godine i u kojem je sudjelovalo oko 4.000 ispitanika iz sedam zemalja.

Na prvom godišnjem sastanku u Sarajevu, održanom u organizaciji Federalne uprave policije i SEPCA-e, donesen je godišnji plan rada Mreže žena policajaca u jugoistočnoj Europi  te su naglašena dva prioriteta. Budući da je riječ o regionalnoj mreži, potrebno je izraditi regionalne smjernice za prijem žena u policiju te izraditi listu potencijalnih žena mentora u policijskoj službi, koje bi pomogle ženama koje pristupe u policiju. Izabran je i Izvršni odbor u sastavu: predsjedavajuća Jelena Vasiljević (Srbija), zamjenica Lidija Pentavec (Hrvatska) i članica Sanja Sumonja (Republika Srpska).

- Pitanje prisutnosti žena u policiji nije samo pitanje ljudskih prava, nego i jedne nove kvalitete koju žene svojim prisutnošću donose policijskim snagama - ocijenila je nakon sastanka predsjednica Mreže Jelena Vasiljević.

Mreža će raditi na provedbi već definiranih preporuka za unaprjeđenje položaja žena u policiji, koji će pridonijeti efikasnijoj policijskoj praksi.

Neke do tih preporuka odnose se na razvoj strateškog pristupa prijema žena u službu, njihovu edukaciju te poboljšanje sustava razvoja karijera i upravljanja resursima radi povećanja prisutnosti žena na najvišim mjestima odlučivanja.

Direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić ustvrdio je da je u policijskim organizacijama u regiji prisutno svega 10 posto žena policijskih službenika te da je veoma mali broj njih na rukovodećim mjestima.

Isto tako izrazio je očekivanje da će i novouspostavljana Mreža pomoći da se prisutnost žena u policiji poveća, što će cijelu regiju približiti standardima Europske unije.

Donator projekta uspostave ove mreže je norveška vlada te je veleposlanik Norveške u BiH Jan Braathu ocijenio kako ovaj projekt pokazuje posvećenost policijskih vlasti zemalja regije da rade na povećanju prisutnosti žena u svojim policijskim službama.



Pisane vijesti