MUP daje točne i relevantne informacije

Slika /A1_WEB_ILUSTRACIJE/MUP_ILUSTRACIJE/mup_hr1.jpg

Povodom javnog istupa saborskog zastupnika Marka Sladoljeva izvješćujemo javnost

Foto: ilustracija

Povodom javnog istupa saborskog zastupnika Marka Sladoljeva koji je prozvao Ministarstvo unutarnjih poslova RH za netransparentnost i izbjegavanje odgovornosti vezano uz naselje Mala Gorica kod Petrinje izvješćujemo javnost kako slijedi:
 
Ministar unutarnjih poslova Božinović osobno te njegovi najbliži suradnici od samog su početka otvoreno i bez ustege komunicirali s mjerodavnim predstavnicima lokalne zajednice vezano uz naselje Mala Gorica. Dakle, i s gradonačelnikom Dumbovićem, i sa županom Žinićem.
 
Istina je i da je ministar osobno bio u naselju Mala Gorica; da je gradonačelnik Dumbović pozivan i odazivao se na pozive u Ministarstvo te da su na sva pitanja davani precizni odgovori uključujući i koja je namjera ovog Ministarstva, a vezano uz izgradnju Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite.
 
U dobroj smo vjeri projekt izgradnje Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite prijavljivali Europskoj komisiji za dodjelu sredstava, smatrajući da postoji načelna spremnost predstavnika lokalne zajednice s čijim smo predstavnicima cijelo vrijeme bili u komunikaciji i kojima je u interesu potpuno devastirani kompleks obnoviti, uz obnovu prateće infrastrukture.
 
Ovo Ministarstvo javno je objavilo odluku o dodjeli sredstava od 4 milijuna eura s jasno naznačenom namjerom, odgovaralo na višekratne medijske upite te ni na koji način nije uskraćivalo informacije, a što u konačnici nije niti interes ovog Ministarstva. 
 
Tijekom posljednjeg službenog sastanka s gradonačelnikom Dumbovićem i predstavnicima Gradskog vijeća u sjedištu Ministarstva, u prosincu 2018. godine, ministar Božinović i najbliži suradnici izrazili su jasnu i bezrezervnu spremnost odazvati se pozivu lokalne zajednice upravo kako bi, bilo putem sjednice Gradskog vijeća ili javnih tribina, lokalna javnost dobila sve relevantne i točne informacije kojima nitko ne može manipulirati.
 
Iako je poziv lokalne vlasti na sjednicu Gradsko vijeća izostao, tijekom siječnja održana je javna tribina na kojoj je sudjelovao ministar Božinović sa suradnicima i pater Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice. 
 
I danas se u Lekeniku održava tribina na navedenu temu i na njoj sudjeluje državni tajnik Ministarstva koji će dati sve potrebne informacije.
 
Ovakav način komunikacije smatramo odgovornim i transparentnim, dok su današnje prozivke izravno usmjerene izostanku točnog informirannja, odnosno njima se neodgovorno manipulira i dezinformira javnost.  
 
Naime, ministar Božinović više je puta i predstavnicima lokalne zajednice, a i na tribini ponovio kako nikakvo rješenje neće biti nametnuto.
 
Međutim, ne odustajemo od namjere da, u suradnji s našim nevladinim partnerima u integraciji, senzibiliziramo javnost na potrebe koje imaju ljudi koji su pod međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.
 
Zadaća je hrvatske policije štiti državnu granicu od nezakonitih migracija ali i pružiti međunarodnu zaštitu izbjeglicama koje su u stvarnoj potrebi. Na to nas, između ostalog,  obvezuju i mnogi pozitivni primjeri integracije kojima svjedočimo u Zadru, Slavonskom Brodu ili Zagrebu.
 

Priopćenja | Suradnja | Društvo i zajednica