MUP i DORH potpisali Protokol o zajedničkom radu

Slika topvijesti/2011/kolovoz/dorh_mup.jpg

Protokolom o zajedničkom radu tijekom prethodnog i kaznenog postupka pojašnjavaju se procedure postupanja policije i državnog odvjetništva.  

Foto: MUP

Sa svrhom što učinkovitije primjene Zakona o kaznenom postupku, Zakona o državnom odvjetništvu, Zakona o Uredu za sprečavanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su danas u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova Protokol o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva tijekom prethodnog i kaznenog postupka, kojim se pojašnjavaju procedure postupanja.

Potpisivanju ovog značajnog dokumenta prethodilo je sumiranje koraka koji su do njega doveli, u čemu su, u pratnji suradnika, sudjelovali ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ravnatelj policije Oliver Grbić, državni odvjetnik Mladen Bajić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Uvodno, oba su se ministra osvrnula na ključnost suradnje s obzirom na zajednički cilj – borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Ministar Karamarko je uz to naglasio i važnost današnjeg potpisivanja kojim se u potpunosti razjašnjavaju pozicije i jasno dijele uloge u, kako je rekao, mukotrpnom poslu kojim se bavimo. – Neće dolaziti do kolizija, zabuna i poklapanja, već ćemo doista biti dobro usklađeni, kazao je Karamarko, nadodavši kako razvoj odnosa među institucijama ima svoje zakonitosti, uspone i padove, no kako one rade za društveno dobro, a čemu u prilog ide i ovaj Protokol.

Od danas se težište premješta na edukaciju policijskih službenika i državnih odvjetnika na terenu, što će se činiti zajedničkim snagama, dok konstantno prisutni trebaju biti suradnja i razumijevanje. Nadam se da ćemo tim pristupom ostvariti rezultate, rekao je Bajić, pritom pojasnivši da su stvoreni takvi uvjeti koji će pokazati da smo, uz pomoć novog ZKP-a, drugih zakonskih okvira i spomenute edukacije policijskih službenika i državnih odvjetnika, beskompromisni borci protiv kriminala.

Primjena Protokola započinje s 1. rujnom ove godine.



Pisane vijesti