MUP i HNK za naše prvašiće

Slika topvijesti/2018/09_rujan/hnk.jpg

Foto: MUP

Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsko narodno kazalište i ove su godine ispred zgrade HNK organizirali edukativno-preventivni program u sklopu preventivne akcije „Poštujte naše znakove“.Uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te u suradnji s Gradom Zagrebom, Kazalištem tvornica lutaka, Hrvatskim društvom skladatelja, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i drugim partnerima (iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa) i ove godine je za najmlađe sudionike u prometu, naše prvašiće, održan niz raznih edukativnih postava i radionica, ali i glazbeno-scenskih nastupa, a sve kako bi naši najmlađi sudionici sigurno kročili prometnicama na putu do škole i natrag u svoj dom.

Svu djecu i ostale prisutne pozdravio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je u društvu mališana pogledao edukativno-glazbeno scensku izvedbu „Poštujte naše znakove“. Tijekom druženja s mališanima ministar im je podijelio promidžbene materijale, reflektirajuće prsluke i reflektirajuće narukvice, kako bi u prometu bili što vidljiviji. Istaknuo je kako je ovo jedna od najboljih edukativnih akcija koje je MUP ikad pokrenuo i sigurno je da je ovakav vid interakcije s djecom, prilagođen njihovom uzrastu, pogotovo u prvim danima škole, pomogao da se smanji broj stradale djece u prometu. „Pogotovo se smanjio broj djece koja su kao samostalni sudionici prometa bili žrtvama prometnih nezgoda jer posljednjih se godina povećao trend stradavanja djece kao suvozača u vozilima roditelja, djedova, baka i  dr. Zahvaljujući ovoj i drugim akcijama policije, broj poginule djece u prometu se smanjio i ove godine poginulo je dvoje u odnosu na petero prošle godine, ali glavni cilj je da nema smrtnih stradavanja u prometu, pogotovo djece. Policija kontinuirano radi na podizanju prometne kulture, međutim važno je da i svi ostali sudionici vezani uz promet odrade svoj dio u tom segmentu.“ zaključio je ministar. Pored ministra Božinovića događaju su prisustvovale i državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Branka Ramljak te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.

I ove godine sva prisutna djeca imala su mogućnost sudjelovati u raznim interaktivnim radionicama koje su izazvale interes brojnih mališana jer se pronašlo ponešto za svakog. Bilo je tu malih forenzičara, djevojčica i dječaka koji su pokazali spretnost vožnje mobilnim poligonom, ali i kreativaca koji su pokazali što znaju u likovnoj radionici. Kroz igru i smijeh djeci se nastojalo približiti važnost poštivanja prometnih propisa kako bi ih se u prvim danima škole pripremilo za sigurno sudjelovanje u prometu.

U sklopu programa, u dvorani Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održana je Stručna tribina „Stop prometnim nesrećama – odgovornost zajednice“ na kojoj se  prisutnima uvodno obratio ministar Davor Božinović. Izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom stručnjaka na polju prometa  iz znanstvene zajednice, ali i policije jer svakom pitanju, a pogotovo pitanju prometa, MUP nastoji pristupiti operativno, ali i u sinergiji sa znanstvenom zajednicom jer je to jedini ključ kako doći do najboljih rješenja. "Iako je broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama u proteklim desetljećima znatno smanjen, još uvijek nisu ostvareni zadani ciljevi te će policija i u narednom periodu provoditi niz preventivnih aktivnosti. Međutim, sve one neće biti dovoljne bez podizanja prometne kulture, bez svijesti građana o važnosti poštivanja prometnih propisa i pravilnog ponašanja u prometu.“ rekao je ministar Božinović.

Kao značajan dio problematike, kako javne sigurnosti tako i sigurnosti cestovnog prometa, ministar je istaknuo da je pored 2,1 milijuna vozila registriranih u RH u prvih osam mjeseci ove godine u zemlju ušlo i 27 milijuna vozila iz drugih zemalja zbog čega je Hrvatska u vrhu opterećenosti pogotovo kada se uzme u obzir broj stanovnika i broj turista koji svake godine uđu u zemlju.

Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je „Evaluaciju i stručnu analizu pokazatelja karakterističnih za stanje sigurnosti cestovnog prometa“, pri čemu su analizirane prometne nesreće s poginulim osobama koje su se dogodile u sedam mjeseci 2018. godine. Pored ostalih ministar je istaknuo i ove točke evaluacije:

- glavni uzroci prometnih nesreća prouzrokovanih ljudskim pogreškama su brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i ometanje pažnje vozača, najčešće korištenjem mobitela za vrijeme vožnje,

- više od polovice najtežih prometnih nesreća prouzrokovano je vozilima starosti od 10 do 25 godina,

- povećava se broj prometnih nesreća koju su  prouzrokovali stariji vozači, dok se udio mladih vozača koji su skrivili prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom već nekoliko godina smanjuje.

Neka od rješenja koja su ponuđena, a koje moramo poduzeti:

- pojačati provjeru zdravstvene sposobnosti vozača

- unaprijediti i modernizirati zakonodavstvo

- osnažiti ulogu prometnog redarstva na lokalnoj razini

- održavati i jačati prometnu infrastrukturu uz sustavnu sanaciju opasnih mjesta i zahvate na rizičnim prometnicama

- kontinuirano senzibilizirati građane o važnosti stvaranja prometne kulture.  

Ministar je pozvao sve državne, znanstvene i stručne institucije koje su u svom djelovanju povezane s cestovnim prometom i sigurnošću cestovnog prometa, da dostave konstruktivne prijedloge koji mogu oplemeniti Nacionalni program i aktivnosti koje se provode u sklopu projekata Ministarstva unutarnjih poslova koje intenzivno radi na stalnom unaprjeđenju rada prometne policije.

Obraćanje je završio potpisivanjem svečane prisege za sigurnost prometa u sklopu projekta EDWARD (Europski dan bez poginulih u prometu) čije aktivnosti su započele upravo danas.

Uz znanstvenike i stručnjake koji se bave sigurnošću u cestovnom prometu na tribini su sudjelovali svi relevantni dionici uključeni u provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a s ciljem pronalaska rješenja kako da prometnih nesreća bude manje. 



Pisane vijesti